Európa legromantikusabb helyszínei – 1. rész

A Europian Best Destinations internetes portál rendszeresen megjelenít tematikus rangsorokat Európa legszebb helyeiről. A listák a világ minden tájáról érkező utazók szavazatainak köszönhetően áll össze. Európa legromantikusabb helyszínei közé gyönyörű városok mellett tengerperti szakaszok is bekerültek. 

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velencében

Európa legromantikusabb helyszínei

A Europian Best Destination által összeállított, Európa legromantikusabb helyszínei rangsor 15 helyszínt említ. Terjedelmi okokból én most csak az első ötöt mutatom meg, a többire egy későbbi bejegyzésben térek ki.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind az öt helyszínen jártam már és itt a blogon van is néhány bejegyzésem ezekről a városokról. A fotókra kattintva megnézheted ezek tartalmát is.

Plovdiv – Bulgária

Plovdiv, Bulgária második legnagyobb városa az egyik legősibb város, 6000 évvel ezelőtt alapították. Bár merre lépünk trák, görög, bizánci és római hatásokat fedezhetünk fel. Plovdiv kanyargós, girbegurba utcácskáival, ókori emlékeivel, a bolgár reneszánsz jellegzetes épületeivel és keleti hangulatával mindenképp megér egy napos sétát. Már is mutatom, milyen csodálatosak a korábbi magyar nevein Filippopoly vagy Filipápoly, azaz Plovdiv látnivalói.

Plovdiv látnivalói: a mesés kelet kapuja

A Szent Konsztantin és Elena templom a bulgáriai Plovdiv egyik legfontosabb látványossága, amelynek helyén már a 4. században is szentély állt. Az ortodox templomnak a belső terén és berendezésén túl a tornáca is lenyűgöző.

Szent Konsztantin és Elena templom Plovdivban

Ha megkérdezed Plovdiv lakosságát, hogy hova bújnak el a forró nyári estéken, azonnal elmondják, hogy ez az Evezős Csatorna-híd – a lakatokkal ellátott híd.

Kapana egy másik kedvenc találkozóhely. A történelmi negyed az elmúlt években igazi megújuláson ment keresztül, és újra életre kelt. Sok pár választja úgy, hogy együtt tölti az időt a hangulatos kávézókban, a modern sörfőzdékben és bárokban, vagy csak sétál a macskaköves utcákon, és fedezi fel együtt a művészeti negyed kincseit.

Velence – Olaszország

Valaha elítéltek, ma szerelmes párok sóhajtoznak az olaszországi Velence híres látnivalója, a mindössze 8 méteres Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) közelében. A Rio del Palazzo felett átívelő híd a Dózse-palotát (Palazzo Ducale) és a börtönt (Prigione) köti össze. A Dózse-palota látogatásakor magunk is átsétálhatunk rajta. Gondolázás közben pedig napnyugtakor érdemes csókolózni alatta az örök szerelem reményében.

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velencében

Az olaszországi Velence, a lagunák és gondolák városa éjszaka legalább annyira izgalmas mint nappal. Este a múzeumok látogatásáról ugyan le kell mondnunk, cserébe viszont olyan színeit fedezhetjük fel a cölöpökre épült városnak, amelyek nappal rejtve maradnak. Az éjszakai Velence titkait olvasónk fedi fel.

Éjszakai Velence – éjszaki séta a lagunában

A Velencei karnevál az egyik legismertebb farsangi ünnepségsorozat a világon. Az évente közel félmillió turistát vonzó eseményt két napos parádéval nyitják meg. 130 gondolán vonulnak fel a jelmezesek, a napvégén pedig tűzijáték szórakoztatja a karneváli forgatag részt vevőit. A fesztivál két hétig tart, csúcspontja a farsang utolsó hétvégéjén, a farsang farkán van.

Velencei karnevál, az egyik leghíresebb téltemető mulatság

Ljubljana – Szlovénia

Ljubljana egy igazán romantikus város, tele gyönyörű kilátással és inspiráló történetekkel, így tökéletes hely egy romantikus kiruccanáshoz. A szerelem már a város nevéből is árad, ami nagyon hasonlít a szlovén „ljubljena” szóhoz, amely „a szeretett” szót jelenti, és sokan úgy gondolják, hogy ez nem csak véletlen egybeesés. A város romantikus jellegét egyrészt történelmi megjelenésének, másrészt fiatalos energiájának köszönheti. A romantikus kiruccanás festői környezetét a város fölé tornyosuló ősi dombtetőn álló várkastély, a Ljubljana szimbólumaként álló sárkányok és a város történelmi utcái mögött meghúzódó figyelemre méltó történetek fokozzák.

Ljubljana, a szlovén főváros két évtizede még a legrosszabb levegőjű és közlekedésű európai települések egyike volt. 2016-ban pedig elnyerte Európa Zöld Fővárosa címet. Mégis hogy sikerült ez? Min változtattak, hogy az autóktól zsúfolt városból zöld oázist varázsoljanak? Hogy lett zöld Ljubljana?

Zöld Ljubljana, a Szlovén főváros zöld csodája

Opatija – Horvátország

Opatija, régi nevén Abbázia, a bájos tengerparti város gazdag történelmével és kultúrájával, számos fantasztikus helyszínnel, lenyűgöző műemlékekkel, gondozott parkokkal és csodálatos villákkal várja, hogy minden zugát felfedezzék.

Opatija gyönyörű parkjai, félreeső ösvényei, hosszú tengerparti sétánya és meleg, csillagfényes estéi tökéletes környezetet biztosítanak a szeretteivel töltött különleges pillanatokhoz. Kellemes mediterrán klímája és tengeri előnyei miatt jelölték ki a wellness szolgáltatások és az egészségturizmus célpontjává.

Horvátország egyik legszebb tengerparti városa Opatija (Abbázia) több magyar vonatkozású emléket is rejt. Bármilyen hihetetlen, de még a 2019 tavaszán megnyitott zöld oázis, az Amerikai kert építtetője is magyar volt. A hegyoldalon megbújó titkos kert a béke zöld szigete, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Kvarner-öbölre és bájos szigeteire.

Magyar vonatkozású Amerikai kert titka Opatijában

Párizs – Franciaország

Romantikus séták, csodálatos éttermek, kétágyas esték, felejthetetlen pillanatok… Moziszerű dekorációival és örök varázsával Párizs egész évben vonzza a szerelmesmadarakat a világ minden tájáról.

1889. május 15-én nyílt meg a Párizsi Világkiállításra készült Eiffel-torony a nagyközönség előtt. Az eredetileg Barcelonába szánt és sok titkot rejtő építmény ma Párizs egyik jelképe.

Eiffel-torony, az „Öreg hölgy” titkai

A Montmartre, Párizs legendás művésznegyede kihagyhatatlan a Franciaország fővárosába érkezőknek. Párizs legmagasabb pontja, a 130 méter magas domb az 1880-as évektől az első világháborúig írók, művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt. Dimbes-dombos macskaköves utcáin ma is feledhetetlen élmény az andalgás.

Montmartre, a bohém művésznegyed Párizsban

Párizs már az 1920-as években is nyüzsgő és fényes, ugyanakkor különleges atmoszférájú világváros volt. Mégis egészen más, mint napjainkban. Most egy színes videón tekinthetsz be a francia főváros 100 évvel ezelőtti életébe és a Szajna parti kávézók hangulátába.

Színes videón a 100 évvel ezelőtti Párizs

A Szent Kápolna, a Sainte-Chapelle a Notre-Dame-székesegyház közelében álló világhírű, gótikus stílusú kápolna. A 13. századi kápolna egyik különlegessége a kétszintes megoldás, amely igen ritka a középkori templomépítészetben. Az alsó kápolna az udvari nép részére készült, a felső pedig közvetlenül a palotával volt összekötve. Az Igazságügyi Palota udvarán keresztül megközelíthető építmény Párizs egyik kedvelt turistalátvánoyssága.

A Párizsi Operaház (Párizsi Nagyopera), azaz a Palais Garnier, a párizsi Garnier palota egyike a világ legszebb operaházainak. A francia főváros szívében álló, kívül és belül gazdagon díszített épület 11 000 négyzetméter alapterületű, 2200 nézőt tud befogadni egyszerre. Mennyezetét egy több mint 6 tonnás csillár, valamint 240 négyzetméteres Chagall festmény díszíti.

A párizsi Orsay Múzeum (Musée D’Orsay) egyedülálló impresszionista gyűjteménye egy átalakított, korábban lebontásra ítélt, 19 századi vasúti pályaudvar (Gare d’Orléans) épületében található. A világ egyik legismertebb múzeumában 1848–1914 között készült alkotások, köztük a legnevesebb impresszionista művészek festményei találhatók.

Európa legromantikusabb helyszínei sorozat további részei

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük