Tulipánvirágzás Hollandiában – kérdezz-felelek

A beharangozott Tulipánvirágzás Hollandiában körutazásommal kapcsolatban több kérdést is kaptam a Facebookon. Mindegyikre igyekeztem azonnal válaszolni, de néhányat itt is megválaszolok, mert úgy gondolom többeket is érdekelhet a válasz.

Tulipánvirágzáskor Hollandiában - kérdezz-felelek

Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

Tulipánvirágzás Hollandiában

Nem jártál még ott?

De, igen többször is. Keukenhofba, a csodálatos virágparkba immár harmadszor megyek.

Miért mész vissza?

A Benelux államok és a csodálatos tavaszi tulipánvirágzás szerintem megunhatatlan. Hiába jártam már ott többször is, mindig volt valami ami kimaradt a programból és szeretném megnézni. Ami pedig Keukenhofot illeti, a park is minden mindig más arcát mutatja. A pavilonok kiállításainak tematikája hetente, két hetente változik. A jövő héten például az egyik pavilonban nagy kedvenceim, a rózsák lesznek a középpontban.

Miért utazási irodával utazol?

Először magánszervezésű utazásban gondolkodtam. Alaposan körbejártam mindent (repülőjegy, szállás, stb) és rájöttem, hogy egyáltalán nem tudom olcsóbban kihozni, mintha befizetek egy körutazásra. Ráadásul így a szervezéssel sem kell tovább foglalkoznom. Az iroda tapasztalt sofőrjeire és idegenvezetőjére bátran rábízhatom magam, nem kell stresszelni, hogy megtalálom-e a fontos látnivalókat. Sokkal kényelmesebb így, hogy „alám tolnak” mindent.

Melyik utazási irodával utazol? Mi lesz a program?

A szegedi székhelyű Proko Travellel utazom, mint már annyiszor.  Több mint 20 alkalommal utaztam már velük és eddig mindig elégedett voltam. Ezt a konkrét utat is már harmadik alkalommal teszem meg. Tudom, hogy jó a program, nem vállalok rizikót.

Az utazás részletes programja itt tekinthető meg:

http://www.prokotravel.hu/ut/Tulipanviragzaskor-Hollandiaban

Most látom, hogy a 2018  április 28 és május 4 közötti  időpontra van még két helyük. Nekem ez az időpont jobb lett volna, de amikor én észbe kaptam, hogy jelentkezni kellene, már nem volt erre az időpontra hely. Gondolom időközben valaki lemondta és azóta felszabadultak a helyek. Most már nekem mindegy, valamiért nekem ebben az időpontban kell utaznom. Végül is így két héttel előbb gyönyörködhetek a szépségekben. 🙂

Kötöttél biztosítást?

Természetesen. Külföldre nem indulok el biztosítás nélkül. Ugyan eus országokba utazok, ahol használható az Európai Egészségbiztosítási Kártya, de az nem nyújt teljeskörű biztosítást. Ha valakinek EU-s TAJ-kártyával indokolt állami, egészségügyi ellátásra van szüksége, akkor a kártya birtokában az érintett tagországban ingyenesen ellátják.  Az az érintett tagállam kezelőorvosa jogosult azt eldönteni, hogy melyek azok az orvosi ellátások, amelyeket az átmeneti tartózkodás során szükségessé válnak, és amelyek a magyar egészségbiztosítás terhére ingyenesen igénybe vehetőek.

Vannak azonban kivételek az ingyenes ellátás főszabálya alól. Egyes országokban, pl. Norvégiában és Belgiumban is  visszatérítéses rendszer van érvényben, ami azt jelenti, az önrész vagy a teljes kezelés költségének megelőlegezését kérik a betegtől. Tehát a betegnek előre meg kell fizetni a kezelés előírt díját, aztán majd hónapom múlva megtérítik  a megelőlegezett költségeket.

Az utasbiztosítási szerződés sokkal bővebb szolgáltatást nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya és nem kell megelőlegezni a díjakat sem. Az a pár ezer forint pedig amit biztosításra költök töredéke az utazás árának, a baj esetén fizetendő önrésznek pedig főleg. Tehát én inkább nem kockáztatok, mindig kötök utasbiztosítást és hazaérkezés után örömmel konstatálom, hogy megint nem kellett igénybe venni a szolgáltatásokat.

Szerintem a biztosítás nem kidobott pénzt, azzal a gondtalan utazásomat alapozom meg.

Ugye nem jössz haza tulipánok nélkül?

Talán meglepő, de igen. Nem hozok tulipánt. A tulipánoknak nem most van a szezonja. Azokkal ősszel kellett elültetni, hogy mostanra nyíljanak. Szerintem a most vásárolt tulipánok a mi forró nyarunkat nem élik túl a sötét zacskóban várakozva arra, hogy ősszel a földbe kerüljenek. Ha pedig most elültetem őket, azzal csak megzavarom a normál ciklusukat. Virágozni az idén már biztos nem fognak és az is kétséges, hogy jövő tavaszra nyílnak-e majd. Vannak viszont olyan virágok, amiket még ezután is lehet ültetni, pl. liliomok, begóniák, dáliák, ezekből valószínűleg hozok majd ajándéknak.

Tulipánvirágzás Hollandiában utazás előzményeit itt olvashatod

Tulipánvirágzáskor Hollandiában – mindenre fény derül

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük