Rózsák völgye Bulgáriában

Májusi vagy júniusi utazásoknál kihagyhatatlan a Rózsák völgye Bulgáriában. A trák sírkamrákról híres Kazanlak városa közelében a hatalma rózsamezők feledhetetlen látványt nyújtanak. 

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Kazanlak neve szorosan összefonódik a rózsaolaj készítéssel. A közeli Rózsák völgye, ahol az apró virágú, különösen sok illóolajat tartalmazó damaszkuszi rózsa nagyüzemi termesztése folyik májusban a legszebb, amikor amíg a szem ellát rózsák nyílnak. A rózsaolaj termesztést és gyártást Rózsaolajipari Múzeum mutatja be.

A damaszkuszi rózsát, a törökök honosították meg Bulgáriában, a 17. században. A talaj és a klíma tökéletes volt a rózsa számára, így a rózsaolaj-előállítás már a 18. században fontos iparággá fejlődött.

A Karlovo és Kazanlak közötti völgyben 80 km hosszan elterülő ültetvényeken termő rózsák májustól június közepéig virágoznak. A szirmokat hajnalhasadás előtt szedik le, hogy az olaj el ne párologjon belőlük a nap melegétől.

Kb. 3,5 tonna sziromból nyernek ki egy kiló rózsaolajat, amelynek értéke 6.000 euró (1,8 millió Ft). Természetesen a rózsaolajat nem töményen használják fel. A koncentrátum a kozmetikai ipar fontos természetes alapanyaga, amit sokoldalúan használnak fel.

A „szüret” időszaka a legfontosabb a helyiek életében. Ilyenkor, június elején tartják 1903 óta a Rózsafesztivált, Bulgária egyik legjelentősebb, mára nemzetközi szintűvé emelkedett kulturális eseményét. Az egyhetes Kazanlaki Rózsafesztiválon a rózsát zenével, tánccal és Rózsakirálynő választással ünneplik.

A rózsaolaj lepárlás folyamatát a város peremén található kutatóintézetben és múzeumban ismerhetjük meg. A kiállítótérben megtekinthető a kezdetleges készülékektől a nagy kapacitású, „félszobányi” lepárló gépekig szinte minden fontos eszköz, ami a munkafolyamatokhoz kapcsolódik.

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

A rózsatermesztés hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy a rendszerváltás utáni években szinte azonnal megjelentek a francia érdekeltségű kozmetikai befektető cégek.

A múzeum előtti ingyenesen látogatható közpark a rozárium nevet viseli. Kellemes hely sok paddal, játszótérrel, de rózsák száma közel sem annyi, mint egy rozáriumtól elvárnánk.

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

További bulgáriai olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük