Hajós, Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja

A Bács-Kiskun megyei Hajós városában található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Hoztam egy csodálatos videót a borairól híres településről. Nézd meg, melyek Hajós látnivalói!

Hajós látnivalós és a pincefalu

Hajós pincefalu

A Kalocsai járásban található Hajós büszkesége a mintegy 1300 présházból álló pincefalu. A kanyargós utcák egyforma présházai alatt löszbe vájt pincék húzódnak. Az első pincék egyidősek a várossal, de az 1980-as évektől sokat átalakítottak vendégfogadásra, illetve sok új is épült. A város ünnepe is a borhoz kapcsolódik, május utolsó hétvégéjén rendezik az Orbán-napi Borünnepet gazdag kulturális programokkal. Legkedveltebb itteni borfajták: cabernet sauvignon, kékfrankos, kadarka, szürkebarát és a cserszegi fűszeres.

Hajós látnivalói

A település történelmi központja a Köztársaság tér. Itt áll az 1728-ban, barokk stílusban épült Szent Imre római katolikus templom, oldalhajóit 1879-ben építették hozzá. A templom melletti kálvária 1881-ben létesült, Zsolnay kerámia-stációkkal 1934-ben egészült ki.

A második világháború után betelepített felvidéki magyarok egy része református vallású, a Református Imaház 1987-ben épült.

A volt érseki vadászkastélyt a kalocsai érsek építette 1739-ben, a saroktornyokat 1767-ben emelték. Később árvaház, majd a II. világháború után állami nevelőotthon lett. A kastély teljes körű felújítása 2010-ben fejeződött be, ekkor nyílt meg a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont. 

A patika épületét 1912-ben Kós Károly tanítványa tervei alapján eredetileg lakóháznak építették.

A városháza épületét 1895-ben 10 800 forint közadakozásból építtették a falu akkori lakói. 

Hajós látnivalói télen, nyáron – videó

További látnivalók Bács-Kiskun megyében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük