Aladzsa kolostor: sziklába vájt remetelakok Bulgáriában

A híres bolgár tengerparti szakasztól, az Aranyhomoktól kb. 7 km-re a szárazföld felé található a középkori Aladzsa kolostor maradványa. A mészkősziklába vájt cellák és sziklatemplom külső fala leomlott, ami még különlegesebbé teszi a mai utazók részére a látogatást. 

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Az Aladzsa kolostor Bulgária kedvelt látnivalója. Már a 6. században éltek itt remeték, akik tucatnyi cellát és kamrát vájtak ki a mészkősziklából, sőt kőkorszaki lakók által hátrahagyott nyomokat is találtak.

A jelenleg látható, kétszintes kolostorrendszert a 13., 14. században építették a 25 méter magas sziklafalba. A barátok a mészkőszikla természetes üregeit sok éves, kemény munkával valóságos labirintussá építették: cellákkal, sziklatemplomokkal.

Valószínű egy földrengés következtében a repedésekkel átszőtt sziklahomlokzat leomlott, így ma csak a kamrák belső felét látjuk, mintha csak egy metszetet néznénk. A földrengés hatására megszűnt az összeköttetés a kolostor két szintje között és a barátokat a kolostor elhagyására kényszerítette.

Jelenleg két részletben, lépcsőkön járhatjuk be a feketére füstölődött mennyezetű, kő-fekvőhelyes cellákat és a freskó maradványokat őrző templomot. A barlangokat ma teherbíró vaslépcsők kötik össze, de a barátok egykor a veszélyes sziklaperemeken kúszva-mászva érték el őket, a sziklafalon ma is látható talpalatnyi kiszögeléseken vetve meg lábukat.

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Akik nem tudnak vagy nem akarnak lépcsőket mászni, azok a földszintes múzeumépületben ismerkedhetnek meg az Aladzsa-kolostor történetével.

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

Aladzsa kolostor

További olvasnivalók Bulgáriáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük