Pácini Mágóchy-kastély, a késő reneszánsz gyöngyszeme

A késő reneszánsz kastélyépítészetének tanulmányozására keresve sem találnánk jobb helyet, mint a pácini Mágóchy-kastély. Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya a Bodrogköz kis településén, Pácinban található. A Pácini várkastély a Mágóchy-Alaghy-Sennyei-várkastély néven is ismert. Falai közt a Bodrogközi Kastélymúzeum változatos kiállításait találjuk.

Pácini Mágóchy-kastély

Pácin a magyar-szlovák határ közvetlen közelében, az egykori mocsárvidéken, a Bodrogközben találjuk. Sátoraljaújhely, Sárospatak, Kisvárda, Királyhelmec (Szlovákia) városok által határolt négyszög közepén helyezkedik el, körülbelül 20-30 kilométeres távolságra az említett városoktól.

Pácini Mágóchy-kastély

Pácini várkastély

Kiss P Dóra ismét csodálatos fotókkal és némi kedvcsinálóval ajándékozott meg bennünket.

“A Bodrogköz gyöngyszeme a pácini Mágóchy – kastély, mely hiteles képet nyújt Magyarország késő reneszánsz kastélyépítészetéről. A család címerében a monogram a két építtetőjének: Gáspárnak és Andrásnak a nevét őrzi, akik a 16. sz. végére építették a kastélyt, elrejtve a Bodrogköz mocsarai közé.
Két emeletes az épület, a lépcsőház külön figyelmet érdemel.
Az épület belül egy egyszerűbb kivitelű földszintre, és egy gazdagon díszített emeleti részre tagolódott, ahol a nemesi család az emeleten lakott, kiszolgálásuk pedig a földszinti helyiségekből történt.
Az épületben a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításai láthatók, 2013. május 1-jén nyílt meg a felújítás után.”

pácini várkastéyl

Pácini Mágóchy-kastély története

Pácin a 14. században a tokaji várhoz tartozott. A területet 1571-ben a Mágóchy-család szerezte meg. A bodrogközi mocsarak közé rejtett várkastélyt a kor egyik leggazdagabb főura, Mágóchy Gáspár építtette, 1581-re ksézült el.

pácini kastély

Amikor a kastély ura elhunyt, özvegye Rákóczi Zsigmondhoz ment feleségül. Később az Alaghy család kezébe került, akik jelentősen bővítették az épületet az 1590-es években. Az ő birtuklásuk idejére esett a kastély fénykora. Később a Sennyei család tulajdonába került és egészen 1944-ig ők laktak itt. A bástyák és erődfalak nem védelmi célból készültek, azokat a 19. században emelték a kor romantikus divatjához idomulva.

Pácin kastély

Az 1980-as években jelentős restaurálási munkákat végeztek, ahol a várkastély késő reneszánsz stílusú rekonstrukciójára törekedtek.

pácini vaárkastély

További információ a pácini várkastély hivatalos oldálán.

Nagyon köszönjük Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük