Rétimajor, ahol a föld és az ég összeér

Rétimajor nevét emlékeim szerint még sose hallottam. Minden bizonnyal ennek egyik oka, hogy nincs nagy horgász a családban. A másik pedig talán az lehet, hogy nincs agyonreklámozva. Pedig igazi földi paradicsom és nemcsak horgászoknak.

Rétimajor

Rétimajor egy tórendszer Sárbogárd közelében, a Rétszilasi-tavak Természetvédelmi Terület része. A teljes terület megközelítően 800 hektár, ebből 700 a vízfelület, melynek jelentős részén tervszerű halgazdálkodás folyik. Észak-nyugati  oldalán található az Örspusztai Horgászcentrum, ahol három horgászható tó várja a pecázás szerelmeseit.

Sáregres mellett már tavak találhatóak, megközelíthető észak felé haladva, Szabadbattyán felé indulva. Rétimajortól 6 kilométer Rétszilas északi tavait lehet felkeresni, mesterséges tavak Rétimajornál is folytatódnak még Sáregres irányából.

A tórendszer természeti szépsége és különleges növény- és állatvilága négy évszakos kirándulóhellyé teszi a helyet. Hozzájárulnak ehhez a kényeztető szolgáltatások is. Szállást több kategóriában is foglalhatunk, akár a wellness centrumban is felfrissülhetünk.

A kulturális élményekre vágyók az Aranyponty Halászati Múzeumban, az ország legnagyobb tematikusan berendezett halászati tárlatát tekinthetik meg. A Zichy grófi család építtette egykori uradalmi major elöregedett, közel 100 éves épületét 2003-ban újították fel.

A halászlevéről és a halchipszéről híres halászcsárdában enyhíthetjük éhségünket, ahol a pontytól a kárászon, a harcsán át egészen a süllőig és a pisztrángig mindent megkóstolhatunk. Nyáron terasz, télen hangulatos rendezvénypince várja a családokat, de a nagyobb társaságokat is.

A terület 1994-ben kapta meg a természetvédelmi terület minősítést is, így a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.

A nyári hónapok egyik látványossága a lótuszkert, ami jóval kisebb ugyan, mint a Szegedi Füvészkert Lótuszos tava, de a látvány itt is lenyűgöző. Különlegességét az adja, hogy hazánkban másutt nem látható szabad téren hasonló. Egy huszonnyolc fokos kút segítségével biztosítják, hogy a víz sosem fagyjon be és a növények túléljék a legzordabb téli napokat is.

Budapestről autóval másfél óra alatt érhetjük el Rétimajort. A terület két autópálya, az M6-os és az M7-es között található, a távolság mindkét irányban negyven-negyven kilométer. A legközelebb eső település Sáregres két kilométerre található. A vonattal érkezőknek a Budapest – Pécs vasútvonalon Rétszilason kell leszállni és onnan könnyed 20 perces sétával érhető el Rétimajor központja.

Nagyon köszönöm Várkonyi Gertrúdnak, hogy megmutatta nekünk ezt a csodálatos helyet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük