Gresham-palota, a szecesszió gyöngyszeme

Különös titkokról tudnának mesélni a Lánchíddal szemben álló egykori Gresham-palota ódon falai. Budapest egyik legdrágább luxusszállodájának helyt adó épület egykori lakásaiban élt többek között Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc, Csortos Gyula, Turay Ida és Egri István.

Gresham-palota története

Kétség kívül van egy nagy előnye annak, ha az ember korosodik. A mögöttem lévő évtizedek lehetőséget adtak arra, hogy nagyon sok szép helyen megforduljak hazánkban és a határainkon túl is. Amikor egy különlegesen megkapó helyre eljutok, mindig felerősödik bennem az érzés, hogy ezt mindenkinek látnia kellene, valamilyen módon meg kellene mutatni. Pont ez az érzés hívta életre ezt a blogot is.

Ott és akkor viszont csak a pillanatnak élek, megpróbálom minél jobban és mélyebben magamba szippantani a hangulatot, az érzést, az illatot. Próbálkozom konzerválni az emléket. Nem foglalkozom azzal, hogy azonnal megosszam a Facebookon. A fényképezőgép az természetesen állandóan a nyakamban lóg és kattintgatok is szorgalmasan, ha valami megragad. Az utazásról hazatérve aztán jönnek a dolgos hétköznapok, a képek megosztása pedig csak várat magára….

Többnyire hónapig vagy akár évekig rejtve marad egy utazás beszámolója. Akkor kerülnek elő a fotók, ha valami aktualitása lesz a helynek, vagy olyan csodálatos fotókba botlom az interneten, amik azonnali cselekvésre késztetnek. Mostani bejegyzésem is egy ilyen apropónak köszönhető. Várkonyi Gertrúd (Gerti) Gresham-palotáról készített csodálatos fotói rögtön ráébresztettek, hogy nincs mese, nincs több halogatás, most már tényleg meg kell írni ezt a bejegyzést. A Gresham-palota egy olyan ikonikus épülete Budapestnek, hogy azt mindenkinek látnia kell belülről is!

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

A szépen felújított palota homlokzatán Sir Thomas Gresham arcképe emlékeztet az épület múltjára. Sir Thomas Gresham, a londoni tőzsde 1566-os megalapítója az épület névadója, pontosabban az utódai által működtetett, a londoni székhelyű Gresham Életbiztosító Társaság.

A biztosító budapesti székhelyének felépítésére nemzetközi pályázatot írtak ki Angliában, amit több Andrássy úti szecessziós épület tervezője, Quittner Zsigmond nyerte el. 1905 és 1907 között ő és építésztársa, Vágó József elképzelései alapján épült meg az 5 emeletes luxus iroda- és lakóház. A lépcsőházi üvegablakok Róth Miksa, a kovácsoltvas korlátok Jungfer Gyula műhelyéből kerültek ki. Az egyedi burkolólapok a pécsi Zsolnay-gyárban készültek.

Az 12 000 négyzetméteres, három lépcsőházas, üvegfedésű passzázsos épület Budapest egyik legnagyobb összterületű lakóháza volt. Passzázsa a legrégibb, épen maradt fedett üzletsor Budapesten. Építése közel 3 millió koronába került.

Gresham-palota

Gresham-palota

A tér Akadémiától a Lánchídig ívelő körívének szabályos formája is Quittner Zsigmond koncepciója alapján alakult ki. Földszintjén 1921-ben nyílt meg a Gresham-Venezia kávéház, itt tartotta összejöveteleit a Gresham-körnek nevezett művészeti társaság. Itt kapott helyet 1923-tól a polgári liberális ellenzék legfontosabb sajtóorgánumának tartott Esti Kurír szerkesztősége.

A második világháborúban nagyon megrongálódott az épület. Államosították, de a helyreállítás nem autentikus módon történt. A lakók többsége kicserélődött, a hatalmas lakásokat leválasztották, az épület állaga pedig egyre jobban romlott. 1988-ban az V. kerületi önkormányzat képviselőtestülete úgy döntött, eladja a palotát.  Bő egy évtizedes jogvita után 1999-ben kezdődtek meg a felújítások.

2004 óta 180 szobás luxusszállodaként működik Four Seasons Gresham Palace Hotel néven. A hotelt Kruppa Gábor és Patrick B. Fejér tervezték, a kivitelezés a belga CFE és számos magyar alvállalkozó érdeme.

2011-ben az Ománi Szultánság Állami Általános Tartalék Alapja megvásárolta, de továbbra is a torontói székhelyű Four Seasons Hotels INc. üzemelteti.

Gerti fotói után jöjjenek az én fotóim, amiket jó pár éve készítettem.

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

Gresham-palota

A szállodába szívélyesen beengedtek. Megengedték, hogy a hallban fotózzunk, egyetlen kérésük volt, hogy a vendégek ne látszódjanak a fotókon. Külföldön ez teljesen természetes, szerencsére már itthon is egyre több helyen így van. Tapasztalatom szerint, ha szépen, illedelmesen odamegy és engedélyt kér az ember a fotózáshoz, ritkán mondanak nemet.

Nagyon köszönöm Gertinek a fotókat és hogy eszembe jutotta, végre megírjam ezt a bejegyzést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük