Bergen látnivalói: Bryggen, a fjordok csodálatos kapuja

A fjordok kapujaként hívott norvégiai Bergen az egyik kedvenc városom. Bergen látnivalói, színes Hanza-házai elbűvölőek és minden megvan itt, amire egy utazó vágyik. Fantasztikus környezet, tenger, kikötő, fjordok, színes házak, finom ételek, kedves emberek és a nyugodt, visszafogott skandináv életérzés. Bergenből indul a legtöbb hajó a csodálatos fjordvidék felfedezésére. Fedezd fel velem videón is az UNESCO világörökségi listára is felkerült óváros, a Bryggen nevezetességeit és a meseváros egyéb látnivalóit!

Bergen

Bergen jelentősége

Bergen 270 ezres lakosával Norvégia második legnépesebb városa az ország dél-nyugati részén, Hordaland megyében, amelynek a székhelye is. A várost Norvégia világhírű fjordjainak kapujaként, illetve Vestlandet országrész fővárosaként is emlegetik.

Itt található Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb személykikötője. A szárazföldbe mélyen benyúló öblekkel, sokezernyi szigettel csipkézett tengenpart kapuja hét vadregényes hegycsúcs ölelésében található.

Bergent szokták Észak-Brugge-jeként is hívni, hisz sok hasonlóság fedezhető fel Bergen és Európa egyik legszebb középkori városa, a belga Brugge között.

Bergent az enyhe és nedves tengerparti klíma jellemzi. A januári középhőmérséklet 2,8 °C, a júliusi 15,1 °C, valamint itt a legmagasabb az átlagos éves hőmérséklet Norvégiában.

Az „esernyők városa” címet azzal érdemelte ki, hogy átlagosan az év 213 napján esik az eső, amivel első helyen áll Európában. Az Egyesült Királyság legnedvesebb város, Glasgow elbújhat mögötte a csupán 170 esős napjával. Ennek tudatában különösen szerencsésnek tartom magam, hogy én Bergen napos és igen barátságos oldalát ismerhettem meg. Bár azt hiszem, a város iránti rajongásom nem csak a napos időnek köszönhető.

Bergen történelme

Bergent 1070-ben alapították Olav Kyrre király uralkodása alatt Bjørgvin néven. Skandinávia első koronázása itt történt, 1163-ban V. Magnus norvég király fejére itt került a korona. 1314-ig Bergen volt Norvégia (Norgesveldet) fővárosa.

A 13. század végétől a Hanza-szövetség egyik legfontosabb települése volt, ami leginkább az északi partokról érkező szárított tőkehalnak volt köszönhető. 1360-ban létrehozták a német kereskedők képviseletét. A német kereskedők külön városrészben éltek, amelyet kerítéssel el is elkülönítettek a többi városrésztől. Ők nevezték el Bryggennek, azaz rakpartnak a régi kikötőt.

Bergen Bryggen

A 15. században számos kalóztámadást élt át a város, és 1429-ben felégették a királyi várat és a város nagy részét. 1536-ban a németek előjogai megszűntek.

1754-ben megszűnt a német kereskedők képviselete és megalakult a norvég kereskedőház. Az északi partokkal való kereskedelem monopóliumát 1789-ig őrizte meg.

Bergent és fából épült házait többször pusztította tűzvész, például 1198,1702, 1955 és 1958. Minden tűzvész után gyors ütemben építették újjá.

1927-ben Bryggen egy része műemlékvédelem alá kerül. A második világháború alatt német megszállás alatt állt. 

1963-ban az 58 még fennmaradt, fábólépült kereskedőház műemléki védelem alá került.

A kikötő és a vár melletti Hanza-házakat 1979-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé. 

Bergen látnivalói, nevezetességei

A fagerendás norvég házakból sok elpusztult a gyakori tűzvészekben. Ami megmaradt belőlük, együtt látható az óvároos múzeumvárosában, az Öreg Bergenben. Amit érdemes megnézni, az többnyire ott van az orrunk előtt, természetes közegben és gyalogosan bejárható távolságban. 

Bergen nevezetességei közt első helyen kell említeni a Bryggent, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Hanza-kereskedőházakat a fjord mentén. 

Bryggen házai és az ott lakók élete

Bryggen valójában Bergen régi rakpartja. Szerkezetével, hagyományos faépületeivel emlékeztet a város fontos szerepére és egyben a Hanza időszak az egyik legépebben megmaradt városrésze egész Európában.

A város a 14. századtól a 16. század közepéig élte virágkorát. A sok tűzvész során, legutóbb 1955-ben az eredeti házak elpusztultak. Az újjáépítés folyamán a hagyományos építési technológiákat követve sikerült megőrizni a város középkori hangulatát. Ma 62 épület őrzi az egykori városkép emlékét. 

Bergen az egyetlen valamikori Hanza-város, amelynek eredeti szerkezete továbbra is része a városképnek. 

A városrész háromszintes, fából készült épületcsoportjai egy-egy udvart fognak körül. A házak homlokzatát, oldalsó falait és tetejét egyaránt zsindelyek fedik. A házakat a tulajdonosok és az alkalmazttak lakták, időközönként azonban a szobákat szállóvendégeknek is kiadták.

A házak első részében mérték a tőkehalat,a kimért mennyiséget tölgyfa hordókba töltötték. Fedett belső udvar vezetett a hátrafleé hosszan elnyúló kereskedő házak hátsó részbe, a raktárhelyiségekbe.

A felső emeleten étkeztek a tanocok, a céhmester ügyelt rá, hogy a gyenge sör fogyasztását ne vigyék túlzásba. A ház legelőkelőbb helyisége az irnoki szoba volt, ahol a főkönyvet vezették.

A céhmester éjszaka is rajta tartotta a szemét a legényeken: egy lyukon át figyelte a kívülról zárható, spártai módon berendezett szobát, amelyben négy szűk, alacsony ágyon pihentek a tanoncok. Ha kirúgtak a hámból, egy apró szögekkel tűzdelt kötéllel verték el őket.

Minden házhoz udvari árnyékszék tartozott, amely gyakran „kétüléses” volt. Az ürüléket nyitott árkokban vezették el, az utcákon árkokban tornyosult a szemét. Elképzelni is szörnyű, milyen bű lehetett ott, főleg, ha mindehhez a szaghoz még hozzászámítjuk a rengeteg szárított hal és halzsír átható szagát.

Az udvar hátós részén a fűthető közösségi ház, ahol a munkások a hedeg évszakban a munka megkezdése előtt és a nap végén ettek és ittak. Évente egyszer törvényt ültek: a szbaályokat megszegő tanoncokat szíjjal büntették meg, a céhmesterekre és előljárókra pedig pénzbírságot szabtak ki. Az így befolyó összegből szerezték be a munkások között szétosztott ingyen sört.

Téeln, amikor kevesebb volt a munka, a közösségi házban írni és számolni tanították a legényeket, akik elsajátíthatták a legalapvetőbb kereskedelmi ismereteket is.

Napjainkra a házakban régiségboltokat és különleges fogásokat kínáló éttermeket rendeztek be.

Bergen Bryggen

Halpiac

A bergeni Halpiac (Fish Market) Norvégia egyik leglátogatottabb szabadtéri piaca, a kereskedők és a halászok találkozóhelye. A tenger gyümölcsein túl gyümölcsöket és zöldségeket is vásárolhatunk a 1200-as évek óta működő piacon.

Fløibanen sikló

Fløibanen siklóval a Mount Fløyen tetejére juthatunk fel. A sikló párszáz méterre a Bryggentől és a halpiactól, a városközpontból indul. A 320 méteres magasság különbséget 5-6 perc alatt küzdi le. A hegytetőn az elén terülő csodálatos városképen túl egy hangulatos kis étterem, játszótér, szuvenír bolt vár ránk. Ha időnk és az időjárás engedi kellemes kirándulást tehetünk.

A hegyen selfizhetünk egy a hatalmas troll figurával vagy sétálhatunk egyet a troll-erdőben. A trollok a skandináv mondavilág misztikus, félelmetes lényei, óriások és törpék egyaránt lehetnek. Trollokkal a Harry Potter-könyvekben és A Gyűrűk Urában is találkozhatunk. Mindkettőben óriás termetű, lomha, ostoba, agresszív lénynek ábrázolják őket.

A Fløibanen felső állomásától tízperces sétával érhetjük el a Skomakerdiket tavat..

Bryggen múzeum

Az egyik legrégebbi fából készül épület ad helyet a múzeumnak, ahol interaktívan mutatják be a hanza-kereskedők életét. A múzeumot 1872-ben nyitották meg. Két kereskedelmi házzal rendelkezik, az egyik a tengerre néz, a másik pedig egy bérház hátsó részén található. Ez az egyetlen Bryggen-ház, amely megőrizte eredeti belső terét. 

Bergenhaus erőd

Az erődöt a Bryggen sor végén, a kikötőben találjuk, nem messze a központtól. Az egyik legrégebbi és az eredeti állapotában megmaradt erőd Norvégiában, a norvég világi építészet legbecsesebb középkori emléke.

Katedrális  – Dongatemplom

Az 1150 körül épült katedrálist érdemes felkeresni, ha épp nincs épp felújítás alatt, mint napjainkban.

Hanza Történeti Múzeum

A múzeum a 17. századi kereskedők életébe enged bepillantást.

Fantoft fatemplom (Fantoft Stave Church)

Bergen egyik legfontosabb jelképévé vált a Fantoft fatemplom. A régi dongatemplom 1150-ben épült, de sajnos 1992-ben egy gyújtogatás után a tűz martalékává vált. A tűz után hamarosan megkezdték az újjáépítést, és 1997-ben fejezték be.

Akvárium

A bergeni Akvárium Norvégia legnagyobb és legrégibb ilyen intézménye.

Rokokó kúria

A 18. századi kúria igazi gyöngyszem.

Drótkötélpálya

Az Ulriken hegyre drótkötélpályás felvonóval juthatunk fel.

Edvard Grieg szobra és lakóháza

Edvard Grieg zeneszerző szobra a városi parkban található. Volt lakóháza viktoriánus stílusban épült, ezt a városon kívül találjuk. 

Mézeskalács város Bergenben

Decemberben Bergenben kihagyhatatlan a mézeskalács város. A világ legnagyobb mézeskalács városát minden évben felépítik az önkéntesek. Óvodások és iskolások is részt vesznek az édes látványosság kialakításában. Bergen városának hű mását csodálatos fényekkel varászolják még hangulatosabbá.

Bergen látnivalói – videó

Kirándulások Bergenből

Bergent nem hiába nevezik a fjordvidék kapujának: kikötőjéből kirándulóhajók sokasága indul a fjordok felfedezésére. Hosszabb és rövidebb hajóutak és különbféle programokkal kombinált túrák közül választhatunk.

Bergen és környéke egész évben rengeteg sportolási és szórakozási lehetőséget is kínál. Decembertől áprilisig síelhetünk, mjad kajakozhatunk a fjordban, kirándulhatunk, sziklát mászhatunk, gyalogtúrázhatunk a hegyekben vagy egyszerűen csak egy hajón ülve csodálhatjuk a táj szépségét.

A vikingek örökségének, Norvégia csodálatos fatemplomainak felfedezésére is lehetőség nyílik a fjordok mentén. A többszintes, háromszögletű tetőszerkezetű, gyakran a fjordok mentén épült cölöp- vagy más néven dongatemplomokból közel 30 maradt fent. Az 1130–ban épült Urnesi árbóctemplom 1979 óta az UNESCO világörökség része.

Lenyűgöző táj, végeláthatatlan csipkézett tengerpart és egekbe szökő hegyek között kanyargó smaragdzöld fjordok. Számomra leginkább ez jelenti Norvégia báját. A hajózható norvég fjordok, melyekből több mint ezer található az országban, első ránézésre tónak tűnnek, de ezek valójában a szárazföldbe mélyen benyúló tengeröblök. Kivételes szépségükért némelyik az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Bergen közelében is elindulhatunk a trollok titokzatos világának felfedezésére. A Trollstingen (Trollok útja) egy hat kilóméter hosszú szerpentín, de a a Hardanger fjord közelében a Trolltunga (Trollnyelv) szikla megmászására is lehetőség nyílik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük