Rózsák völgye Bulgáriában

Májusi vagy júniusi utazásoknál kihagyhatatlan a Rózsák völgye Bulgáriában. A trák sírkamrákról híres Kazanlak városa közelében a hatalma rózsamezők feledhetetlen látványt nyújtanak. 

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Kazanlak neve szorosan összefonódik a rózsaolaj készítéssel. A közeli Rózsák völgye, ahol az apró virágú, különösen sok illóolajat tartalmazó damaszkuszi rózsa nagyüzemi termesztése folyik májusban a legszebb, amikor amíg a szem ellát rózsák nyílnak. A rózsaolaj termesztést és gyártást Rózsaolajipari Múzeum mutatja be.

A damaszkuszi rózsát, a törökök honosították meg Bulgáriában, a 17. században. A talaj és a klíma tökéletes volt a rózsa számára, így a rózsaolaj-előállítás már a 18. században fontos iparággá fejlődött.

A Karlovo és Kazanlak közötti völgyben 80 km hosszan elterülő ültetvényeken termő rózsák májustól június közepéig virágoznak. A szirmokat hajnalhasadás előtt szedik le, hogy az olaj el ne párologjon belőlük a nap melegétől.

Kb. 3,5 tonna sziromból nyernek ki egy kiló rózsaolajat, amelynek értéke 6.000 euró (1,8 millió Ft). Természetesen a rózsaolajat nem töményen használják fel. A koncentrátum a kozmetikai ipar fontos természetes alapanyaga, amit sokoldalúan használnak fel.

A „szüret” időszaka a legfontosabb a helyiek életében. Ilyenkor, június elején tartják 1903 óta a Rózsafesztivált, Bulgária egyik legjelentősebb, mára nemzetközi szintűvé emelkedett kulturális eseményét. Az egyhetes Kazanlaki Rózsafesztiválon a rózsát zenével, tánccal és Rózsakirálynő választással ünneplik.

A rózsaolaj lepárlás folyamatát a város peremén található kutatóintézetben és múzeumban ismerhetjük meg. A kiállítótérben megtekinthető a kezdetleges készülékektől a nagy kapacitású, „félszobányi” lepárló gépekig szinte minden fontos eszköz, ami a munkafolyamatokhoz kapcsolódik.

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

A rózsatermesztés hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy a rendszerváltás utáni években szinte azonnal megjelentek a francia érdekeltségű kozmetikai befektető cégek.

A múzeum előtti ingyenesen látogatható közpark a rozárium nevet viseli. Kellemes hely sok paddal, játszótérrel, de rózsák száma közel sem annyi, mint egy rozáriumtól elvárnánk.

Rózsák völgye Bulgáriában

Rózsák völgye Bulgáriában

További bulgáriai olvasnivalók

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 100
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 100
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük