Áttörés emlékmű a Páneurópai Piknik-emlékparkban

Már több mint harminc éve, hogy megnyílt a határ nyugat felé és egy új világ kezdődött. A határnyitás 10. évfordulójára készült az Áttörés emlékmű a Páneurópai Piknik-emlékparkban.

Áttörés emlékmű a Páneurópai Piknik-emlékparkban

Áttörés emlékmű

A Páneurópai Piknik Emlékhely az osztrák–magyar határon, Sopron közelében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán emlékeztet a rendszerváltás előtti időkre. Az 1989. augusztus 19-i tartott békedemonstrációnak, a Páneurópai Pikniknek állít emléket. 

A Park egyik kiemelkedő és elgondolkodtató szobra az Áttörés emlékmű.

Harminc év távlatából a főhajtás a minimum, amit tehetünk. Nem szeretnék érzelgős lenni és nagy szavakat pufogtatni. Csupán az elgondolkodtatás a célom. Azt hiszem a kevesebb több mondás most is megállja a helyét. A szoborról készített fényképek önmagukért beszélnek.

Kiss P Dóra fotói és szavai emlékeztessenek a múltra és adjanak hitet a jövőhöz.

„Fertőrákoson, az osztrák-magyar határon a Páneurópai Piknik-emlékparkban áll az ÁTTÖRÉS- emlékmű.

A süttői mészkőből készült alkotás avatása a Páneurópai Piknik 20. évfordulóján, 2009. augusztus 19-én volt. A mű 15 életnagyságú emberalakot tartalmaz, pl.:Kányádi Sándor – a felső sor baloldalán, a Melocco fivérek a harmadik sorban, a bal szélső maga az alkotó, Melocco Miklós, de én felfedeztem Törőcsik Marit és Soós Imrét is a Körhinta filmből.

A széttört antik oszlopok arra utalnak, hogy a művészet kontroll alatt állt…???”

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük