Magyarkert, Magyarország domborzati és vízrajzi makettje

Az Alföld közepén van egy csodálatos hely, ahol pár óra alatt bejárható egész Magyarország. A Jakabszálláson található Kis-Magyarország Botanikus Kert, a Magyarkert ugyanis nem más, mint a mai Magyarország méretarányos domborzati és vízrajzi makettje csordogáló folyókkal, tavakkal. Az egyedülálló terepasztal 1:1000 méretarányban ábrázolja hazánkat. A 93 000 négyzetméteres kertben Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, ezzel a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban. A tanyaépülettel, állatsimogatóval, pancsolóval, büfével, lombos fákra eszkábált magaslesekkel és rengeteg egyéb szolgáltatással hívogató kert minden évszakban kellemes kikapcsolódást nyújt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Magyarkert, Kis-Magyarország Botanikus Kert

Magyarkert, Kis-Magyarország Botanikus Kert létrejötte

A Kis-Magyarország Botanikus Kertet, más néven Magyarkertet lelkes környezetvédők álmodták és valósították meg Kecskeméttől 20 km-re, Jakabszállás erdőségeiben. A kert elsősorban oktatási célokat szolgál. Különleges hely, ami a makettparkok és a botanikus kertek sorába is beillik.

A teljes egészében magán tulajdonban lévő Kis-Magyarország Botanikus Kert vagy Magyarkert alapkőletételét 2010 áprilisában volt tartották és 2011. május 10-én nyílt meg.

A területen régen egy tanya állt, idős tulajdonosa már kisgyerekként is itt élt. Eköré a tanyaépület köré hozták létre a Magyarkertet, amely Magyarország méretarányos domborzati és vízrajzi makettje. Méretaránya 1:1000, területe 93 000 négyzetméter.

Magyarkert, Kis-Magyarország Botanikus Kert felülről

A kertben Magyarország 3200 települését egy-egy növény jelöli, ezzel a legváltozatosabb gyűjteményes növénykert az országban.

A közelében épült fel egy szintén 1:1000 méretarányú, 125 méter hosszú, 17 méter széles és 8,8 méter magas szánkódomb, amely a Himaláját mintázza. A domb belsejében egy melegedő található, amely 70 ember befogadására képes.

A kert aktív pihenőparkként működik. Nyaranta táborozó lurkók kacajától hangos, de egyre több csapatépítő tréninget tartanak itt és esküvői helyszínként is egyre kedveltebb.

Magyarkert megközelítése

A kert a Kiskunsági Nemzeti Park Bugac, Orgoványi rétek és Bogárzó nevű részterületei között, azok háromszögében terül el, Jakabszállás külterületén. Az 54-es főút 20-as kilométere után délkelet felé letérve, földúton érhető el.

Látogatási és további információk a kert hivatalos oldalán találhatók.

Magyarkert – videó

A fotók a Magyarkert Facebook oldaláról származnak, köszönet értük!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük