Kalocsa látnivalói: a paprika és a színes virágmotívumok hazája

Házak ereszéről lelógó paprika füzérek és színes virágmintákkal kipingált tornácok. Mi más jutna eszünkbe Kalocsa nevének említésekor, mint a magyaros ételeket megízesítő és megszínesítő pirospaprika és a színes virágmotívumokkal ékesített hímzések. Kalocsa látnivalói azonban jóval túl mutatnak ezen.

Kalocsa

A Duna bal partjánál elterülő Kalocsát eredetileg Colocsa (ejtsd: Koloksza) néven illették: a colosa lápos területet jelent utalva arra, hogy a város a Duna mocsaras árterén feküdt. A török időkben Kalokia néven emlegették, ebből alakult ki a város mai neve az 1750-es évekre.

Jelentős történelmi múltra tekint vissza, a honfoglalás óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja és az államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja Esztergom után.

Kalocsa látnivalói

Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium.

A kalocsai érsekséget Szent István király alapította 1009-ben, az akkori alapokra épült a negyedik templom, a Főszékesegyház a 18. század közepén Mayerhoffer András tervei szerint olasz barokk stílusban. A főhomlokzati timpanonban „Szűz Mária a magyar szentekkel” című dombormű, felette Péter és Pál apostolok szobra látható. A főoltár kép – Szűz Mária mennybemenetele – osztrák festő műve. A Kincstárban miseruhák, ötvösmunkák mellett Szent István millenniumra készült hermája látható.

Az érseki palotát a Károly Róbert építette vár alapján emelték a 18. század második felében.

Kalocsa

Kalocsa

Kalocsa

A Magyar Fűszerpaprika Múzeum padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. 1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, a modern kalocsai paprikamalmok a 20. század elején épültek meg.

A paprika nemzetség valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik. Tehát maga a növény nem magyar, viszont az őrölt paprika igen, hisz ilyen jellegű felhasználása Magyarországon alakult ki. A kalocsai fűszerpaprika őrlemény ma már hungarikum. 

A Viski Károly Múzeum Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be.

Az 1971-ben alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű népművészetének, a  porcelánfestésnek a rejtelmeit tárja fel. A látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig és betekinthetnek a porcelánfestés mesterfogásaiba is.

Kalocsa

Kalocsa

Kalocsa

Nagyon köszönöm a fotókat Pajorné Kiss Editnek!

Látnivalók Kalocsa közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük