Predjamai vár a Postojna-barlang mellett

A sziklába vájt Predjamai vár vagy Predjama várkastély (Predjamski grad vagy grad Predjama), több mint 700 éve áll a 123 méter magas szikla közepén Szlovéniában. A szintén igen népszerű látnivaló, a Postojnai cseppkőbarlang szomszédságában magasodó 6 szintes lovagi mesevár a világ legnagyobb barlangvára. A kastély kanyargós lépcsőit és a szikla formájához igazodó helyiségeit végigjárva kínzókamrát, használati tárgyakat, fegyvereket láthatunk. A Predjamai vár alatt egy barlang húzódik meg, ami egy denevérkolóniának is otthont ad és ezért korlátozottan látogatható.

Predjama vár

Predjamai vár, Predjama várkastély rövid története

A predjamai vár, más néven Predjama várkastély (szlovénül: Predjamski grad vagy grad Predjama) Predjama falu mellett található, körülbelül 9 km-re a szintén világhírű Postojna-barlangtól, és 45 kilométerre a fővárostól, Ljubljanától.

A barlang már az őskorban is lakott volt, de az első várat feltehetően csak a 12. században építtették püspökök. A gótikus stílusú épületet 1274-ben említik először a hivatalos források. Az erőd később a Habsburgok tulajdona lett, akik a Luegg-családnak adományozták hűbérbirtokként.

A várat egy nagy barlang szájában építették fel egy mészkő sziklafalnál. A sziklafal egy völgyet zár le, a Lokva-patak pedig itt bukik le a föld alá, ahol részt vesz a barlangrendszer kialakításában.

A 15. században az eredeti épületek nagyrészt megsemmisültek, majd az 1511-ben épített második kastély, egy földrengés következtében elpusztult. A jelenleg is látható kastély az 1570-es reneszánsz stílusú átépítéssel jött létre. A függőleges sziklafal tövében egy újabb szárnyat húztak fel húzták fel azért, hogy a középkori épületrészek védelmét megerősítsék.

1810-ben a kastélyt gróf Michael Coronini von Cronberg örökölte meg, akitől pedig 1846-ban a Windisch-Grätz-család vásárolta meg. A második világháború végéig az Ő birtokukban maradt. Amikor az Olasz Királyságtól Jugoszláviához került, múzeummá alakították át.

1990-ben alaposan felújították. Szlovénia függetlenné válása után a hősiesség és kitartás jelképének számító vár az ország egyik jelképe lett.

Predjamai vár legendája

A kastély leghíresebb ura Erasmus von Luegg (mai szlovén nevén Erazem) volt, aki a halálbüntetés elől menekült Predjama várába. Halálra akkor ítélték, amikor III. Frigyes császár és Hunyadi Mátyás magyar király közötti konfliktusban Erasmus Mátyás szolgálatába állt. Miután császári parancsra barátját, Andreas Baumkirchert kivégezték, Erasmus párbajra hívott ki és megölt egy császári rokont.

A császár Erasmus ellen a trieszti kapitányt, Niklas von Rauber bárót küldte, aki kiéheztetéssel kívánt győzni. Egy éven keresztül sikertelenül ostromolták a várat. A támadók azonban nem tudták, hogy Luegg a vár mögötti titkos barlangrendszeren keresztül gondoskodott a folyamatos élelem utánpótlásról.

1484-ben, egy szolga árulásának következtében az ostromlóknak sikerült megölni Erasmus von Lueggot. A szolga egy gyertyafénnyel jelezte, hogy a lovag az árnyékszékre igyekszik. A császáriak a toalett vékony falait kőgolyókkal leomlasztották, a zuhanó kövek pedig megölték Erasmust. A történet valódisága nem bizonyított, valószínű csak a turisták szórakoztatását szolgálja.

Predjamai vár látogatása

A predjamai vár napjainkban Szlovénia leglátogatottabb vára, ami annak is köszönhető, hogy a Postajnai-barlang közelében fekszik. Kedvezményes árú belépőjegyet árulnak a két látnivaló együttes megtekintésére.

A kastélyban és az alatta lévő barlang egyes részein múzeum működik, amelyben korabeli fegyverek, háztartási cikkek, képek és eszközök másolatai vannak kiállítva. Látható még az 1400-as évekből származó gyászoló Mária szobor, Pieta is.

A vár alatti járatok az ország második leghosszabb látogatható barlangrendszerét alkotják. A bennük telelő jelentős denevérpopuláció miatt csak májustól szeptemberig látogatható, mintegy 700 méteres szakaszon, és a világítás sincs kiépítve bennük. A tágas barlangjárat egy jól kiépített szakaszhoz vezet, ahonnan fém lépcsőkön lehet feljutni a harmadik szintre, majd elhagyni barlangot a kastély felett. A túrát a sok lépcső miatt a kisgyerekeknek és a mozgáskorlátozottaknak nem ajánlják.

Az idegenvezetés mellett audioguide is igénybe vehető 15 nyelven, köztük magyarul is.

A múzeum egész évben üzemel, nyaranta népszerű lovagi tornákat is tartanak a vár melletti mezőn.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük