Veronai Aréna, a világ legnagyobb szabadtéri operaháza

Az olaszországi Verona nemcsak Rómeó és Júlia, hanem az operafesztivál hangulatos városa is. Aki igazán feledhetetlen élményre vágyik, az egy csillagfényes estén beül a Veronai Aréna kétezer éves köveire és megnézi a leghíresebb operák egyikének előadását. A római Colosseum után a második legnagyobb amfiteátrum nyaranta ugyanis nem rövidnadrágos turistákkal, hanem elegánsan öltözött operarajnogókkal telik meg. 

Veronai Aréna

Veronai Aréna, a világ legnagyobb szabadtéri operaháza

A Veronai Aréna (olaszul Arena di Verona) a világ egyik legépebben megmaradt amfiteátruma. Fénykorában, a Rómia Birodalom idején 30 ezer néző is elfért benne, napjainkban az Opera fesztivál idején biztonsági okokból csak 15 ezer embert engednek be.

Az arénát az 1. században, i. sz. 30 táján építették Valpolicellából származó fehér rózsaszínű mészkőből. 1117-ben egy földrengés szinte teljesen elpusztította a külső gyűrűt, amelynek köveit más építkezéseken használták fel.

Eredetileg gladiátorviadalokat tartottak benne. A közel kétezer éves épúlet egy 12. századi földrengés sérülésit viseli mágán, ezt leszámítva erdeti állapotában áll.

Az amfiteátrum egykori funkcióját az 1850-es években kezdték visszahozni, operaelőadásokat tartottak benne. Ezek azonban még nem voltak rendszeresek.

Az első Arena di Verona Fesztivált 1913. augusztus 10-én nyitották meg Giuseppe Verdi Aida című operájával, a művész születésének századik évfordulóján. Azóta csupán a két világháború miatt 1915–18 és 1940–45 között, valamint 2020-ban a COVID19 miatt maradtak el előadások. Évente legalább négy, maximum hat produkció kerül megrendezésre.

 2021. június 19 és 2021. szepember 4 között azonban újra megrendezik a nagymúltú fesztivált, ami védettségi igazolvánnyal látogatható.

Az Aréna környéke a nyári időszakban tele van az előadások díszleteivel, amelyeket hatalmas darukkal emelnek be kétezer éves falak közé.

Az aréna kőlépcsőjére szóló belépőjegyek sokkal olcsóbbak, mint az alacsonyabb szinteken elérhető párnázott székek jegyei. Gyertyákat osztanak a közönségnek, amit naplemente után gyújtanak meg.

Veronai aréna

„Verona Aréna Nabucco előadásra készülés. Kezdés előtt gyertyácskákat osztogattak, majd az előadás megkezdése előtt megkérték a nézőket, hogy gyújtsák meg. Mikor legközelebb mentem gyertyácska osztogatás helyett ki volt téve, marokszámra vitték az emberek, így soknak már nem jutott. Én is lamentáltam, mert az előttem ülő olaszoknál sok volt. Egyszer csak megfordultak és a kezembe nyomtak egyet.”  – mesélte a Veronai Arénában tapasztalt élményeiről Tárnok Ágnes.

Az arénában manapság rock- és popzenekari koncertek is tartanak. Fellépett itt többek közt Leonard Cohen, Paul McCartney és Adele is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük