Pinya de Rosa: csodálatos kaktuszkert a Costa Braván

A Spanyolország északi részén található Costa Bravát legtöbben tengerparti fürdőzés és strandolás miatt választják úti célnak. Mi elsősorban városnézések és botanikus kert látogatások miatt választottuk Lloret de Mart, ahonnan három botanikus kert is elérhető. A sort a Pinya de Rosa, a csodálatos kaktuszkert bemutatásával kezdem.

Pinya de Rosa

A Pinya de Rosa Blanes és Lloret de Mar között, Blanes belvárosától két kilométerre fekszik. Blanes a Costa Brava kapuja, Katalónia Gerona tartományának kedvelt üdülőhelye a Földközi-tenger partján. Két botanikus kertje van, a nagyobb és ismertebb Marimurtra, valamint a kaktuszairól híres Pinya de Rosa. A név alapján joggal gondolhatnánk, hogy rózsakertről van szó, de rózsákat itt hiába keresünk. Egzotikus növényekből azonban világviszonylatban is jelentős mennyiség van.

Pinya de Rosa

A Pinya de Rosa botanikus kertet Ferran Rivière de Caralt mérnök hozta létre 1945-ben. Éveket szentelt a kert kialakításra és páratlan növénygyűjtemény létrehozására. Sok növényt vásárolt a világ minden tájáról botanikusoktól, magángyűjteményekből. A több mint 7000 növényfajta mindegyikét azonosították, osztályba sorolták és fajonként rendezték. Csak is eredeti fajokat szereztek be, a hibrid fajoknak itt nem volt helyük. A tulajdonos Fernando Riviére 1992-es halálával gyűjtemény pusztulni kezdett.

Pinya de Rosa

2003-ban nemzeti érdekű természetvédelmi területté nyilvánították és minden évben több száz új növényt telepítenek és egész évben intenzív karbantartási munkákat végeznek. Napjainkban ismét több mint 7.000 trópusi növényfajnak ad otthont, legjelentősebb a kaktuszgyűjteménye. Különösen értékes az agave, aloe, a yucca és opuntia (fügekaktusz) nemzetségek gyűjteménye, ez utóbbi 600 fajával a legkiválóbbak közé tartozik a világon.

A kert mikroklímája, amely 17 °C és 20 ºC között van egész évben kedvez a trópusi növények elterjedésének.

Pinya de Rosa

A kaktuszkert megközelítése

Személyautóval mind Blanesből, mind Lloret de Marból egyszerűen megközelíthető. A kert előtt ingyenes parkolási lehetőség van személyautók és autóbuszok részére.

Autó nélkül legjobb, ha a Lloret de Mar és Blanes között közlekedő Gardentour nyitott tetejű autóbuszra váltunk jegyet. Ez amolyan Hop on hop off rendszerrel működik és mindhárom botanikus kert elérhető vele. Többféle árkategóriájú és szolgáltatású jegyet válthatunk. Létezik csak egy útra szóló jegy, de napi vagy két napi korlátlan felszállású jegyet is választhatunk. Ez utóbbiak kedvezményes vagy ingyenes belépőt nyújtanak a Pinya de Rosa és Santa Clotilde kertekbe. Erről a buszról majd írok egy külön bejegyzést is a fő tudnivalókkal.

Pinya de Rosa kaktuszkert videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük