Négy és fél év után nyit a felújított Magyar Állami Operaház – videó

Ünnepi gálával nyitja meg kapuit a felújított Magyar Állami Operaház 2022. március 12-én. Az ország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező, és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színházának épülete négy és fél év alatt újult meg bruttó 50 milliárd forintból. 2022. március 15-től ismét lehetőség lesz az Operaház épületének vezetett bejárására.

felújított Magyar Állami Operaház mennyezeti Lotz szekkójaekk

Ilyen a felújított Magyar Állami Operaház

Az Operaházat, a magyar kultúra és építészet egy büszkeségét sokan a világ legszebb operaházának tartják. Az 1867-es kiegyezést követően, Budapest egyesítésével egyidőben, 1873-ban írtak ki versenytárgyalást az operaház épületének megépítésére, melyet Ybl Miklós terve nyert meg. Az építkezés 1875-ben kezdődött el, és kilenc évig tartott.

A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József magyar király jelenlétében. A nyitó díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc vezényletével.

A monumentális neoreneszánsz épületet a pincétől a padlásig teljesen felújították. A helyreállításon többszáz szakember, többek között építész, iparművész, restaurátor is dolgozott. Az épület úgy nyerte vissza az eredeti, 19. századi szépségét, hogy közben 21. századi technológiával is felszerelték. Nagy hangsúlyt fektettek az elavult színpad és nézőtéri akusztika fejlesztésére.

A felújítás tervezője és fő irányítója Zoboki Gábor Ybl és többszörös nívódíjas építész, akinek a nevéhez többek között a Müpa is kötődik.  

A felújítás első nagyobb lépése a színpadtechnika beépítése volt. Az elavult technikára nagyon is ráfért a felújítás. A felújítás előtt időnként a zene és az ének ellenére is hallani lehetett a nyikorgó színpadi mozgásokat.

Megújult az iparművészeti remekmű csillár is, amit az égők cseréjéhez a mai napig az eredeti kézi csörlővel engednek le a zsinórpadlásból, 15-20 perc alatt.

felújított Magyar Állami Operaház műemlék csillárja

Az egyedi kézi technikával varrt függönyt Angliában készítették.

Az Operaház korszerűsítését 2013-ban 9-10 milliárd forintra becsülték, a rekonstrukcióról 2016-ban született döntés. A felújításra kiírt tendert egyetlen pályázóként a West Hungária Bau Kft. vezette konzorcium (Épkar Zrt. és Laki Zrt.) nyerte, 14,2 milliárdért vállalták a felújítást. Az épületet eredetileg 2019-ben kellett volna átadni.

2022. március 15-től ismét lehetőség lesz az Operaház épületének vezetett bejárására. Még a felújítás előtt jó pár évvel jártam egy ilyen vezetett túrán, sok érdekességet meséltek a ház történetéről. Tervezem, hogy hamarosan ismét elmegyek majd és együtt megosztom a régi és új fotókat. Legutóbb a Palais Garnier-ben, azaz a Párizsi Operaházban voltam hasonló látogatáson, bár ott vezető nélkül fedezthettük fel a csodálatos épületet.

Az évad során többek között bemutatásra kerül majd Erkel Ferenc Hunyadi László című háromfelvonásos operája is.

Így áll a felújított Magyar Állami Operaház – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük