Megnyílt a Hungarikum Kiállítóház Lakitelken

2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján megnyílt a Hungarikum Kiállítóház Lakitelken, a Lakitelek Népfőiskolán. A Hungarikum Liget kiállítóháza a magyar géniuszok és az általuk alkotott csúcsteljesítmények, valamint elődeink évszázados hagyományai előtt tisztelegve hívja fel a látogatók figyelmét a különleges magyar értékekre.

Lakitelek, 2022. január 22. A Lakiteleki Népfõiskola – Hungarikum Liget Hungarikum kiállítóházának épületei a megnyitó napján Lakiteleken 2022. január 22-én. MTI/Bús Csaba

Megnyílt a Hungarikum Kiállítóház Lakitelken

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról a 2012. évi XXX. törvény rendelkezik. A törvény célja, hogy megfelelő jogi keretet adjon a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, dokumentálásához, hozzájárulva ezzel az összegyűjtött értékek szélesebb körben való megismertetéséhez.

A hungarikum törvény megfogalmazása szerint: “hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

A Hungarikum Kiállítóház megnyitásával lehetőség nyílt arra, hogy modern környezetben, interaktív módon ismerkedjünk meg a hungarikummá nyílvánított értékeinket.

A kiállítást a Hungarikum Bizottság ülését követően Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. Elmondta: immár 83 hungarikum, 142 kiemelkedő nemzeti érték, ezeregyszáznál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy 10 ezer települési érték, 19 megyei értéktár és csaknem 2 ezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban.

A bizottság döntése értelmében a hungarikumgyűjtemény ezúttal a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzéssel bővült. A Magyar Értéktárba pedig bekerült hazánk első botanikus kertje, a több mint 250 éves ELTE Füvészkert, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet.

Lakitelek, 2022. január 22. A Géniuszok terme a Hungarikum kiállítóház megnyitóján Lakiteleken 2022. január 22-én. MTI/Bús Csaba

Minden hungarikum és minden magyar géniusz alkotása képes arra, hogy a nemzeti összetartozás jelképévé váljon. És egy nép egységes maradhat akkor is, ha tagjai az országhatárokon kívül kerülnek. Egységes maradhat a közös szellemi örökségében – fogalmazott Nagy István, az MTI tudósítása szerint.

A Hungarikum kiállítóházban helyet kapott egy planetárium is. A Géniuszok útja 21 magyar tudós életútját jeleníti meg, a feltalálók és találmányaik, a természettudományok, a műszaki tudományok zseniális művelői kapnak itt helyet.

A Hungarikum kiállítóházat Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Bagi Ferenc lakiteleki római katolikus plébános és Kókai Géza lakiteleki református lelkipásztor szentelte és áldotta meg.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük