Római Colosseum, azaz az Amphitheatrum Flavium

Az Örök Város, Róma egyik legnépszerűbb és legnagyobb látványossága és egyben egyik jelképe a hatalmas Amphitheatrum Flavium, azaz a Colosseum. A világ egyik legrégibb és leghíresebb épületét, és legnagyobb amfiteátrumát emberek milliói látogatják évente.

Római Colosseum, azaz az Amphitheatrum Flavium

Római Colosseum, azaz az Amphitheatrum Flavium

Az Amphitheatrum Flaviumot Vespasianus kezdte el építtetni i.sz. 69-ben a a Forum Romanum délkeleti végén, a Domus Aurea (Aranyház) parkjához tartozó mesterséges tó helyén. Fia és utóda, Titus avatta fel i.sz. 80-ban. Felépítését szertartásos ünnepségsorozat keretében ünnepelték meg, ahol nem kevesebb, mint 5000 vadállatot mészároltak le.

A legfelső üléssort a következő császár, Domitianus fejeztette be. Az építési és karbantartási költségeket a császárok állták.

Római szokás volt, hogy az építtető nevét viselte az épület, így lett Amphiteatrum Flavium a neve. Az amphitheatrum szó az épülettípus eredetére utal, két, félkör alaprajzú görög színház „összeillesztése” eredményezi az ellipszis formát. Az arénát körülölelő több emelet magasságban elhelyezkedő ülőhelysorokról szemlélhették a látványosságokat a nézők.

Az ellipszis alakú épület a Colosseum nevet a középkorban kapta az előtt álló monumentális (colossus), 30 méter magas Néró császárt ábrázoló szoborról.

Az épületben gladiátorharcok és vadállatokkal vívott “játékok” és kivégzések (pl. keresztényeket oroszlánok elé vetették) szórakoztatták a nagyérdeműt. A kialakított járatokban a vadállatokat közvetlenül a ketrecükből színpadra tudták terelni. A  188 m hosszú, 156 m széles és 48,5 m magas mészkőből, tufából és téglából emelt amfiteátrum a becslések szerint 50-75 ezer ember befogadására volt alkalmas, a bejutásukat 80 bejárat biztosította.

A negyedik, legfelső emeleten elhelyezett talpkövek és konzolok hatalmas rudakat tartottak, melyek segítségével az amfiteátrum arénáját óriási sátorral lehetett befedni.

A Colosseum belsejében az eredeti ülések és a padlózat nagy része i.sz. 217-ben, egy hatalmas tűzvészben megsemmisült. Ezt követően 1320-ra a déli része teljesen leomlott, köveit más, újabb épületek építésére elhordták.

De a nagyobb része még áll.

„Amíg a Colosseum áll, Róma is állni fog, amikor ledől, Róma is elpusztul. S ha Róma pusztul, a világ is elenyészik.” – szól Beda Venerabilis angolszász egyházi író jövendölése.

Szemben az Orange és Verona amfiteátrumával, a római Colosseumban nem tartnak nyaranta előadásokat, opera fesztiválokat.

Belépőjeggyel látogatható, 2010 júliusától már a Colosseum föld alatti része is bejárható.

Ha van rá módunk, semmiképp ne hagyjuk ki az este kivilágított Colosseum látványát.

Róma történelmi központja, köztük a Colosseum is 1980 óta az UNESCO világörökség része.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy + kilenc =