Nagy-korallzátony, Ausztrália – videó

A Nagy-korallzátony (Great Berrier Reef) Földünk legnagyobb korallzátonya a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. A 2000 km hosszan húzódó csodálatos természeti képződmény közel 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Keveseknek adatik meg, hogy élőben láthassák, ezért is hoztam róla egy videót.

Nagy-korallzátony - Great  Berrier Reef

A mai Nagykorallzátony (angolul: Great Berrier Reef) Földünk legnagyobb és legjelentősebb korallzátonya még az űrből is látható, korát 8000 évesnek becsülik. Természeti szépségét és értékét elismerve 1981-ben az UNESCO világörökségi helyszínek közé választották. 

Nagy-korallzátony a legnagyobb élő szervezet által valaha létrehozott képződmény, melynek építésében több mint 400 korallfaj vesz részt. Alkotóelemei kőkorallok, szarukorallok és apró korallpolipok milliói. Ez utóbbiak finoman tagolt, meszes vázai alkotják az építmény szerkezetét. A csodálatos színvilágról pedig a halak és a színes algák gondoskodnak.

Korallzátony (atoll) kialakulásához napfény, egyenletesen meleg a vízhőmérséklet, és kristálytiszta a víz szükséges. Itt, a Csendes-óceán dél-nyugati térségében szinte egész évben 28 fok körüli a hőmérséklet, ami ideális az atoll képződéshez. A 30 fok feletti hőmérsékletnél a színes algák továbbállnak és megfosztják a zátonyt a színpompájától. Ez a zátony pusztulásához vezet, csak a fehér, meszes vázszerkezet marad.

Szokták a trópusi őserdőkhöz hasonlítani, mert az életnek itt is ugyanolyan sokféle formája jelenik meg, mint az erdők rengetegeiben. A korallok mellett szivacsok és tengeri rózsák, csigák és tengeri uborkák, garnélarákok, óriáskagylók, tengeri zsákállatok, tengeri kígyók, medúzák és halak és algák élik itt mindennapjaikat. Csak a halakból 1500 faja él itt.

Nagy-korallzátony – videó

 

A korallzátony területe folyamatosan csökken. A vízhőmérséklet állandó emelkedése a korallok pusztulását eredményezi, de komoly gondot okoz az emberi szennyezés is. Ha ezeket a negatív folyamatokat nem sikerül megállítani és visszafordítani, az a korallzátony teljes pusztulásához is vezethet.

Még több Ausztrália és óceán

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük