Monet háza és kertje Normandiában

Az impresszionizmus atyja, Claude Monet a franciországi Givernyben élte utolsó éveit. Az általa kialakított csodálatos kertben saját maga volt a főkertész. A tavirózsák, vízililiomok és tündérrózsák több mint 250 remekműhöz adtak az ihletet. Monet háza és kertje március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl. A varázslatos kertről már magam is írtam korábban, most a házat szeretném bemutatni, mert annak meglátogatása is igazi élmény. 

Monet háza és kertje Givernyben

Monet háza és kertje Normandiában

A ház története

Monet 1883-ban, 43 évesen – az első felesége elvesztése után – két fiával, élettársával, Alice-al és annak 6 gyerekével költözött a Párizstól egy órás autóútra található Givernybe. A La Maison Blue néven is ismert kúriaszerű családi házat a vonatablakból kitekintve pillantotta meg. A házat egyhektáros, gyümölcsfákkal, veteményessel teleültetett parasztkert vette körül. A kertet saját elképzelése, tervei alapján pár év alatt pompás díszkertté alakította át.

A festő 1926-os halálakor a koporsóját a kertészek vitték vállukon a helyi temetőbe. A festő halála után Blanche, az egyik fogadott gyermeke – aki nem mellesleg a festő idősebb fiának az özvegye volt -, gondozta tovább a kertet 1944-ben bekövetkezett haláláig. A második világháborúban a területet bombatámadás érte, jelentős kár keletkezett.

1966-ban a festő kisebbik fia, Michel a Francia Művészeti Akadémiának adományozta a romos épületet és az elburjánzott kertet. Alapítványt hoztak létre az épület és a kert felújítására, majd 1980-ban megnyitottak a látogatók részére.

A ház látnivalói

Maga a ház sem unalmas. Tele van színekkel, festményekkel és eredeti berendezési tárgyakkal. A ház vakolata rózsaszín, a nyílászárók zöldek. Kék az olvasóterem, napsárga az étkező, ami eredeti, a maga idejében nagyon modernnek számító, de felújított bútorokkal van berendezve. 

A földszinten, az „olvasószobával” kezdődik a látogatás, amelyet „kis kék nappalinak” neveznek.

Az éléskamrában teát, olívaolajat, fűszereket és tojásokat tároltak a faliszekrényekben.

Megcsodálhatjuk a művész stúdióját, ahol 1899-ig dolgozott, ez később hangulatos nappali lett.

Láthatjuk az eredeti stílusban megőrzött hálószobát, ahol több művészeti alkotás található, köztük barátainak: Cézanne, Renoir, Signac vagy Caillebotte festményeinek reprodukciói.

Láthatjuk az öltözőket, Alice hálószobáját és egy apró varrószobát.

Az emelet utolsó szobája, Blanche Hoschedé-Monet hálószobája.

A látogatás a földszinten folytatódik az ebédlővel és a konyhával. A sárgára festett bútorokat akkoriban nagyon modernnek tartották. Az üvegszekrényekben a kék cserépedények, valamint a sárga és a kék készlet látható, amelyet Monet különleges alkalmakra rendelt.

A kék Rouen-csempével ellátott konyhában a lenyűgöző tűzhelyen úgy sorakoznak a réz edények, mintha a tulajdonosok visszatérésére várna.

A látogatás végén kihagyhatatlan a Monet utolsó dolgozó műhelye, ahol ma csodálatos ajándéktárgyakat vásárolhatunk.

Monet házában és kertjében forgatták Woody Allen ‘Éjfélkor Párizsban’ című filmjét.

Monet háza videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük