Orange amfiteátruma és diadalíve

A Franciaország déli részén található Orange városa két csodálatos ókori építménnyel is büszkélkedhet. A Diadalív Augusztus császár korából maradt ránk. A Római színház máig látható monumentális homlokzata 103 méter széles és 37 méter magas. Az ókorban 40 000 néző befogadására volt alkalmas. Jelentőségüket mutatja, hogy Orange amfiteátruma és diadalíve 1981 óta az UNESCO világörökség része.

Orange amfiteátrum

Orange amfiteátruma és diadalíve

Római színház

A 103 méter magas homlokzatával a Rhone völgyében fekvő Orange ókori színháza az összes nagyszerű római amfiteátrum közt az egyik legjobb állapotban fennmaradt épület.

Orange helyén egy kelta település állt, majd a római időkben számos középülettel egy miniatűr Róma volt. 412-ben a vizigótok foglalták el és kereszténnyé vált. Két fontos zsinatot is tartottak itt, 441-ben és 529-ben.

A színház az 1. században épült színházi előadások számára. 391-ben császári utasításra bezárták: ekkorra az állam teljesen áttér a kereszténysére, és az egyház ellenzett minden pogány látványosságot. Az amfiteátrumot kiürítették, majd később barbárok kifosztották.

Csak a 19. században kezdte lassan visszanyerni eredeti pompáját, köszönhetően az 1825-ben elkezdett helyreállítási munkálatoknak. A Comédie Francaise már 1869-ben előadásokat tartott benne. 1874-ben Bellini Norma című operáját hallhatták az akkori nézők.

A színház legjellegzetesebb része a színpad és annak falai. Ezeket annak idején valószínűen márványtáblák borították, és domborművek, faagott szegélyelemek, falmélyedésekbe helyezett szobrok díszítették.

Ezek nemcsak dekorációs célt szolgáltak, a falban lévő kiszögelések és üregek segítettek kiküszöbölni a visszhang problémákat.

Orange amfiteátruma

1971 óta a Chorégies d’Orange, a híres nyári operafesztivál helyszíne. A félkörben emelkedő antik nézőtéren egyszerre 8500 ember fér el. Nagy közönséget megmozgató operákat játszanak, mint az Aida, a Carmen vagy a Tosca.

Orange amfiteátruma

Diadalív

A város északi részén található diadalív az Augustus uralkodása alatt épült tartományi diadalíveknek egyik legszebb és legérdekesebb fennmaradt példája.

A győzelmi emlékművet a Pax Romanának emléket állító domborművek díszítik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük