Ankara látnivalói és az ősi anatóliai leletek gyűjteménye

Ankara neve az emberek többségének nem túl sokat mond. Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy török várost, szinte biztos, hogy Isztambult említi elsőként. A tőle kb. 450 km-re fekvő főváros, Ankara egyáltalán nem olyan közismert és népszerű, csak kevesen keresik fel, pedig itt is van látnivaló bőven. Változtassunk most ezen és nézzük, melyek Ankara látnivalói.

Ankara

Ankara, Törökország fővárosa

Sokan úgy gondolják, hogy Törökország fővárosa Isztambul. A régi nevén Bizáncként vagy Konstantinápolyként ismert várost annak ellenére, hogy területileg csak kisebb része van Európában sokan európai városnak tekintik. Isztambul történelmi múltja, rengeteg látványossága (pl. Szulejmán palotája, a Topkapi palota), különleges fekvése és hangulata miatt méltán a legnépszerűbb török turisztikai központ. De mindezek ellenére a hivatalos főváros Ankara.

Ankara történelme röviden

A régió története a bronzkorban, a juhtenyésztéssel foglalkozó hatti civilizáció megjelenésével kezdődött. Őket az i. e. második évezredében a hettiták követték. Az első jelentősnek számító település az i.e. 10 században, a phrüg időszakban alakult ki Anküra (=hajóelsüllyedés) néven

Napjainkban Ankara, az Isztambul utáni második legnagyobb török város fontos gazdasági és kereskedelmi csomópont. A köztársaság alapításáig, 1923-ig jelentéktelen kisváros volt, azután kezdett rohamosan fejlődni, hogy Kemal Atatürk fővárossá tette. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy az ország belsejében, a hegyek közt sokkal jobban védhető helyen fekszik, mint Isztambul. A közel 4,5 milliós egyetemi városban található a parlament, a fontosabb minisztériumok és nagykövetségek.

Amikor Ankara 1923-ban fővárosi rangra emelkedett, Atatürk külföldi építészeket kért fel a várostervezésre, akiket a német Hermann Jansen professzor, Berlin főépítésze vezetett. Jansen németesen egyszerű, szigorú struktúrájú és formavilágú tervet készített az új főváros számára, ami szöges ellentétben állt a város oszmán stílusú építészetével. Az állami épületeken Walter Gropius híres Bauhaus iskolájának 1923 és 1935 közötti stílushatása tükröződik.

Az 1950-es években a várostervezés hektikussá vált, Jansen tervei szerint ugyanis 12 négyzetméternyi zöld terület jutott volna minden egyes lakosra, azonban az egyre növekvő város ezekre a területekre is építkezni kezdett.

Ankara látnivalói, nevezetességei

Kemal Atatürk Mauzóleum és Múzeum

Ankara mai nevezetességeinek sorából kiemelkedik a köztársaság alapító Kemal Atatürk temetkezési helyéül szolgáló monumentális mauzóleum. Építését 1953-ban fejezték be, stílusában modern és ókori elemek keverednek.

A múzeumban megtalálhatóak Atatürk emlékei: levelei, személyes tárgyai, fényképei, valamint az államelnök viaszszobra is. A mauzóleum minden nap nyitva tart, a múzeum hétfő kivételével minden nap.

Anatóliai Civilizációk Múzeuma

A számos múzeum közül kiemelkedik a legnagyobb, az Anatóliai Civilizációk Múzeuma (Anadolu Medeniyetleri Müzesi). Anatóliának az őskőkortól (paleolitikumtól) a bizánci korszakig nyúló történetét bemutató múzeum az egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményének köszönhetően 1997-ben elnyerte az European Museum of the Year Award kitüntetést.

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Hangulatos sétákat tehetünk a bizánci és oszmán török stílusú épületek között a keskeny, kanyargós utcákat róva.

Ankarai vár

A hegytetőn álló ankarai vár elődjét valószínűleg az i. e. 2. században emelték, később a rómaiak újjáépítették, a bizánciak pedig a belső várrészt építették hozzá.

Ankara

Ankara

A valaha húsz bástyás várból kevés maradt fent, de már a kilátás miatt is érdemes felsétálni.

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Ankara

Kocatepe-mecset

A Kocatepe-mecset a 20. század végén épült, klasszikus oszmán stílusban, melynek jellegzetessége a négy minaret. A mecset méretéből és elhelyezkedéséből adódóan Ankara központjából bárhonnan jól látható.

Haci Bayram–mecset

A 15. század elején épült szeldzsuk török stílusban. A 16. században Szinán tervei alapján helyreállították, a 18. században pedig Kütahyából származó csempével díszítették. A mecsetet Haci Bayramról, egy szúfi rend alapítójáról nevezték el, akinek sírja a mecset mellett található.

Aslanhane-mecset

A mecset a 13. században épült szeldzsuk stílusban.

Alaaddín-mecset

12. századi Alaaddín-mecset a citadella közelében található.

Estergon Kalesi (Esztergom vára)

A Magyar vonatkozású látnivalót 2005-ben adták át. Az esztergomi vár különleges szerepet tölt be a török köztudatban és kultúrában. Estergon Kalesi címmel egy hajdanán janicsárindulóként használt, de ma is népszerű virágének született az esztergomi várról.

A 2005-ben átadott Estergon Kalesi (jelentése: Esztergom vára) az esztergomi vár hasonmása és kulturális központ Ankara északi kerületében. Építése hat évig tartott, és átszámítva több milliárd forintba került. Az ötemeletes, éttermeknek és bazársornak egyaránt otthont adó építménynél a Dunát egy mesterséges tó szimbolizálja, de kialakítottak egy közel 700 méter hosszú vízesést is.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök, valamint kabinetjének több tagja, illetve Esztergom város is képviseltette magát.

Atakule-torony

A város legmagasabb pontján áll az Atakule-torony, melynek tetején egy forgó étterem található.

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Arnhoffer Klári olvasónknak, aki visszaröpített engem is Ankarába, ahol 2002-ben jártam, amikor még nem volt digitális fényépezőgépem!

További olvasnivalók Törökországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük