Bergen látnivalói: Bryggen, a fjordok csodálatos kapuja

A fjordok kapujaként hívott norvégiai Bergen az egyik kedvenc városom. Bergen látnivalói elbűvölőek és minden megvan itt, amire egy utazó vágyik. Fantasztikus környezet, tenger, kikötő, fjordok, színes házak, finom ételek, kedves emberek és a nyugodt, visszafogott skandináv életérzés. 

Bergen

Bergen Norvégia második legnépesebb városa az ország dél-nyugati részén. Az „esernyők városa” címet azzal érdemelte ki, hogy átlagosan az év 213 napján esik az eső, amivel első helyen áll Európában. Az Egyesült Királyság legnedvesebb város, Glasgow elbújhat mögötte a csupán 170 esős napjával. Ennek tudatában különösen szerencsésnek tartom magam, hogy én Bergen napos és igen barátságos oldalát ismerhettem meg. Bár azt hiszem, a város iránti rajongásom nem csak a napos időnek köszönhető.

Bergen történelme

Bergent 1070-ben alapították Olav Kyrre király uralkodása alatt Bjørgvin néven. Skandinávia első koronázása itt történt, 1163-ban V. Magnus norvég király fejére itt került a korona. 1314-ig Bergen volt Norvégia (Norgesveldet) fővárosa.

A 13. század végétől a Hanza-szövetség egyik legfontosabb települése volt, ami leginkább az északi partokról érkező szárított tőkehalnak volt köszönhető. A német kereskedők külön városrészben éltek, amelyet kerítéssel el is elkülönítettek a többi városrésztől. A kikötő vár melletti Hanza-házakat (Bryggen) 1979-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé. 

Bergen Bryggen

A 15. században számos kalóztámadást élt át a város, és 1429-ben felégették a királyi várat és a város nagy részét. 1536-ban a németek előjogai megszűntek. Az északi partokkal való kereskedelem monopóliumát 1789-ig őrizte meg.

1916-ban a város nagy része egy tűzvész martalékává vált. A második világháború alatt német megszállás alatt állt. 

Bergen látnivalói

Bryggen

Bergen nevezetességei közt első helyen kell említeni a Bryggent, az Unesco világörökségi védelem alatt álló Hanza-kereskedőházakat a fjord mentén. 

Bryggen valójában Bergen régi rakpartja. Szerkezetével, hagyományos faépületeivel emlékeztet a város fontos szerepére és egyben a Hanza időszak az egyik legépebben megmaradt városrésze egész Európában.

A város a 14. századtól a 16. század közepéig élte virágkorát. A sok tűzvész során, legutóbb 1955-ben az eredeti házak elpusztultak. Az újjáépítés folyamán a hagyományos építési technológiákat követve sikerült megőrizni a város középkori hangulatát. Ma 62 épület őrzi az egykori városkép emlékét. 

Bergen az egyetlen valamikori Hanza-város, amelynek eredti szerkezete továbbra is része a városképnek. 

A városrész háromszintes, fából készült épületcsoportjai egy-egy udvart fognak körül. A házak homlokzatát, oldalsó falait és tetejét egyaránt zsindelyek fedik. 

Bergen Bryggen

Halpiac

A bergeni Halpiac (Fish Market) Norvégia egyik leglátogatottabb szabadtéri piaca, a kereskedők és a halászok találkozóhelye. A tenger gyümölcsein túl gyümölcsöket és zöldségeket is vásárolhatunk a 1200-as évek óta működő piacon.

Fløibanen sikló

Fløibanen siklóval a Mount Fløyen tetejére juthatunk fel. A sikló párszáz méterre a Bryggentől és a halpiactól, a városközpontból indul. A 320 méteres magasság különbséget 5-6 perc alatt küzdi le. A hegytetőn az elén terülő csodálatos városképen túl egy hangulatos kis étterem, játszótér, szuvenír bolt vár ránk. Ha időnk és az időjárás engedi kellemes kirándulást tehetünk.

Bryggen múzeum

Az egyik legrégebbi fából készül épület ad helyet a múzeumnak, ahol interaktívan mutatják be a hanza-kereskedők életét. A múzeumot 1872-ben nyitották meg. Két kereskedelmi házzal rendelkezik, az egyik a tengerre néz, a másik pedig egy bérház hátsó részén található. Ez az egyetlen Bryggen-ház, amely megőrizte eredeti belső terét. 

Erőd

Az erődöt a Bryggen sor végén, a kikötőben találjuk, nem messze a központtól. Az egyik legrégebbi és az eredeti állapotában megmaradt erőd Norvégiában.

Katedrális

Az 1150 körül épült katedrálist érdemes felkeresni, ha épp nincs épp felújítás alatt, mint napjainkban.

Akvárium

A bergeni Akvárium Norvégia legnagyobb és legrégibb ilyen intézménye.

Mézeskalács város

Decemberben kihagyhatatlan a mézeskalács város. A világ legnagyobb mézeskalács városát minden évben felépítik az önkéntesek. Óvodások és iskolások is részt vesznek az édes látványosság kialakításában. Bergen városának hű mását csodálatos fényekkel varászolják még hangulatosabbá.

Bergen látnivalói – videó

További látnivalók Norvégiában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük