Marimurtra botanikus kert Blanesben

A Costa Braván, Blanesben található Marimurtra botanikus kert a Földközi-tenger egyik legszebb és leggazdagabb növényvilágú kertje. A meredek sziklán tetején található kertből nemcsak a növények látványában gyönyörködhetünk, a tengerre is fantasztikus panoráma nyílik.

Marimurtra botanikus kert

Régi adósságomat törlesztem, amikor a Szent Klotild kertek és a Pinya de Rosa kaktuszkert után bemutatom a Costa Brava harmadik, a legszebb és egyben legnagyobb botanikus kertjét. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a spanyolországi utazással kapcsolatban mi mindennel vagyok még adós.

Marimurtra botanic garden

Marimurtra botanikus kert

Blanes botanikus kertjét Carl Faust (1874-1952) Katalóniában élő német üzletember volt hozta létre. Szenvedélyes növény és természetszeretete késztette arra, hogy a komoly erőfeszítések ellenére is valóra váltsa álmát.

Marimurtra botanic garden

A tenger melletti kert botanikai, építészeti, táj- és emberi örökségének gazdagságát vonultatja fel. Több mint 4000 növényfaj közt sétálva ismerkedhetünk meg öt különböző kontinens florájával. A növények többsége egzotikus, számos példányt pedig életkoruk vagy méretük tesz rendkívülivé.

Blanes botanikus kert

A növények számos rovar és madárfajnak adnak életteret, táplálékot és menedéket. Ökológiai rendszereket és fenntartható gyakorlatokat alkalmaznak a kertben, hogy ne zavarják a növények és állatok harmóniáját.

Balanes botanikus kert

A kert egyik legegyedibb építészeti emléke a Linné-templom. A névadója nem más, mint Carl von Linné, svéd természettudós, orvos és botanikus. Ő alkotta meg a modern tudományos rendszerezés alapelveit, a rendszerezés kategóriáit és kidolgozta a modern tudományos nevezéktant, az élőlényekre alkalmazta a kettős elnevezést tudományos névként.

Marimurtra botanic garden

A Linné-templomhoz levezető lépcsősor mentén díszelgő növények és a tenger kékje feledhetetlen látvánnyal örvendeztet meg.

A Marimurtra botanikus kertet a Generalitat de Catalunya Nemzeti értékű kulturális helynek nyilvánította, 2009-ben a Creu de Sant Jordi díjat nyert.

Marimurtra botanikus kert

A kert honlapjáról letölthetjük a térképet a telefonunkra, hogy mindig velünk legyen a séta során, de 1 euróért papíralapú térképet is vásárolhatunk.

Megközelítés: Személyautóval mind Blanesből, mind Lloret de Marból egyszerűen megközelíthető. A kert előtt ingyenes parkolási lehetőség van személyautók részére.

Blanes központjától egy kicsit messze van, ezért a gyaloglás helyett a kisvonatozást ajánlom.

Autó nélkül legjobb, ha a Lloret de Mar és Blanes között közlekedő Gardentour nyitott tetejű autóbuszra váltunk jegyet. Ez amolyan Hop on hop off rendszerrel működik és mindhárom botanikus kert elérhető vele. Többféle árkategóriájú és szolgáltatású jegyet válthatunk. Létezik csak egy útra szóló jegy, de napi vagy két napi korlátlan felszállású jegyet is választhatunk. Ez utóbbiak kedvezményes vagy ingyenes belépőt nyújtanak a Pinya de Rosa és Santa Clotilde kertekbe. Tervezem, hogy erről a buszról majd írok egy külön bejegyzést is a fő tudnivalókkal.

Marimurtra botanic garden

Belépőjegy árak, nyitva tartás és további információ a Marimurtra Botanic Garden hivatalos oldalán:

https://www.marimurtra.cat/en/

Marimurtra Botanic Garden további fotókon

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2471602039584638&type=3

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük