Ilyen vidám a Halottak napja Mexikóban

Egy dologban azonosan vélekednek a világ minden táján a halottaikról az emberek. Abban mindenki biztos, hogy a halottainkról beszélni kell, hisz csak így élhetnek tovább az emlékeinkben. Van ahol lecsendesednek és szomorkodnak ezen a napon, míg másutt énekkel, tánccal és mulatsággal ünnepelnek. Mutatom, milyen vidám a Halottak napja, a Día de Los Muertos Mexikóban.

A mexikói hagyományok szerint Halottak napján november 1.-én és 2.-án találkoznak az élők és a holtak. A közép-amerikai ország hagyományai egyrészt egy azték ünnephez, a Mictecacihuatlhoz, a holtak istennőjének ünnepéhez, másrészt a spanyol hódítók által meghonosított mindenszentek napjához kapcsolódnak.

Halottak napja Mexikóban – mulatság minden mennyiségben

A két nap nemcsak az elhunytak ünnepléséről, de az újjászületésbe vetett hitről is szól. Az első nap az elvesztett gyermekek (Día de los Inocentes vagy Día de los Angelitos) emlékének szól, míg a második napot a felnőtt lelkének szentelik.

Halottak napja Mexikóban

Halottak napja Mexikóban

Az ünnep jellegzetes ételei is vannak. A koponya formájú vagy csomagolású csokik és cukrok azt jelképezik, hogy a halál nemcsak keserű lehet. Ilyenkor készítik a halottak napi édes kalácsot, a pan de muertot, amit a sírokhoz is kivisznek az elhunyt kedvenc italával együtt.

Tóthné Éva hozott nekünk egy képes beszámolót a mexikói halottak napi szokásokról.

„Mexikóban a halottak napi ünnepség sorozat október 31-től november 2-ig tart. Az első nap az elhunyt gyermekek szellemét idézik meg, még a második nap a felnőtt elhunytakét. Az utolsó napon feldíszítik a sírokat, énekelnek, zenélnek, halottaik kedvenc ételeit is a sírokra helyezik. A csendes visszaemlékezés helyett az életet ünneplik.”

Nagyon köszönjük a fotókat és a beszámolót Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük