Kalocsa látnivalói: a paprika és a színes virágmotívumok hazája

Ha azt mondom: házak ereszéről lelógó paprika füzérek és színes virágmintákkal kipingált tornácok, szinte mindenki tudja, hogy Kalocsáról beszélek. Nem csoda. Kalocsa olyan különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, és a kalocsai népművészet (írás, hímzés, pingálás) egyaránt bekerült Magyarország egyedi, különleges és minőségi értékeinek sorába. Kalocsa látnivalói és nevezetességei azonban jóval túl mutatnak a paprikán és és hímzésen. A Duna-menti város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, az államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja.

Kalocsa

Kalocsa jelentősége

Bács-Kiskun vármegyében, a Duna bal partjánál elterülő Kalocsa eredetileg Colocsa (ejtsd: Koloksza) néven szerepel az írásokban. A colosa szó lápos területet jelent utalva arra, hogy a város a Duna mocsaras árterén feküdt. A török időkben Kalokia néven emlegették, ebből alakult ki a város mai neve az 1750-es évekre.

Kalocsa jelentős történelmi múltra tekint vissza, a honfoglalás óta város, Szent István király óta a magyarság egyik kiemelkedő kulturális központja. A város egyike a négy magyarországi római katolikus érseki székhelynek, az államalapítás óta a magyar katolicizmus második központja Esztergom után.

Kalocsa alapításakor a mindkét oldaláról vízfolyással határolt hosszúkás dombon kezdtek építkezni, mert a dombon a terület nem volt mocsaras. Itt épült a vár, a székesegyház, az iskolák stb. A polgári lakosság az érsekség által diktált főúti tengely mentén építkezett tovább, ezért is olyan szűk és hosszú a mai belváros.

Első érseke Asztrik pécsváradi apát volt, aki Szent Istvánnak Rómából hozta a koronát. Az egyházi hierarchiában közvetlenül az esztergomi után következett, s atisztség betöltői nemegyszer az egész magyarság sorsát meghatározó döntések (koronázások, hadjáratok) részesei voltak.

Kalocsa az érsekség szükségletei szerint települt újra a török kor után – elsők között a hódoltsági területeken. Az érsekség gondoskodása tette várossá, hiszen a város, és az érseki, uradalmi központ sokáig ugyanaz volt.

A város a Duna menti fűszerpaprika-termesztés, -feldolgozás és -nemesítés központja. 

Kalocsa

Kalocsa látnivalói

Legnevezetesebb épületei közé tartozik a kalocsai főszékesegyház, az érseki palota és a csillagászati obszervatórium.

Nagyboldogasszony Főszékesegyház

A kalocsai érsekséget Szent István király alapította 1009-ben. Az akkori alapokra épült a negyedik templom, a Főszékesegyház a 18. század közepén Mayerhoffer András tervei szerint, olasz barokk stílusban. A főhomlokzati timpanonban „Szűz Mária a magyar szentekkel” című dombormű, felette Péter és Pál apostolok szobra látható. A főoltár kép – Szűz Mária mennybemenetele – osztrák festő műve. A Kincstárban miseruhák, ötvösmunkák mellett Szent István millenniumra készült hermája látható.

Kalocsa

Érseki Palota és Astriceum Érseki Múzeum

Az érseki palotát a Károly Róbert építette vár alapján emelték a 18. század második felében. Az épületben működik Astriceum Érseki Múzeum.

Az Érseki Palota könyvtárának száznegyven ezer kötetes gyűjteménye, pergamen kéziratai, kódexei, ősnyomtatványai , térképei felbecsülhetetlen értékűek.

Kalocsa

Magyar Fűszerpaprika Múzeum

A Magyar Fűszerpaprika Múzeum padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. 1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, a modern kalocsai paprikamalmok a 20. század elején épültek meg.

A paprika nemzetség valamennyi faja Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik. Tehát maga a növény nem magyar, viszont az őrölt paprika igen, hisz ilyen jellegű felhasználása Magyarországon alakult ki. A kalocsai fűszerpaprika őrlemény ma már hungarikum. 

Viski Károly Múzeum

A Viski Károly Múzeum Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be.

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Az 1971-ben alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű népművészetének, a  porcelánfestésnek a rejtelmeit tárja fel. A látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig és betekinthetnek a porcelánfestés mesterfogásaiba is.

Kalocsa
Kalocsa

A manufakturában mindent megtudhatunk a kalocsai népművészetről, ami szintén nekerült a hungarikumok gyűjteményébe.

Kalocsa

Csajda Gyógyfürdő és úszoda

A fürdőben 35 °C-os, magas ásványi anyag tartalmú, nátrium-kloridos, bromidos, jodidos kémiai összetételű hévíz jótékony hatásait élvezhetjük. Elsősorban mozgásszervi, ízületi betegségek kezelésére ajánlott. Mind az öt medencéje fedett.

További látnivalók és nevezetességek Kalocsán

 • Népművészeti Tájház
 • Schöffer Múzeum (a művész szülőházában)
 • Városi Képzőművészeti Gyűjtemény
 • Jezsuita rendház
 • Szent József-templom
 • Városháza
 • Nagyszeminárium
 • Katona István ház
 • Szentháromság oszlop
 • Kalocsai Színház
 • Érsekkert

Fesztiválok a Kalocsán

 • Duna-menti Folklór Fesztivál
 • Kék Madár Fesztivál
 • Kalocsai Paprikafesztivál

Nagyon köszönöm a fotókat Pajorné Kiss Editnek!

Látnivalók Kalocsa közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük