Ismét lesz Sakura ünnep a Füvészkertben

Idén ismét lesz Sakura ünnep a Füvészkertben! A japán cseresznyefák (sakura) virágzását és ezzel a tavasz érkezését minden évben többnapos ünnepségsorozattal köszöntik Japánban. Jó pár éve az ELTE Füvészkert szintén Sakura ünnepre várja a tavaszimádókat és a japán kultúra iránt érdeklődőket. Két hét végén, 2022. április 2-3-án és április 9-10-én a 250 éves budapesti kertbe kilátogatók a japán szokásokhoz hasonlóan, takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

Sakura virágzás, Sakura ünnep a Füvészkertben

Sakura fesztivál Japánban

A  fehér és rózsaszín apró virágú cseresznyefák rügyfakadása, a Sakura virágzás fontos esemény Japánban, ezzel kezdődik az ország egyik legszínpompásabb fesztiválja a Hanami. Az ország nemzeti szimbóluma, a sakura sok művészeti alkotás témája, rengeteg verset és dalt ihletet. A cseresznyefák virágba borulását, azaz a tavasz megérkezését több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntik.

A Hanami szó jelentése cseresznyevirág-nézés. Az emberek családostul, kollégákkal, étellel-itallal megrakott kosarakkal vonulnak ki a cseresznyefák alá. Leterítenek egy pokrócot, és élvezik a napsugarait, a tavaszt. Esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, táncolnak.

Sakura ünnep a Füvészkertben

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

A hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, japán tradicionális fegyverkiállítás, japán dob együttes bemutatója, irodalmi est, japán kokeshi baba workshop és kiállítás, Go oktatás, japán zene koncertek, manga bemutató és e szubkultúra találkozója.  A kertben elolvashatók a meghirdetett haiku-író pályázatra érkezett versek.

Belépőjegyek:

felnőtt: 1200 ft

diák: 600 ft

nyugdíjas: 900 ft – olvasható a Füvészkert oldalán.

Időpont:

  • 2022. április 2-3
  • 2022. április 9-10

Helyszín: 1083 Budapest, Illés u. 25.

Megközelítés tömegközlekedéssel:

  • 3-as metró (Semmelweis Klinikák)
  • 3-as metró (Nagyvárad tér)
  • 9-es autóbusz vagy
  • 83-as troli (Kálvária tér)

További információk a Füvészkert oldalán olvashatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük