Ősz a Kámoni Arborétumban

Alig pár hónapja a tavasz ezernyi színével csalogattalak a természetbe. Az érveim most is ugyanazok csak épp az ősz ezernyi színének felfedezésére invitállak. A helyszín pedig nem más, mint a Szombathelyen található Kámoni Arborétum. Nézd meg fotókon, milyen csodálatos az ősz a Kámoni Arborétumban!

Kámoni arborétum

A Kámoni Arborétum a vasi megyeszékhely, Szombathely északi részén, részben Kámon, részben Herény városrész területén fekszik. A szépen felújított gyűjteményes kerthez látogató központ is tartozik.

A Kámoni Arborétum alapjait Saághy Mihály, Európában is elismert méhész rakta le. Az első fák és cserjék 1892-ben kerültek az arborétumba. (pl. mocsári ciprus, mamutfenyő). A munkákat idővel a fia, István vette át. 1920-ban a kert 4 hektáros területén 244 fenyő és 310 lombos fajt volt található. A Gyöngyös patak és a Kerka árok felhasználásával létesített tórendszer esztétikailag szép és párás környezetet biztosít a növények számára.

A kert tavasszal a leglátványosabb, amikor több mint 3000 tő rododendron és azálea borul virágba. Egyre nagyobb a magnóliák száma is. Télen csipkeruhába öltözött fák és bokrok, a jeges patakok látványa vonzza a kellemes kikapcsolódásra és friss levegőre vágyókat.

Ősz a Kámoni Arborétumban

Kámoni arborétum
Kámoni arborétum
Kámoni arborétum
Kámoni arborétum
Kámoni arborétum

Ne csüggedj, ha túl távolinak találod a Kámoni Arborétumot. A közel és távol úgy is relatív. 🙂 Az ország bármelyik arborétumában vagy botanikus kertjében hasonló szépségekre bukkanhatsz ebben az időszakban is. Bárhol élsz az országban, maximum 50 kilométeres körzetben biztos találsz egy csodálatos gyűjteményes kertet.

Ajánlom például az ingyenesen látogatható Budai Arborétumot vagy bármelyik magyar botanikus kertet vagy arborétumot.  

Nagyon köszönjük Lakatár Marinak a csodás képeket, amikkel egy kicsit mindenkihez közelebb hozta Szombathely természeti szépségét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük