A Nagy-korallzátony, Ausztrália természeti csodája – videó

A Nagy-korallzátony (Great Barrier Reef) Földünk legnagyobb korallzátonya. A rendkívül változatos és szépvidék a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. A 2000 km hosszan húzódó csodálatos természeti képződmény közel 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Keveseknek adatik meg, hogy élőben láthassák, ezért is hoztam róla egy videót.

Nagy-korallzátony - Great  Berrier Reef

A Nagy-korallzátony jelentősége

A mai Nagykorallzátony (angolul: Great Barrier Reef) Földünk legnagyobb és legjelentősebb korallzátonya még az űrből is látható, korát 8000 évesnek becsülik. Természeti szépségét és értékét elismerve 1981-ben az UNESCO világörökségi helyszínek közé választották. 

A Nagy-korallzátony állatfajok sokaságát rejti. A terület a legnagyobb élő szervezet által valaha létrehozott képződmény, melynek építésében több mint 400 korallfaj vesz részt. Alkotóelemei kőkorallok, szarukorallok és apró korallpolipok milliói. Ez utóbbiak finoman tagolt, meszes vázai alkotják az építmény szerkezetét. A csodálatos színvilágról pedig a halak és a színes algák gondoskodnak.

Nagy-korallzátony

A PápuaÚj-Guineáig terjedő 20.000 km2-en elterülő zátonyrendszer mintegy 2.900 különálló zátonyt foglal magába, köztük 760 partmenti szirtet, melyek mérete a 0,01 km2-től 100 km2-t is meghaladóig terjed.

A területen körülbelül 600 sziget és mintegy 300, a tengerből kiemelkedő kopár korall- és homokkőzátony található. Sok sziegeten hatalmas erdők nőnek és édesvízi patakok erednek.

Korallzátony (atoll) kialakulásához napfény, egyenletesen meleg a vízhőmérséklet, és kristálytiszta a víz szükséges. Itt, a Csendes-óceán dél-nyugati térségében szinte egész évben 28 fok körüli a hőmérséklet, ami ideális az atoll képződéshez. A 30 fok feletti hőmérsékletnél a színes algák továbbállnak és megfosztják a zátonyt a színpompájától. Ez a zátony pusztulásához vezet, csak a fehér, meszes vázszerkezet marad.

színes halak és korallok

A Nagy-korallzátonyt szokták a trópusi őserdőkhöz hasonlítani, mert az életnek itt is ugyanolyan sokféle formája jelenik meg, mint az erdők rengetegeiben. A korallok mellett szivacsok és tengeri rózsák, csigák és tengeri uborkák, garnélarákok, óriáskagylók, tengeri zsákállatok, tengeri kígyók, medúzák és halak és algák élik itt mindennapjaikat. Csak a halakból 1500 faja él itt.

A tengerben sok, gyakran kicsi és alig észrevehető, de rendkívül szapora algaféle is előfordul, melyeket nagy mennyiségben fogyasztanak teknősök, halak, puhatestűek és tengeri sünök. Mindemellett az algák a zátonyképződés folyamatának is fontos alkotóelemei.

A vidéken tizenöt tengerifűfaj nő, melyek több mint 3.000 km2 víz alatti mezőt alkotnak, és fontos táplálékforrást biztosítanak a veszélyeztetett dugongok és egyes tengeri teknősfajok számára.

A Nagy-korallzátony vidékén a mai napig fedeznek fel új állatfajokat. Ugyanakkor nagy szerepet játszik a vidéken élő bennszülettek és őslakos népcsoportok történelmében és kortárs kutúrájában.

Nagy-korallzátony – videó

A korallzátony területe folyamatosan csökken. A vízhőmérséklet állandó emelkedése a korallok pusztulását eredményezi, de komoly gondot okoz az emberi szennyezés is. Ha ezeket a negatív folyamatokat nem sikerül megállítani és visszafordítani, az a korallzátony teljes pusztulásához is vezethet.

Még több olvasnivaló Ausztráliáról és az óceánokról

Nincs bakancslistám, mert úgy gondolom, aminek meg kell történni az életemben az meg is történik majd. Ha lenne, akkor valahol az élen szerepelne, hogy feltáruljon előttem az óceánok rejtett világa. Szinte biztos vagyok benne, hogy a valóságban ez sosem fog megtörténni. Viszont találtam egy csodálatos videót az óceánok csak kevesek által felfedezhető vízalatti csodáról. Mutatom is.

A Monaco Oceanográfiai Múzeum ma a törpe állam egyik legnépszerűbb látnivalója. A páratlan értékű gyűjteménye joggal teszi a múzeumot és a hozzátartozó akváriumot a világ egyik legjelentősebb tengeri múzeumává.

A különleges és titokzatos Uluru, ismertebb nevén az Ayers Rock sokak szerint Ausztrália halott szíve. Az évszakonként és naponként más színben tündöklő homokkő sziklatömb a világ egyik legszentebb helye, számos legenda kapcsolódik hozzá. Az anangu őslakosok évekig tartó küzdelme után szenthelyük 2019 óta csak lentről csodálható meg. Akik ezután felmásznak a hegyre, komoly büntetésre, akár szabadságvesztésre is számíthatnak. A Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park részeként 1986 óta az UNESCO világörökség része.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük