Bugac puszta több mint végtelen rónaság

Bugac puszta a legismertebb magyar rónák egyike, máig az őshonos magyar háziállattartás egyik központi területe. A páratlan természeti és néprajzi örökség elfedezésére számtalan lehetőség kínálkozik. Kiruccanásunkat érdemes több napra tervezni és ötvözni a pihenés, a wellness és az aktív kikapcsolódás lehetőségeit. Így a tartalmas nap végén a jakuzziban pezsgőt kortyolgatva csodálhatjuk a naplementét, majd egy zöld oázisban hajthatjuk álomra a fejünket.

Bugac puszta

Bugac puszta természeti és néprajzi öröksége

Bugac az Alföldön, a Duna és Tisza között, annak középső részén az ún. Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el. Bács-Kiskun megye középső-keleti részén, a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re található. Csodás, a hortobágyi pusztához némileg hasonló, de mégis egyedüli puszta a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb területe.

A pusztáról alkotott képzetünk kitárulkozik, ha bejárjuk a bugaci puszta minden zegzugát. A barangolások során, hiteles képet kaphatunk Bugacpuszta múltjában gyökerező természeti és néprajzi örökségről. Megérezhetjük azt, hogy az évszázadokon keresztül itt élt emberek hogyan alkottak harmonikus közösséget a természettel együtt élve.

A pusztán gyönyörködhetünk a szabadon legelésző ménesben, a szürke marka gulyában és a racka juh nyájban. Lovas bemutatón vehetünk részt és életre szóló élményben lehet részünk, ha felülünk egy lovas kocsira.

Bugac puszta

Egyedüli látnivaló a falu határában 2011-ben feltárt Pétermonostori romok, melynek létezéséről 2011-ig nem is találtak egyértelmű bizonyítékot. A feltárások során azonban több tízezernyi páratlan lelet került elő. Ehhez kapcsolódóan megkezdődött az Évezredek útján, Aranymonostor és látogatóközpont turisztikai fejlesztése című projekt kivitelezése. Hamarosan itt is láthatjuk a feltárt kincseket.

Bugac puszta - Pétermonostori romok

A település nevezetességei, természeti értékei kerékpárúton és az elmúlt esztendőkben kialakított 5 túraútvonalon, tanösvényen és sétaúton is megközelíthetők. Sivatagihoz hasonló homokkal és ritkaságnak számító vándorló homokbuckákkal is megismerkedhetnek az idelátogatók.

Bugac puszta

Egy zöld oázis a homokos vidéken: Cinege Vendégház 

Bugac és környéke látnivalókban gazdag. Több napos kirándulási és pihenési lehetőséghez nyújt szállást a Cinege Vendégház, mely – egy itt megszállt vendég szerint – „egy zöld oázis a homokos vidéken!”.
A vendégház a híres Bugaci Puszta szomszédságában, egy fenyves erdő közepén, madárcsicsergéssel, friss, tiszta levegővel, a természet közelségével és igazi vendégszeretettel várja a pihenni vágyókat.

A Cinege vendégház 2 apartmanja 9 fő befogadására alkalmas.

A telken kerti-tó, bográcsozási, sütögető hely, homokozó, jakuzzy és több száz féle növény és állatfaj található.

A vendégház ötvözi a pihenés, a wellness és az aktív kikapcsolódás lehetőségeit.

A részletekről, vagy a szállásfoglalással kapcsolatban az alábbi web oldalon, vagy facebook oldalon tájékozódhatsz:
https://cinegehaz.hu/
https://www.facebook.com/CinegeVendeghaz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük