Mexikó természeti csodái

Távoli országokba eljutva is érdemes az épített örökségeken, múzeumokon és helyi szokásokon túl megismerkedni az ország növény- és állatvilágával is. Bármennyire vonzóak is a maja és azték piramisok, Mexikó természeti csodái sem maradhatnak ki egy látogatásból. 

Mexikó természeti csodái

Mexikó turista célpontjai

„A Sumidero-kanyon a Chipas folyó 1000 méter magas sziklafalakkal körülvett szorosa. A folyó partján krokodilok melegítik testüket a napon. Az Agua-vízesés Mexikó legnagyobb és legszebb vízesése.” – ajánlotta figyelmünkbe Mexikó természeti értékeit Tóthné Éva.

Mexikói Egyesült Államok, röviden Mexikó természetföldrajzi értelemben Észak-Amerikához, társadalmi és nyelvi szempontból Közép-Amerikához tartozik. Északról az USA, délen Guatemala és Belize határolja. Mi sm mutatja jobban az itt lakók mentalitását, hogy náluk a halottak napja is örömünnep.

A Föld legnépesebb spanyol nyelvű országának címerében is természetre utaló szimbólumokat látunk: a fügekaktuszon ülő, csőrében kígyót tartó sasmadár az aztékok eredetmítoszára utal.

Mexikó kiemelt turista övezete a Yucatán-félsziget, a turisták 40 %-a ide érkezi, hogy az azték és a maja kultúra emlékeit felfedezzék. A Yucatán-félsziget az egykori maja, majd a tolték birodalom területe volt. Itt a találhatók többek közt A világ hét új  csodája közé beválasztott egykori főváros, Chichén Itzá romjai is.

piramisok Mexikóban

Az ország fővárosa, Mexikóváros az egykori azték főváros: Tenochtitlán helyén épült fel, amit a Texcoco-tó egyik úszószigetén alapítottak. A Nagy Piramis-templomának maradványaira a 19. században bukkantak rá, Mexikóváros nagykatedrálisa alatt.

Legkedveletebb turista célpontok: Playa del Carmen strandja, Cancún környéke, Cozumel szigete. A vastagabb pénztárcájúak Acapulco és Puerto Vallarta tengerpartján múlatják az időt.

Mexikó természeti csodái

Mexikó időjárása és domborzata nagyon változatos, ennek köszönhetően bővelkedik természeti látványosságokban. 170 000 km² védett természeti területet találunk 34 bioszféra rezervátummal, 66 nemzeti parkkal, és 17 vadrezervátummal.

Igen kedveltek a hó- és jégfedte hegycsoportok, a Fehér Asszony (Iztaccíhuatl) és a Füstölgő Hegy (Popocatépetl) Mexikóváros környékén. Az aktívabb „Popo”-t csak a tudósok látogathatják, míg az Iztaccíhuatl (5286 m) kráteréhez túrákat szerveznek.

Mexikó természeti csodái

Északon préri és homoksivatag, délkeleten trópusi esőerdő található. Területének több mint egyötöde sivatag, félsivatag. A sivatagok jellegzetes növényei a gömb alakú sünkaktuszok, az oszlopkaktuszok, az ehető termést hozó medvetalpkaktuszok és az agávék.

A csapadékban gazdagabb területeken füves és tüskés bozótos, illetve nedves szavannák vannak, területének harmadát borítják erdők. Jellegzetes trópusi és szubtrópusi fái: mahagóni, vanília, gumifa, rágógumifa (Sapotaceae), liliomfa, jakarandafa. A Mexikói-öböl partvidékét sok helyen mangrovemocsarak kísérik. A csapadékban gazdag mocsaras síkságokon mocsárciprus erdőket csodálhatunk meg.

Mexikóból származik a kukorica, a dohány, a paprika, a paradicsom, a kakaó és a bab.

Mexikó természeti csodái

Nagyon köszönjük a fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük