Mechwart liget, Budapest egyik legszebb parkja

A Budapest II. kerületében található Mechwart liget ikonikus hely, sokan Budapest egyik legszebb parkjának tartják. A kb. 18 000 négyzetméteres parkosított tér méltán nyerte el 2013-ban az „Ország Legszebb Főtere” címet.

Mechwart liget

Mechwart liget

A Mechwart liget Budapest II. kerületében a Margit körút és a Keleti Károly utca találkozásánál található. Nevét Mechwart Andrásról (Schweinfurt, 1834. december 6. – Budapest, 1907. június 14)  kapta, akinek a parkban állt egy kétalakos szobra. Belecskai Mechwart András gépészmérnök volt, a magyarországi villamosipar elindítója. Vállalatigazgatóként és feltalálóként is kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy a 19. század utolsó harmadában a magyar gép- és villamosgépipar jelentette a világszínvonalat.

Mechwart liget

Lakatosinasként kezdte és az Osztrák-Magyar Monarchia vezető gépgyárának, a Ganz feltaláló-igazgatójaként fejezte be munkásságát. Sok zsenit karolt fel, pl. Bláthy Ottó, Bánki Donát, Kandó Kálmán, Déri Miksa, akiknek híres találmányaik mind ebben az időszakban, a Ganz gyárban születtek. Főként a közlekedés és mezőgazdaság területére fejlesztett találmányaik vitték előre a gyárat és az országot is.

A második világháború idején az eredeti szobor elpusztult, helyén ma Kocsis András Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Mechwart-mellszobra látható.

A liget háború utáni újrarendezése Jancsó Vilmos tervei alapján készült 1945-ben. A tér felső végében áll a II. kerületi Polgármesteri hivatal (régen Kerületi Tanács) épülete. A keleti oldalon a Központi Statisztikai Hivatal és annak könyvtára magasodik.

Az önkormányzat épülete előtti virágágyásokba minden évben 15.000 tő egynyári és hagymás virágot ültetnek.

2013-ban az „Ország Legszebb Főtere” címet nyerte el.

Mechwart liget

Az árnyas fák, a játszótér és ingyenes wifi is gondoskodik arról, hogy kellemes családi kikapcsolódás helyszíne legyen a tér.

A két utolsó fotóért köszönet Besenyei Józsefné Marikának!

Látnivalók a közelben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük