Positano, az Amalfi-part gyöngyszeme

Positano gyönyörű, mesébe illő városka Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén, az Amalfi-part mentén. A szurdok völgyben fekvő város hegyoldalra épült színes házaival és csodálatos tengerpartjával a nászutasok körében is kedvelt úti cél. Az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO világörökségének. A part hegyi falvait összekötő sziklás útvonalat az Istenek ösvényeként emlegetik.

Positano városa az Amalfi-part gyönygszeme

Positano, a romantikus úti cél legendái

Positano Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében, Nápolytól délre található. A dél-olaszországi település eredetére vonatkozóan nincsenek pontos adatok. Neve valószínűleg a latin pausa szóból ered, aminek jelentése pihenőhely. A helyiek hite szerint a település Poszeidónról, a tenger istenéről kapta a nevét.

Az itt lakók több legendát is őriznek emlékezetükben. Úgy tartják, hogy valamikor régen a partok előtt egy szaracén hajó haladt lopott értékes egyházi kincsekkel, többek között egy Madonna-szoborral. Amikor a mai Positano elé ért a hajó, a szobor megszólalt és megpihenésre szólította fel a hajósokat.

Egy másik monda szerint lakói bencés szerzetesek voltak, akik befogadták Paestum lakóit, amikor a szaracénok elől menekülve elhagyták városukat. Így lett a Pestanóból Positano.

Már az ókorban középkorban szívesen jöttek ide kikapcsolódni a gazdagok. A mai település valószínűleg a 11. században alakult ki, és a szaracénok által elpusztított Paestum lakosai alapították. Hosszú ideig Amalfi riválisa volt a hajógyártásban, a 16-17. századtól kezdődően azonban hanyatlásnak indult.

A 19. század közepére lakosságának több mint fele kivándorolt Amerikába. Szerencséjüket végül egy amerikai író hozta meg. Az 1950-es években az Olaszországot járó John Steinbeck az itteni színes házak egyikében szállt meg. A Harper’s Bazaar című magazinban megjelent lelkes beszámolója – amiben arról írt, hogy Positano mélyen beleivódik az ember szívébe – hatására megindultak az amerikaiak Positanóba.

Positano fő bevételi forrása ma a turizmus. Az Amalfi-part részeként 1997 óta az UNESCO világörökségének része.

Positano városa az Amalfi-part gyönygszeme

Positano látnivalói

Santa Maria Assunta-templom

A Santa Maria Assunta-templomban őrzik azt az aranyozott Madonna-képet, ami a legenda szerint megszólalt és megállásra szólította fel a hajósokat. Erre emlékezve tartják minden év augusztusában a város legfontosabb eseményét, a Szent Szűz ünnepét.

Positano, Santa Maria Assunta-templom

Ókori római villa romjai

Középkori tengerparti őrtorony

Via Nastro Azzurro (Kék szalag út)

A part hegyi falvait összekötőcsziklás útvonalat az istenek ösvényeként emlegetik, a hivatalos neve azonban Via Nastro Azzurro (Kék szalag út). A legenda szerint ezen az úton jöttek az istenek, hogy megmártózzanak a türkízkék tengerben, ide csábította őket a szirének éneke.

Smaragd-barlang

Positano és Amalfi között rejtőzik a Smaragd-barlang, amelynek belsejébe a Caprin található Kék-barlanghoz hasonló fényvisszaverődés jelenség figyelhető meg. Ám itt a fénytörés következtében a napfény smaragdzöldre festi a barlang vizét és belsejét. A 60 méter hosszú, 30 méter széles, 24 m magas, félig vízalatti karsztbarlangot 1932-ben fedezték fel.

városok Dél-Olaszországban

Positano számos film helyszíne volt. Itt forgatták többek közt a1994-ben készült Only You – Csak veled vagy a 2003-ban készült Napsütötte Toszkána vígjátékokat.

Positanóban évente animációs film fesztivált is rendeznek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük