Norvég fjordok csodálatos világa

Lenyűgöző táj, végeláthatatlan csipkézett tengerpart és egekbe szökő hegyek között kanyargó smaragdzöld fjordok. Számomra leginkább ez jelenti Norvégia báját. A hajózható norvég fjordok, melyekből több mint ezer található az országban, első ránézésre tónak tűnnek, de ezek valójában a szárazföldbe mélyen benyúló tengeröblök. Kivételes szépségükért némelyik az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. 

Norvég fjordok csodálatos világa

A fjord (norvég: fjord, ejtsd fjúr) sziklafalakkal, hegyekkel övezett, a szárazföldbe mélyen benyúló tengeröböl, amely egy gleccservájta teknővölgy tenger általi elárasztásával keletkezett.

A fjordok erózió következtében alakultak ki, közvetlen összeköttetésben állnak a nyílt tengerrel, ezért sós a vízük. Gyakran smaragzöld színűek az olvadó gleccser vizétől. A fjordokat övező meredek sziklafalak a tengerszint alatt is folytatódnak, így nagyobb merülésű hajók számára is megközelíthetőek. A fjordok gyakran összefonódnak, ennek köszönhetően pedig átjárhatóak.

norveg fjordok

A fjordokon tett hajózás feledhetetlen élmény.

A meredek sziklákról számos vízesés hullik alá, a parton pedig bájos apró települések, és hagyományos építésű fatemplomok nyűgözik le a látogatót.

Norvégia fatemplomai - Urnesi dongatemplom

Legszebbek és legismertebbek a nyugati part fjordjai. Ezek szerepelnek a norvég képeslapokon és ezeket említem meg én magam is.

Nærøyfjord és a Geirangerfjord, a világörökség részei

A Nærøyfjord és a Geirangerfjord természeti szépségüknek köszönhetően 2005-ben lett a UNESCO világörökségének a részei lettek. A kristályos kőzetek 1400 m-re emelkednek a tengerszint fölé és 500 méterre nyúlnak le a felszín alá.

Sogne-fjord, a leghosszabb Norvégiában

A Sogne-fjord 203 kilométerével Norvégia legnagyobb fjordja, a világon pedig a grönlandi Scoresby Sund után a második legnagyobb. A fjordok kapujának hívott Bergentől mintegy 72 kilométerre északra indul és 203 kilométer hosszan nyúlik be a szárazföldbe, a kis Skjolden faluig.

A fjord legnagyobb mélysége 1309 méter. Fő ágának átlagos szélessége mintegy öt kilométer. A fjordot övező sziklák helyenként 1000 méternél magasabbra is emelkednek.

A világ leghosszabb fjordjai:

  • Scoresby Sund (Kangertittivaq), Grönland – 350 km
  • Sogne-fjord, Norvégia – 203 km
  • Hardanger-fjord, Norvégia – 179 km

Hardanger-fjord

A Hardanger-fjord a világ harmadik, Norvégia második legnagyobb fjordja 179 kilométeres. Az ország délnyugati részében, Hardanger történelmi régióban található. Az Atlanti-óceánból nyílik, Bergentól délre. Innen északkeleti irányba tart, amíg el nem éri Hardangervidda nagy fennsíkját.

Leghosszabb ága a Sør-fjord, amely a fő fjordból mintegy 50 kilométeres mélységben hatol dél felé. Legnagyobb mélysége több mint 800 méter, ez Norheimsundnál, a fjord közepén van.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük