Ponte Vecchio, Firenze leghíresebb hídja

A Ponte Vecchio (jelentése Öreg híd) valószínűleg nemcsak Olaszország legismertebb hídja, hanem az egész  világon is a lista élmezőnyében helyezkedik el. A Firenze belvárosában, az Arno folyón átvezető, aranyművesek boltjaival beépített híd minden napszakban elbűvölő.

Ponte Vecchio

Arnhoffer Klára képes beszámolójához csak ennyit fűzött: „Firenze, Ponte Vecchio -közelről-távolról, előlről-hátulról, fentről-lentről valamint az összes napszakban.”

Firenzében az Arno folyó felett több szép híd ível át, pl. a Ponte alle Grazie, vagy a Ponte Santa Trinita is. Mind közül az aranyüzletekkel teli Öreg híd, a Ponte Vecchio a legismertebb és leglátványosabb.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

A jelenlegi híd helyén már az etruszkok korában is híd állt. A Ponte Vecchió 1565-ben 5 hónap alatt épült Giorgio Vasari tervei alapján. Érdekessége a fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyek, ahol egykor mészárosok dolgoztak és árulták a betevőt.

Ponte Vecchio

A folyón átívelő híd az egy kilométeres ún. Vasari-folyosó része, ami összeköti a Pitti-palotát és az Uffizi képtárat.

Ez az egyetlen híd Firenzében, amit a második világháború idején nem robbantott fel a német hadsereg. Az 1966-os  nagy árvíz idején súlyos károkat szenvedett, egy évbe telt a helyreállítása.

Manapság aranyművesek kínálják portékájukat a hídon, ezért az aranyművesek utcájaként emlegetik. Az itt dolgozók állították fel 1901-ben, a híd közepén, Benvenuto Cellini (1500-1571), kora legnagyobb firenzei ötvösművésze szobrát.

2014-ben új díszkivilágítást kapott a híd. 

Nagyon köszönöm Klárának a szuper fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük