Szent Klotild kert: olasz reneszánsz a spanyol tengerparton

Az olasz reneszánsz időszakát idézi a Lloret de Marban található csodálatos Szent Klotild kert (Santa Clotilde Gardens). A Costa Brava híres nyaralóhelye szobrokkal, szökőkutakkal és tavakkal díszített zöld oázisából lélegzetelállító a kilátás a tengerre. Tökéletes célpont, ha igazi kikapcsolódásra vagy egy kis lelki nyugalomra vágyunk.

Szent Klotild kert

Szent Klotild kert

A spanyolországi Costa Braván több botanikus kertet is találunk. A nyüzsgő üdülővárosban, Lloret de Marba található Szent Klotild kert a béke szigete, ahova jó érzés elvonulni.

Az olasz 15. és 16. századi (Cinquecento és a Seicento) kertépítés hagyományait követve alakította ki a Szent Klotild (Santa Clotilde) kertet mindössze huszonnyolc éves tájépítész, Nicolau Rubió i Tuduri. A huszadik század elején igen népszerű volt Katalóniában a noucentista mozgalom, ennek hódolva tervezte és építette meg a kertet. Nem véletlen, hogy sokan olyan híres itáliai paloták kertjeihez hasonlítják, mint a Villa Medici, a Villa Borghese vagy a Boboli kert.

Szent Klotild kert

A kellemes séta utakon andalogva lépten-nyomon az olasz reneszánsz finom, mégis szigorú kertjének vonásait fedezhetjük fel. Mindenhol fellelhető a romantika szelleme. A szökőkutakban, a tavakban, a márvány mellszoborban épp úgy ott van, mint a szabályosan kialakított kerti utakban és azokat körülölelő üde zöld növényzetben. A neoklasszicista stílusú márványszobrok Maria Llimona szobrász munkái.

Szent Klotild kert

A kerttervező fontosnak tartotta, hogy a kert teljes összhangban legyen a természeti környezettel és beleolvadjon a tájba. A folyamatos és szakértő gondozásnak köszönhetően a kert máig megőrizte eredeti szellemiségét. A Cinquecento és a Seicento olasz kertjeinek szimmetriái és látványvilága a mai napig felfedezhető.

Szent Klotild kert

Ott jártamkor épp a lépcsőket szegélyező, tönkrement borostyánok pótlását végezték. Az öntözést pedig a víz újrahasznosításával oldják meg.

Akinek nem lenne elég különböző díszítőelemekkel (szobrok, szökőkutak, tavak) záruló  egyenes utakat látványa, az a kert végében a tengerparti sziklákat simogató hullámok látványával és hangjával vigasztalódhat.

A kertet nemzeti kulturális értéknek nyilvánították.

A kertet legegyszerűbben autóval, gyalog vagy a Lloret de Marból vagy Blanesből induló Gandertour nyitott fedelű busszal közelíthetjük meg, csak úgy, mint a Pinya de Rosa kaktuszkertet.

Szent Klotild kert – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük