Monet háza és kertje Normandiában

Az impresszionizmus atyja, Claude Monet a franciországi Givernyben élte utolsó éveit. Az általa kialakított csodálatos kertben saját maga volt a főkertész. A tavirózsák, vízililiomok és tündérrózsák több mint 250 remekműhöz adtak az ihletet. Monet háza és kertje március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl. A varázslatos kertről már magam is írtam korábban, most a házat szeretném bemutatni, mert annak meglátogatása is igazi élmény. 

Monet háza és kertje Givernyben

Monet háza és kertje Normandiában

A ház története

Monet 1883-ban, 43 évesen – az első felesége elvesztése után – két fiával, élettársával, Alice-al és annak 6 gyerekével költözött a Párizstól egy órás autóútra található Givernybe. A La Maison Blue néven is ismert kúriaszerű családi házat a vonatablakból kitekintve pillantotta meg. A házat egyhektáros, gyümölcsfákkal, veteményessel teleültetett parasztkert vette körül. A kertet saját elképzelése, tervei alapján pár év alatt pompás díszkertté alakította át.

A festő 1926-os halálakor a koporsóját a kertészek vitték vállukon a helyi temetőbe. A festő halála után Blanche, az egyik fogadott gyermeke – aki nem mellesleg a festő idősebb fiának az özvegye volt -, gondozta tovább a kertet 1944-ben bekövetkezett haláláig. A második világháborúban a területet bombatámadás érte, jelentős kár keletkezett.

1966-ban a festő kisebbik fia, Michel a Francia Művészeti Akadémiának adományozta a romos épületet és az elburjánzott kertet. Alapítványt hoztak létre az épület és a kert felújítására, majd 1980-ban megnyitottak a látogatók részére.

A ház látnivalói

Maga a ház sem unalmas. Tele van színekkel, festményekkel és eredeti berendezési tárgyakkal. A ház vakolata rózsaszín, a nyílászárók zöldek. Kék az olvasóterem, napsárga az étkező, ami eredeti, a maga idejében nagyon modernnek számító, de felújított bútorokkal van berendezve. 

A földszinten, az „olvasószobával” kezdődik a látogatás, amelyet „kis kék nappalinak” neveznek.

Az éléskamrában teát, olívaolajat, fűszereket és tojásokat tároltak a faliszekrényekben.

Megcsodálhatjuk a művész stúdióját, ahol 1899-ig dolgozott, ez később hangulatos nappali lett.

Láthatjuk az eredeti stílusban megőrzött hálószobát, ahol több művészeti alkotás található, köztük barátainak: Cézanne, Renoir, Signac vagy Caillebotte festményeinek reprodukciói.

Láthatjuk az öltözőket, Alice hálószobáját és egy apró varrószobát.

Az emelet utolsó szobája, Blanche Hoschedé-Monet hálószobája.

A látogatás a földszinten folytatódik az ebédlővel és a konyhával. A sárgára festett bútorokat akkoriban nagyon modernnek tartották. Az üvegszekrényekben a kék cserépedények, valamint a sárga és a kék készlet látható, amelyet Monet különleges alkalmakra rendelt.

A kék Rouen-csempével ellátott konyhában a lenyűgöző tűzhelyen úgy sorakoznak a réz edények, mintha a tulajdonosok visszatérésére várna.

A látogatás végén kihagyhatatlan a Monet utolsó dolgozó műhelye, ahol ma csodálatos ajándéktárgyakat vásárolhatunk.

Monet házában és kertjében forgatták Woody Allen ‘Éjfélkor Párizsban’ című filmjét.

Monet háza videón

Köszönöm a megosztásokat!
  • 164
  • 4
  •  
  •  
  • 164
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük