Székelyföld csodálatos videó: Határtalan élmény videó

Székelyföld egy földi paradicsom. Minden megtalálható itt, amire egy utazó vágyik: csodás tájak, romantikus várkastélyok, kalandos túrák, gyönyörű vízesések és büszkén az égfelé törő Kárpátok bércei. Aki egyszer megfordul itt, azt örökké visszaszólítja a gyönyörű természeti környezet és a helyiek vendégszeretete. A határtalan élmény címet viselő Székelyföld videó nem csupán imázsfilm, maga a valóság 2 és fél percbe sürítve.

Székelyföld

Oltár, Csíksomlyó – Erdély

Történelmi Székelyföld

Székelyföld (románul: Ținutul Secuiesc (ritkábban Secuimea), németül: Szeklerland, latinul: Terra Siculorum) alatt az Erdély területén található, történelmi székely székek területét értjük.

A történelmi Székelyföldhöz tartozott:

  • a mai Kovászna (Háromszék),
  • Hargita megye (Csíkszék, Udvarhelyszék),
  • Maros megye egy része (Marosszék),
  • a mai Fehér és Kolozs megyék kisebb darabjai (Aranyosszék),
  • Felső-Fehér vármegye peselneki járása Tusnádfürdő és Kézdivásárhely között.

Az önrendelkezéssel bíró Székelyföld központja Székelyudvarhely volt. Később Székelyvásárhely, mai nevén Marosvásárhely változza, amely a régió kulturális, oktatási, gazdasági és ipari központja lett.

Az 1920-as trianoni békediktátum után a terület Románia része lett. Az 1940-es második bécsi döntéssel Aranyosszék kivételével visszakerült Magyarországhoz. 1944-ben szovjet és román csapatok foglalták el. Az 1947-es párizsi békeszerződéssel Székelyföld végérvényesen román fennhatóság alá került.

Székelyföld videó – Határtalan élmény – videó

A Székelyföld – Határtalan élmény című videó fő erénye, hogy nem akarja jobb színben feltüntetni a vidéket. Egyszerű eszközöket használva mutatja be az itt élő emberek minden napjait. A fények és a hangok játékával misztikusságot varázsol, és észrevétlenül, alattomos módon hat az érzelmeinkre.

A Keleti-Kárpátok, köztük a székelyek szent hegye, a Madarasi Hargita mesébe illő tájai mellett olyan jellegzetességek, értékek tűnnek fel, mint a székelykapuk, a népviseletek, a kézműves foglalkozások (fazekasság, kerámiaművészet). A kulináris élvezetek sem maradtak ki. Ezeket a pálinka, a puliszka, a töltött káposzta és a kürtőskalács képviselik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük