Ankara látnivalói és az ősi anatóliai leletek gyűjteménye

Ankara neve az emberek többségének nem túl sokat mond. Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy török várost, szinte biztos, hogy Isztambult említi elsőként. A tőle kb. 450 km-re fekvő fővárost, Ankarát csak kevesen keresik fel, pedig itt is van látnivaló bőven. Változtassunk most ezen és nézzük, melyek Ankara látnivalói.

Ankara

Sokan úgy gondolják, hogy Törökország fővárosa Isztambul. A régi nevén Bizáncként vagy Konstantinápolyként ismert várost annak ellenére, hogy területileg csak kisebb része van Európában sokan európai városnak tekintik. Történelmi múltja, rengeteg látványossága (pl. Szulejmán palotája, a Topkapi palota), különleges fekvése és hangulata miatt méltán a legnépszerűbb turisztikai központ. De mindezek ellenére a hivatalos főváros Ankara.

Ankara látnivalói

Ankara, az Isztambul utáni második legnagyobb török város fontos gazdasági és kereskedelmi csomópont. A köztársaság alapításáig, 1923-ig jelentéktelen kisváros volt, azután kezdett rohamosan fejlődni, hogy Kemal Atatürk fővárossá tette. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy az ország belsejében, a hegyek közt sokkal jobban védhető helyen fekszik, mint Isztambul. A közel 4,5 milliós egyetemi városban található a parlament, a fontosabb minisztériumok és nagykövetségek.

A régió története a bronzkorban, a juhtenyésztéssel foglalkozó hatti civilizáció megjelenésével kezdődött. Őket az i. e. második évezredében a hettiták követték. Az első jelentősnek számító település az i.e. 10 században, a phrüg időszakban alakult ki Anküra (=hajóelsüllyedés) néven

A mai nevezetességek sorából kiemelkedik a köztársaság alapító Kemal Atatürk temetkezési helyéül szolgáló monumentális mauzóleum. A számos múzeum közül kiemelkedik a legnagyobb, az Anatóliai Civilizációk Múzeuma (Anadolu Medeniyetleri Müzesi). Anatóliának az őskőkortól (paleolitikumtól) a bizánci korszakig nyúló történetét bemutató múzeum az egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményének köszönhetően 1997-ben elnyerte az European Museum of the Year Award kitüntetést.

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Hangulatos sétákat tehetünk a bizánci és oszmán török stílusú épületek között a keskeny, kanyargós utcákat róva. A hegytetőn álló ankarai vár elődjét valószínűleg az i. e. 2. században emelték, később a rómaiak újjáépítették, a bizánciak pedig a belső várrészt építették hozzá. A valaha húsz bástyás várból kevés maradt fent, de már a kilátás miatt is érdemes felsétálni.

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Arnhoffer Klári olvasónknak, aki visszaröpített engem is Ankarába, ahol 2002-ben jártam, amikor még nem volt digitális fényépezőgépem!

További olvasnivalók Törökországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük