Pácini Mágóchy-kastély, a késő reneszánsz gyöngyszeme

A késő reneszánsz kastélyépítészetének tanulmányozására keresve sem találnánk jobb helyet, mint a pácini Mágóchy-kastély. Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya a Bodrogköz kis településén, Pácinban található. A Pácini várkastély a Mágóchy-Alaghy-Sennyei-várkastély néven is ismert. Falai közt a Bodrogközi Kastélymúzeum változatos kiállításait találjuk. Érdemes sétát tenni a romantikus hangulatú 20 hektáros parkerdőben, a Báró kertben.

Pácini Mágóchy-kastély

Pácin története

Pácin a magyar-szlovák határ közvetlen közelében, az egykori mocsárvidéken, a Bodrogközben találjuk. Sátoraljaújhely, Sárospatak, Kisvárda, Királyhelmec (Szlovákia) városok által határolt négyszög közepén helyezkedik el, körülbelül 20-30 kilométeres távolságra az említett városoktól.

A falu és környéke már a honfoglalás után lakott volt. Nem messze innen, Karoson találták meg az eddigi legjelentősebb honfoglalás kori sírokat.

Pácin első említése aaz írott forrásokban 1247-ben jelent meg, ekkor került Roland nádor birtokába. Földesurai között megtalálható az a Brankovics György szerb despota (=uralkodó), aki Luxemburgi Zsigmondtól számos birtokot kapott.

1444-ben Brankovics kiegyezett Murád szultánnal, ekkor magyarországi birtokai Hunyadi János kezébe kerültek. 1459-ben Pácin sok más észak-magyarországi Hunyadi-birtokkal együtt a Szapolyaiké lett. Ezek fényében elmondható, hogy Pácin földesurai a korabeli Magyarország legbefolyásosabb  főmenesei közé tartoztak.

A falu a középkorban a tokaji, a tállyai, illetve a regéci vár egyik tartozéka volt. A 16. század közepén Serédi Gáspáré, utána pedig unokaöccséé, Alaghy Jánosé lett. Halála után lányát, Juditot gyámja, Mágócsy Gáspár 1580-ban összeházasította unokaöccsével, Mágócsy Andrással.

Mágócsy Gáspár Észak-Magyarország egyik leggazdagabb földbirtokosaként a fiataloknak építette a reneszánsz várkastélyt.

Pácini Mágóchy-kastély

Pácini várkastély

Pácin legfőbb nevezetessége a reneszánsz stílusú kastélymúzeum. Ez az egyetlen olyan építmény az országban, mely hiteles képet ad Magyarország késő reneszánsz kastélyépítészetéről.

Kiss P Dóra ismét csodálatos fotókkal és némi kedvcsinálóval ajándékozott meg bennünket.

„A Bodrogköz gyöngyszeme a pácini Mágóchy-kastély, mely hiteles képet nyújt Magyarország késő reneszánsz kastélyépítészetéről. A család címerében a monogram a két építtetőjének: Gáspárnak és Andrásnak a nevét őrzi, akik a 16. sz. végére építették a kastélyt, elrejtve a Bodrogköz mocsarai közé.
Kétemeletes az épület, a lépcsőház külön figyelmet érdemel.
Az épület belül egy egyszerűbb kivitelű földszintre, és egy gazdagon díszített emeleti részre tagolódott, ahol a nemesi család az emeleten lakott, kiszolgálásuk pedig a földszinti helyiségekből történt.
Az épületben a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításai láthatók, 2013. május 1-jén nyílt meg a felújítás után.”

pácini várkastéyl

Pácini Mágóchy-kastély története

A bodrogközi mocsarak közé rejtett várkastélyt 1581-re készült el. A kastély egy egyszerű kivitelű földszintre és egy gazdagon díszített emeletre tagolódott. Az úr és családja az emeleten lakott, kiszolgálásuk pedig a földszinten található helyiségekből történt.

A díszes emeleti ajtók és ablakok mellett gazdagon díszített kőkandalló is megtaéálható volt az épületben.

A kéttraktusos épületet eleinte sem várfal, sem pedig vizes árok nem vette körül.

pácini kastély

Amikor a kastély ura elhunyt, özvegye Rákóczi Zsigmondhoz ment feleségül. Később az Alaghy család kezébe került, akik jelentősen bővítették az épületet az 1590-es években. Az ő birtuklásuk idejére esett a kastély fénykora.

Később a Sennyei család tulajdonába került és egészen 1944-ig ők laktak itt. A bástyák és erődfalak nem védelmi célból készültek, azokat a 19. században emelték a kor romantikus divatjához idomulva.

A pácini kastély épületét fehérre meszelt bástyákkal tűzdelt, gyilokjárós, romantikus erődfal veszi körül. A tetején húzódó, lőrésekkel tagolt folyosót nevezik gyilokjárónak.

Pácin kastély

Az 1980-as években jelentős restaurálási munkákat végeztek, ahol a várkastély késő reneszánsz stílusú rekonstrukciójára törekedtek.

Bodrogközi Kastélymúzeum

A kastélyban működős kiállítás keretein belül bemutatásra kerül az épület egykori lakóinak életmódja, a reneszánsz társadalom és az arisztrokrácia udvartartása.

pácini vaárkastély

Báró kert

A kastély környezete is figyelemre méltó: a kastélykerítés egyes részein a helyreállított gyilokjárókaon sétálva csodálatos kilátás nyílik az épületet ölelő, romantikus hangulatú 20 hektáros parkerdőre, a Báró kertre. Növényeit több száz éve telepítették, és az itt fellelhető fajok némelyike igazi különlegességnek számít ezen a területen. Ebben a parkban található a futball pálya, és a szabadtéri színpad is, valamint szalonnasütők és filagóriák szolgálják a fáradt turista pihenését.

További információ a pácini várkastély hivatalos oldalán.

Nagyon köszönjük Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük