Sipkai templom: aranyló hagymakupolás emléktemplom Bulgáriában

A vidéki Bulgária egyik legszebb építménye a Sipka-szoros (Shipkai-szoros) lábánál megbúvó Krisztus születése emléktemplom. Az erdős hegyoldalban megcsillanó aranyozott kupolák már messziről jelzik, hogy közeledünk a függetlenségi háború sorsdöntő ütközetének helyszínéhez. A Sipkai-templom méltó emléket állít a hősöknek.

Sipkai templom

Sipkai templom: Krisztus születése emléktemplom

A Shipka-hágó a Balkán-hegység egyik fontos átkelőhelye. Napjainban azonban inkább egy közel 700 éves győztes csatára való emlékezés vonzza ide az embereket.

A Sipka (Shipka) városából kanyargós hegyi út vezet a Sipka-hágóra, ahol a függetlenség háború (1877-1878) sorsdöntő ütközete zajlott. Garkó tábornok bolgár milicistáktól támogatott orosz serege itt verte vissza a többszörös túlerőben lévő törökök rohamát. Ezzel a győzelemmel ért véget Bulgária 500 éves török uralma.

Az 1326 méter magas Sipka-hegy csúcsán faragott terméskőből készült, 32 méter magas Szabadság-emlékmű emlékeztet a dicső múltra. Az emlékmű belsejében kilátó és múzeum található, a csaták relikviáival, a katonák egyenruhái, a csatákat megörökítő festményekkel. A kilátóból pazar panoráma tárul elénk. A Balkán hegység sűrű erdővel borított vonulatait és a völgyben megbúvó emléktemplom aranyló kupoláit láthatjuk.

Sipkai templom

A Sipkai Krisztus születése Emléktemplomot 1902-ben emelték a függetlenségi háborúban (1877-1878) elesett orosz és bolgár katonák emlékére.

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

A kívül-belül gazdag díszítésű görög keleti templom és parkja is igen kedvelt a házasulandók körében is.

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

Sipkai templom

További olvasnivalók Bulgáriából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük