A debreceni Nagyerdő, élménypark az egész családnak

Debrecen Hajdú-Bihar vármegye székhelye és egyben református központ is. Számos csodálatos épülettel és kultúrális látnivalóval büszkélkedhet, de érdemes a természeti kincseket is meglátogatni. A debreceni Nagyerdő, ami védett természetvédelmi terület maga is megér egy látogatást. A 1092 hektáros parkban több pihenő- és szórakozóhely található, ahol rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Debrecen Nagyerdő Békás-tó

A debreceni Nagyerdő jelentősége

A Nagyerdő 1092 hektáros védett természetivédelmi területe Debrecen belterületén, a település északi felében az egyetemvárosi résznél található meg. A belvárostól villamossal 10 perc alatt elérhető. A területén különleges védett növény- és állatfajok élnek, nevét hatalmas, 100–120 éves fáiról kapta.

Az erdőt a 18. században parkká nyilvánították, majd 1939-ben 1. sorszámmal jegyezték be a védett természeti területek törzskönyvébe. Az országos jelentőségű védett természeti terület a Natura 2000 hálózat része.

A Nagyerdő mindig fontos volt a debrecenieknek. Az egyetem főépülete mellett helyezkedik el, így a hallgatók szívesen jártak ki tanulni, pihenni, mozogni az órák között és után. A kutyások is kedvenc célpontnak tekintették, emellett városi és sportrendezvényeknek ad otthont.

A városnak sikerült elnyerni egy pályázatot, melynek segítségével 2014-ben átadhatták a felújított parkot. Interaktív tanösvényt létesítettek , felújították a szabadtéri színpadot, a Békás-tó és környéke is új külsőt kapott.

Debrecen Nagyerdő Békás-tó

Az óvodások és a kisiskolások számára különleges játszóteret készítettek, épült kondipark, felújították a stadiont és mellette mélygarázst, afölött pedig egyedülálló jelenséget, ködszínházat hoztak létre. Ez egy olyan multimédiás szökőkútrendszer, amelynek vízpermetére és felszálló párájára fényjátékot és animációkat vetítenek.

A debreceni állatkert is a Nagyerdő területén helyezkedik el. 1958-ban nyitották meg, így ez volt az ország második állatkertje. Minden földrészről érkeztek ide állatok, a látogatók körében legnépszerűbbek a sétáló pingvinek. 1961-től a mellette lévő Vidámparkkal összevonva működik Nagyerdei Kultúrpark néven, emellett 1992 óta növénykerti feladatokat is ellát.

Aki aktív foglalkozást biztosítana gyermekének, kisvasúttal átzötyöghet a vidámparkba, ami szintén sokféle szórakozási lehetőséget kínál.

A Nagyerdei Stadion 1934-ben nyílt meg, de később leromlott állapota miatt már nem volt alkalmas komolyabb mérkőzések rendezésére, így a nagyerdei felújításokkal teljesen megszépült, megújult.

Debrecen stadion

A Nagyerdő területén található még az Aquaticum Élményfürdő, mely tényleg feledhetetlen élménnyel gazdagíthat. A szaunák, a különböző élménymedencék és gyógymedencék mellett kipróbálhatjuk a mediterrán részleget, amely a trópusi növények segítségével mindenkit elvarászol egy másik földrészre, éghajlatra.

A Nagyerdő a minden év augusztus 20-án megrendezésre kerülő, nemzetközi hírű Debreceni Virágkarneválnak is fontos helyszíne. A felvonulás részeként ideérkeznek meg a feldíszített virágkocsik és a pár napig itt tekinthetők meg közelről.

Az esti karneváli éj programon is felvonulnak a virágkocsik.

virágkarneváli kocsi a stadionban

A Nagyerdő növény- és állatvilága

A Nagyerdő területén a természet védelmének is fontos szerep jut. Botanikuskertet létesítettek, a csónakázótóba rengeteg színes halat telepítettek, környzetetét pedig impozánsan felújították, különleges tavi rózsákkal tették még szebbé.

A Nagyerdő területén mintegy 700-800 növényfajt tartanak számon. Több százéves vagy annál öregebb fa is áll, azok védelmére is külön odafigyelnek. Ezeknek a többsége kocsányos tölgy, de jellemző még a fehér nyár, rezgő nyár, kislevelű hárs, a mezei juhar és a vadkörte.

A területen található idős fák sokféle élőhelyet biztosítanak számos állat-, növény- és gombafaj számára. Jellemző növényfajok: égszínkék csillagvirág, bogláros szellőrózsa, erdei varázslófű, enyves zsálya.

Debrecen Nagyerdő

Jelenleg 2 fokozottan védett, 49 védett gerinces, valamint 39 védett gerinctelen állatfajt tartanak nyilván. Ezen állatfajok védelmének biztosítása érdekében fokozott figyelmet kell fordítani élőhelyeik megóvására, amely elengedhetetlen feltétele a biológiai egyensúly fennmaradásának. Többek közt olyan állatokkal élőhelye a park, mint imádkozó sáska, ökörszem, nagy fakopács, borz, vaddisznó, mogyorós pele.

A debreceni Nagyerdő látnivalói

A Nagyerdő nevezetes pihenő- és szórakozóhelyei, valamint látnivalói:

 • Békás-tó
 • Millenniumi játszótér
 • Medgyessy sétány (neves írók, költők szobraival)
 • Nagyerdei Gyógyfürdő
 • Aquaticum Élményfürdő
 • Nagyerdei Strand
 • Csónakázótó
 • Nagyerdei Kultúrpark – Állatkert és vidámpark
 • Debreceni Vidámparki Kisvasút
 • Jégpálya
 • Sportcentrum
 • Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
 • Nagyerdei stadion
 • Ötholdas Pagony (Játszótér)
 • Egyetemi park
 • Botanikus kert
 • Ködszínház

Az erdő szélén található a Diószegi Sámuel Oktatóközpont, amely kiindulási pontja a Gyöngyvirág és az Odvas keltike tanösvényeknek. A gyerekek szakvezető irányításával ismerkedhetnek meg az erdővel, annak élővilágával és az erdészeti munkákkal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük