Postojna-barlang, Postojnai cseppkőbarlang – videón is

A Postojna-barlang vagy más néven Postojnai-cseppkőbarlang (szlovénul Postojnska jama, Angolul Postojna Cave) Szlovénia második leghosszabb barlangrendszere és a legismertebb karsztvidéki barlangja. A látogatók kisvasúttal jutnak le a Postojna-barlangba, majd gyalogosan fedezik fel a parányi vízcseppek által évmilliók alatt formált, magával ragadó földalatti paradicsomot, végül ismét kisvasúttal jönnek fel a felszínre. Közben a misztikus sárkányfiókák titkos világával is megismerkednek.

Postojnai cseppkőbarlang

Postojna-barlang (Postojnai cseppkőbarlang) története

A Postojnai cseppkőbarlang vagy más néven Postojna-barlang nemcsak Szlovénia több mint 7000 barlangjának egyike, hanem Európa egyik leglátogatottabb barlangja is. A karsztvidéken számos további cseppkőbarlang is kialakult, közülük a Škocjan-barlangrendszer az UNESCO Világörökség része.

A népszerű barlang Postojna község közelében, Szlovénia délnyugati részén fekszik. 24 340 méteres hosszúságával az ország második leghosszabb barlangrendszere, valamint az egyik legismertebb turisztikai helyszín. 

Postojna a szlovén karsztvidék szívében, a fővárostól, Ljubljanától 40 km-re délnyugatra fekszik. A középkorban a Habsburgok alatt Krajna része volt. Az első világháborút követően 1918 és 1945 között Olaszországhoz tartozott. A második világháború után a titói szocialista Jugoszláviához került. 1991-től a függetlenné vált Szlovénia része.

A barlangokat a Pivka folyó hozta létre évmilliók alatt a Karszt-fennsík belsejében. A háromszintes barlangrendszer alső szintjén folyik a Pivka folyó, így itt napjainkban is tágul a barlang. 

Összesen 175 állatfaj él a postojnai barlangokban, közülük 115 kizárólag barlangokban fordul elő. Kiemelkedően fontos közülük a barlangi vakgőte (Proteus anguinus), ami csak a Dinári-hegység karsztvilágában fordul elő. 

Sárkányfiókák, azaz vadgőték a Postojnai barlangban

A barlang titokzatos élőlényeknek, a sárkányfiókáknak nevezett vadgőtéknek is otthont ad. Nem véletlenül kapták a sárkányfióka nevet. Halovány, csaknem áttetsző bőr, szokatlan, vöröses szőrcsomók, sehol sem látható szemek és négy végtag jellemzi a vakgőtéket, akik szokatlan megjelenése évszázadok óta lebilincselte az embereket. Az első írásos beszámoló a Postojnai cseppkőbarlangban élő rettenetes sárkány utódairól a 17. századból származik.

A hosszúkás, kígyószerű testű, 25-30 centiméteres vadgőték a legnagyobb barlangi ragadozók, a dinári karsztban őshonosak, a világnak csak egy nagyon kis részén találhatók meg, Szlovénia, azon belül a Postojnai cseppkőbarlang a fő élőhelyük. A barlangi környezet különlegességei – a sötétség, az állandó hőmérséklet és a hosszú, táplálékmentes időszakok – tették a vakgőtéket a túlélés bajnokaivá.

A vízben lábaik segítségével, kígyószerűen tekergődző testtel haladnak. Külső kopoltyúkkal és primitív tüdővel lélegeznek. Bár a felnőtt barlangi vakgőtéknek nincs szeme, mégis mindent „látnak” a bőrükben lévő receptorok segítségével. Akár 12 évig is elvannak élelem nélkül, az élettartamuk akár 100 év is lehet.

Postojna-barlang látogatása

A cseppkőbarlang első említése a 17. századból származik. Az 1800-as években kezdték meg a feltárása és turisztikai hasznosítását

Számtalan különleges cseppkőformációja és a különleges élővilága igen kedveltté teszi. Itt működik a világ első barlangvasútja és az egyetlen föld alatti postahivatal.

A látogatók kisvasúttal juthatnak be a barlangba, ahol gyalogtúrát tesznek, majd újból vonatra szállva jönnek a felszínre. Az 1980-as évek óta a látogatók száma meghaladja az évi egymilliót.

Kombinált jeggyel nemcsak a barlang, de a tőle kb. 10 km-re lévő Predjama vár is megtekinthető. A várban az ingyenes audio guide-n magyar nyelvű ismertető is meghallgatható. A barlangban ugyanehhez külön jegyet kell vásárolni. A barlangban nagyon hideg van, érdemes kabátot vinni vagy bérelni a bejáratnál.

A barlangot évente több százezer turista keresi fel, amivel még a világörökség részét képző Škocjan-barlangnál is népszerűbb utazási célpont.

Advent a Postojna-cseppkőbarlangban

Adventi időszakban a barlang legnagyobb termében hatalmas, gyönyörűen feldíszített karácsonyfát állítanak. A földalatti adventi vásárban különféle karácsonyi díszeket, ajándékokat is vásárolhatunk.

A barlangot megtalálni nem nagy kihívás. Az autópályán haladva hatalmas plakátok jelzik, majd letérve is pontos és rendszeres a tájékoztatás.

További információk a postojnai barlang hivatalos oldalán találhatók.

Postojnai cseppkőbarlang – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük