Gül Baba türbe és múzeum Budapesten

A Budapesten található Gül Baba türbe – a Rózsák Atyjának a sírhelye – a törökök 150 éves uralmának egyik hagyatéka. A török dervis, a legendás Gül Babának sírhelye évszázadok távlatában is az iszlám vallásúak zarándokhelye, török turisták kedvelt célpontja. Az ingyenesen látogatható rózsadombi múzeumot és kertjét különösen nyáron, a rózsák nyílása idején érdemes felkeresni.

Gül Baba türbe rózsákkal

Gül Baba élete és lenegdái

Azt hiszem a türbe szót nem közismert, így nem árt tisztázni, mit értünk alatta. A türbe török sírbolt, mauzóleum, amit szultánoknak, magas rangú katonatiszteknek, vallási vezetőknek állítottak. A 11. században épített  első türbék torony alakúak voltak, akár a 60 méter magasságot is elérték. A 12. században kezdtek el sokszög alakú, alacsonyabb türbéket állítani.

A 150 éves török hódoltság alatt több türbe is épült Magyarországon. Gül Baba türbéje mellett Pécsett a Rókus-domb déli lejtőjén, az egykori török temetőben találkozhatunk még török sírhellyel. Idrisz Baba személyéről keveset tudunk, de sírhelye szintén zarándokhely.

Gül Baba ( jelentése Rózsa Apó vagy Rózsák Atyja) török dervis volt, akkor érkezett Magyarországra, amikor I. Szulejmán szultán csapataival a mohácsi csata után 1526-ban és 1529-ben bevonult Budára. Szapolyai János halála után, 1541. augusztus 29-én, a Mohácsi csata 15. évfordulóján el is foglalta a területet.

Gül baba szobra

A szultán a bektasi rend szerzeteseit, a derviseket bízta meg egy iszlám vallási központ létrehozásával. A dervisek vezetője a jámborságáról, verseiről és természet imádatáról ismert Gül Baba volt, aki a turbánján mindig viselt egy szál rózsát. Nevét a rendtársaitól kapta tiszteletük és nagyrabecsülésük jeleként.

Gül Baba türbe

Pár hónapos budai tartózkodása ellenére, vagy épp ezért, igen sok legenda fűződik Gül Babához. A halála körüli mítosz úgy tartja, hogy a dzsámivá alakított budavári Mátyás templomban épp Buda elfoglalásának hálaadó istentisztelete közben 1541. szeptember 2-án szenderült örök nyugalomba. Temetésén I. Szulejmán szultán is beállt a koporsó vivők közé.

Gül Baba türbe története

Gül Baba sírja fölé a türbét (sírkamrát) 1543 és 1548 között a 3. budai pasa, Mehmed Jahjapasazáde építtette. A nyolcszögletű, félgömbkupolás építmény a közel 500 év alatt épen maradt. Bejárata a keleti oldalon található, a türbére csak egyetlen ablakot helyeztek el.

A 17. században kolostort is építettek a türbe mellé. Buda visszafoglalása után 1690-ben a jezsuiták keresztény kápolnává alakították, ebben az időben a türbe díszes berendezése elkallódott. A rend feloszlatása után magánház volt.

1822-től azonban újra zarándokhelyként tudósítanak róla, 1855-ben a török kormány felújíttatta. Nagyobb felújítást 1962-ben, majd 2018-ban végeztek.

Itt találsz fotókat a felújítás előtti Gül Baba türbéről.

Gül Baba türbéje, a legészakibb török zarándokhely

Gül Baba türbe a 2018 felújítás után

Örömmel látom, hogy zöldebb lett a környezet és rózsából is többet ültettek, mint régen volt, valamint kialakítottak egy múzeumot is. 

Gül Baba türbe

Maga a türbe épülete nem változott, inkább csak a környezete újult meg.

Gül Baba türbe

Gül Baba türbe

Kialakításra került egy múzeumi rész is, ami eddig nem volt.

Gül Baba türbe

Beszámoló a felújítás utáni Gül Baba türbe látogatásról

„A felújított türbét már a nyáron megnyithatták volna, de megvárták a török elnök látogatását, ezért 2018 októberében került ünnepélyes átadásra, amikor Erdogan elnök Budapestre látogatott.

A Türbe akadálymentesített, liftet építettek az objektumba, így az egyes szintek között mozgássérültek is könnyen közlekednek.

A Rózsakertbe is le tudnak menni egy darabig (ferde, lépcső mentes sétaút). Én közvetlenül a megnyitás után kerestem fel, még belépőjegyet sem kellett fizetni. A teázó-kávézó, ajándékbolt helye már megvan, de, hogy mikor nyitják meg használatra, még nem tudják. Néhány biztonsági őr van mindössze az objektumban.

Maga a Türbe zárva, be lehet kukucskálni (nézni nehéz a rácsok és világítás nélküli terembe).
A felújított belső díszudvar burkolatának tervezője, ábrándozott egy hatalmasat, mutatós, csak éppen közlekedni nem lehet rajta, balesetveszélyes is, nedves időben csúszik, a kockák felső élei, mint a borotva, ezen elesni (gyereknek és felnőznek) veszélyes, csúnya sérülést lehet kapni, ja és magas sarkú cipő életveszélyes lehet.”

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat és az ismertetőt Egresi Jánosnak!

Felavatták a felújított Gül Baba türbét

Gül Baba türbe, múzeum és kert látogathatósága

A Gül Baba türbét legegyszerűbben a Margit híd budai hídfőjétől, a Margit körútból nyíló Margit utcán, majd jobbra a Mecset utcán át érhetjük el. Ne sétagaloppra számítsunk, az út végén lépcsősor vár ránk.

Magam részéről azonban Frankel Leó és a Török utca sarkától induló macskaköves Gül Baba utcán keresztül történő sétát javaslom. A kövek csúcsnak ugyan és meredek az utca is, de nagyon hangulatos.

Cím:

1023 Budapest, Mecset u. 14. (Türbe tér 1.)

Nyitva tartás:

K – V: 10.00 – 18.00, hétfőnként és ünnepnapokon zárva.

Belépődíj:

A Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ hétfő és ünnepnapok kivételével minden nap 10-18 óráig ingyen látogatható. A kertet nyitvatartási időn kívül is látogathatják az érdeklődők.

Telefonszám:

(1) 237-4400

http://www.museum.hu/muzeum/27/Gul_Baba_Turbe_es_rozsakert

További olvasnivalók a Gül Baba türbéről

Gül Baba utca. Mintha nem is magyar utca névről beszélnénk. Pedig Budapesten van az az utca, ami mindig lenyűgöz és mágnesként vonz újra és újra. Akár hányszor arra tévedek, mindig azt érzem, hogy egy időutazáson veszek részt. Mindig az az érzés kerít hatalmába, hogy pár évszázadot visszamentem az időben. A folyamatos renoválási munkák ellenére az utca hangulata szerencsére a régi marad.

Gül Baba utca: tüneményes időutazás Budapesten

Évek óta rebesgetik, most úgy tűnik meg is valósul. Új köntöst kap és teljesen átalakul a legészakibb török zarándokhely, Gül Baba türbéje. De milyen is lesz a végeredmény és hogy zajlik a Gül Baba türbe felújítása?

Egyre türelmetlenebbül várom már az elkészült Gül Baba türbéje hivatalos átadását. Szeretnék ott lenni a felújítás utáni hivatalos megnyitón, ezért folyamatosan figyelem a híreket. Egyelőre még mindig nagy a bizonytalanság. Úgy tűnik a rekonstrukciós munkák befejeződtek, de az átadás időpontjáról még semmi hír.

Eljött végre ez a nap is, amikor sok csúszás és várakozás után felavatták a felújított Gül Baba türbét. Bár terveztem, hogy részt veszek az átadáson, az átadás körüli titkolózás, az előzetes biztonsági intézkedések, útlezárások, stb hírét hallva meggondoltam magam. Nem vágytam díszkíséretre és az üldözéses jelenetek sem vonzottak igazán, így el sem indultam. Az MTI hivatalos fotósai viszont ott voltak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük