Párizsi Operaház: a Palais Garnier (Garnier palota)

A Párizsi Operaház (Párizsi Nagyopera), azaz a Palais Garnier, a párizsi Garnier palota egyike a világ legszebb operaházainak. A francia főváros szívében álló, kívül és belül gazdagon díszített épület 11 000 négyzetméter alapterületű, 2200 nézőt tud befogadni egyszerre. Mennyezetét egy több mint 6 tonnás csillár, valamint 240 négyzetméteres Chagall festmény díszíti. A párizsi nagyopera egyik legendájának köszönhetően írta Andrew Lloyd Webber és Tim Rice Az Opereház fantomja című musicalt.

Párizsi Operaház: a Palais Garnier

Párizsi Operaház: a Palais Garnier

Párizs két operaháza közül az Opéra Garnier, más néven Palais Garnier épült előbb. Nevét tervezőjéről, Charler Garnier francia építészről kapta. III. Napóleon megrendelésére 1861-ben írták ki a pályázatot az operaház megépítésére, amit Garnier nyert meg.

A 1862-ben kezdődött építkezés során több problémával is meg kellett küzdeni. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a terület mocsaras volt, 8 hónapon keresztül folyamatosan szívták le a vizet. Dupla alapozással oldották meg, hogy a talajból felszivárgó nedvesség ne tegyen kárt az épületben. Az  alaprendszer része egy óriási, 10 000 köbméternyi víz tárolására alkalmas ciszterna. Ezt arra is szánták, ha netán tűz ütne ki, legyen honnan vizet nyerni az oltáshoz.

Végül 1874-re készült el, 1875 január 15-én pazar gálaelőadással nyitották meg. A neobarokk épület nemcsak kívülről impozáns. Lépcsőháza, folyosói és nézőtere is gazdagon díszített frízekkel, oszlopokkal, szobrokkal, kárpitokkal, arannyal, nimfákkal, angyalokkal.

Marc Chagall mennyezeti festménye

Bár többször voltak felújítások az operaház épületében, azt sose modernizálták. A mennyezetet azonban Marc Chagall újrafestette 1964-ben. 

Az eredeti mennyezetkép Jules Eugène festő munkája, címe: A múzsák és a nap órái nappal és éjszaka. A festmény rézborításra került, hogy megvédjék egy esetleges tűzvésztől. Jules Eugène allegorikus alakokat ábrázolt: Apolló, Vénus, múzsák népesítik be a kupolát.

A 240 négyzetméteres Chagall mű tizennégy tablóból áll és számos zeneszerzőnek állít emléket: Mozart, Wagner, Ravel, Csajkovszkij, Debussy, Bizet, Berlioz, Verdi, Beethoven, Ravel.

A festő mindegyik zeneszerzőhöz kiválasztja azt a színt, ami szerinte a legjobban aláfesti azok műveit: Muszorgszkij és Mozart kék, Wagner zöld, Rameau és Debussy fehér, Ravel és Sztravinszkij piros, Csajkovszkij sárga.

„Énekelni, mint egy madár, elmélet és módszer nélkül. Kifejezni tiszteletemet az opera és a balett nagy alkotói előtt.” – nyilatkozta a monumentális munkája céljáról Chagall, aki művéért nem fogadott el fizetséget.

Párizsi Operaház legendái

Ciszterna, tó halakkal

Az épület alatti ciszterna olyan, mint egy föld alatti tó, amelyben halak is élnek. Napjainkban a halak gondozását egy külön alkalmazott végzi, időnként kifogják őket és elfogyasztják. Külön érdekesség, hogy ebben a ciszternában tanulják a párizsi tűzoltók a sötétben, víz alatt végzett munkát.

A fennállás óta egyszer, 1950. december 23-án csaptak fel a lángok az épületben. Hála a földalatti tónak, a tűzoltók negyed óra alatt elfojtották a tüzet és megelőzték a hatalmas kárt.

Az Opereház fantomja

Az Opereház fantomja című nagysikerű musical a párizsi opera egyik legendájának köszönheti létrejöttét. Úgy tartják, hogy egy rejtélyes zongorista évekig élt az opera pincerendszerében. A zongorista súlyosan összeégett, amikor szerelmét, az egyik balerinát próbálta kimenteni a lángokból a régi operának otthont adó Salle Le Peletierben kitört tűzből 1873-ban. Az eltorzult arcú férfi beköltözött az épülő Garnier palota pincéjébe, és egy maszk mögé rejtőzve élte utolsó éveit. Az ő története inspirálta Gaston Leroux-ot az Operaház Fantomjának megírására. Az Ő könyvéből készítette Andrew Lloyd Webber és Tim Rice Az Opereház fantomja című musicalt.

Az opera méhei

A Palais Garnier tetőterében több évtizede élnek méhek. A színpad deszkái fölött évente több mint 500 kilogramm méz termelődik. A Palais Garnier ajándékboltjában kis kiszerelésben árulják a különleges márkájú, rendkívül zamatos mézet, sőt, jelen van Párizs legismertebb luxus-élelmiszerlánca, a Fauchon polcain is.

Az opera egykori kellékese átmenetileg helyezte el itt az 50 ezer méhből álló család kaptárjait. Néhány héttel később, azt tapasztalta, hogy a méhek begyűjtötték a Louvre és a Palais Royal kertjeinek virágporát, nektárát, és az ereszcsatornában méz csordogált. Azóta már a néhány kilométerrel távolabbi Bastille Operában is szorgoskodnak a méhek komoly bevételi forrást jelentve az operáknak.

Párizsi Operaház: a Palais Garnier videón

Az operaház belépőjeggyel szabadon látogatható, de sajnos egyes részei így is rejtve maradnak a kíváncsi tekintetek elől. Szívesen megnéztem volna a ciszternát is és persze a híres baletttermeket, a nézőteret a hatalmas csillárral és a Chagall festménnyel is megcsodáltam volna, de ottjártamkor erre nem volt lehetőség. 

Marc Chagall mennyezeti festménye – videó

A francia nyelvű, angol feliratos videóból képet kaphatunk Chagall csodálatos művéről.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük