Nemeskér fatemploma – faépítészeti remek

Nemeskér fatemploma, az 1732-ben épült evangélikus templom a magyar faépítészet remeke. A kívül jellegtelen épület belseje, berendezése páratlan szépségű famunkákat rejt. Fa oszlopokon nyugvó mennyezetét is gerendákból rakták össze. 

Nemeskér fatemploma

Nemeskér fatemploma

A Győr-Sopron megyei Nemeskér (németül: Altedlein) fő látnivalója a kívülről kevésbé látványos, magtárszerű kinézetű, belül csodákat rejtő evangélikus templom. A település keletkezése a honfoglaló 9 magyar törzs egyikének, a Kér nemzetségnek, köszönhető. Az 1237-ből származó első emlékben Quer néven említik, 1264-ben már Keer alakban fordul elő, az 1380-as években Pusztakérként emlegetik.

A falu katolikus lakói földesuruk, Nádasdy Tamást hitét követve 1535 körül áttértek az evangélikus hitre. Az 1500 körül épült, Szent Mihálynak szentelt korábbi katolikus templomot (kápolnát) használták tovább. Musay Gergely evangélikus püspök ide menekült. 1651-től 1786-ig Nemeskér volt Sopron vármegye székhelye.

Az evangélikusok templomát a vármegye urai elvették, de 1732-ben engedélyt adtak új templom építésére. 1858-ban a falu háromnegyede leégett egy tűzesetben.

A napóleoni háborúk idején sok német származású iparos család vándorolt be a faluba. 1856-ban új evangélikus, 1905-ben, pedig új katolikus iskola épült. 1862-ben tornyot építettek az evangélikus templomhoz.

A helyben készült oltárrészhez illesztették a minden bizonnyal német testvéregyháztól ajándékba kapott, szépen díszített hársfa szószékkosarat.

1913-ra olyan rossz állapotba került a templom, hogy a felújítása helyett az elbontásáról döntöttek. Az új templomra összegyűjtött pénzt azonban elvitte az I. világháború, így maradhatott meg a mai napig a kivételes szépségű templom.

A négy évig tartó templomfelújítási munkák után, 2019 nyara óta teljesen megújult templom várja a hívőket és a múltunk értékei iránt érdeklődő utazókat.

Nemeskér fatemploma

Nagyon köszönöm a xsodálatos fotókat Kozma Andreának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük