Ingyenes szabadvízi strandok szerte az országban

Nyári kánikulában az egyik legkellemesebb kikapcsolódás a strandolás. Július 1-től szinte valamennyi strandunk nyitva van már, néhol elég borsos árakkal. Ingyenes fürőhelyeket is találunk szép számmal. A balatoni ingyenesen igénybe vehető szabadstrandok után most hoztam párat az ingyenes szabadvízi strandok közül szerte az országból azoknak, akik természetes környezetre vágynak hűsölés közben is.

Ingyenes szabadvizi strandok

Hol szabad/tilos a szabadvizi fürdés?

A szabadvizi fürdőzés csak a kijelölt területeken megengedett. 

Tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében.

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

Ingyenes szabadvízi strandok

Tisza-tó

Tisza-tó az ország második legnagyobb vízfelületével büszkélkedhet, de mégsem annyira népszerű, mint a Balaton. Pedig nagyon szuper lehetőségeket kínál ez a tó, rengeteg programmal, a víz pedig itt is kiváló minősítésű, tökéletesen alkalmas fürdéshez. 

A Tiszafüredi szabadstrandot nagyon szépen felújították, megújult a zöldfelület, sétányokat és játszóteret alakítottak ki. Vízibicikli, csónak, kajak és kenu bérlésére is lehetőségünk van, a partot pedig felfedezhetjük a bérelhető bringóhintóval. 

Poroszlói szabadstrand lassan mélyülő partszakaszával a családosok egyik kedvence. A közelben található a Tisza-tavi Ökocentrum, Magyarország egyik legnagyobb vízi állatkertje és szabadidős élményközpontja. Csónakot is bérelhetünk vagy túrára indulhatunk Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó Tisza-tavi Madárrezervátumba, ami a Világörökség része.

Duna

Budapest közelében több mint 10 ingyenes dunai fürdőhelyet találunk. Ezek közös jellemzője, hogy hogy több féle aktív kikapcsolódási lehetőségre is mód van, játszótér, mosdó, öltöző is rendelkezésre áll és büfé szolgáltatást is találunk.

Pest megyei szabadstrandok:

 • Dunakeszi,
 • Göd,
 • Postás strand, Szentendre,
 • Verőce,
 • Dunabogdány,
 • Nagymaros,
 • Vadkacsa szabadstrand, Ráckeve,
 • Kisoroszi,
 • Ráckeve,
 • Szigetcsép,
 • Szigetszentmárton,
 • Zebegény,
 • Tőserdei szabadstrand Lakihegyen.

Továbbra is a Dunánál maradva kitűnő szolgáltatásokat nyújt a Győr, Aranypart I. strand, ami a Mosoni-Duna és annak holtága között kínál ingyenes strandolási lehetőséget. 

Fadd-Dombori üdülőtelep szabadstrandja 

Baján a Sugovica szabadstrand 650 méter hosszan, homokos parttal és izsapon talajjal várja a fürdőzőket.

Tisza

A Szeged melleti Tiszaszigeti bányató Szigeti Szabadstrand névvel június közepétől tart nyitva és ingyenesen látogatható.

Más vizeink

A Mályi-tó partján kiépített Mályi Beach szabadstrandon a kisebbeket külön gyerekmedence is várja. Péntekenként élőzene, szombaton pedig DJ-k fűtik fel a hangulatot.

A Csongrádon található Körös-toroki Partfürdő aranyhomokos partjával talán az egyik legkülönlegesebb az országban. A 400 méteres partszakaszon ingyen WIFI és napernyő is kényezteti a fürdőzőket.

Egy ilyen felsorolásból persze nem maradhat ki hazánk harmadik legnagyobb természetes tava, a Velencei-tó sem. A Velence Korzó és szabadstrand homokos parttal és homokos vít talajjal rendelkezik. Éhezni sem kell az ide látogatóknak, hisz 8 büfé is kínál étkezési lehetőséget. Emellett pedig strandholmikat is vásárolhatunk.

A listát csak amolyan gondolatébresztőnek szántam.

Ajánlom viszont https://strand.hu/strand strand kereső oldalt, ahol több szempont szerint szűrve választhatjuk ki a kívánalmainknak leginkább megfelelő ingyenes vagy fizetős fürdőhelyet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük