Sakura virágzás ünnepe: tavasz köszöntő fesztivál Japánban

A fehér és rózsaszín apró virágú cseresznyefák rügyfakadása, a Sakura virágzás fontos esemény Japánban,  ezzel kezdődik az ország egyik legszínpompásabb fesztiválja a Hanami. Az ország nemzeti szimbóluma, a sakura sok művészeti alkotás témája, rengeteg verset és dalt ihletet. A cseresznyefák virágba borulását, azaz a tavasz megérkezését több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntik.

Sakura virágzás

Sakura virágzás

A Hanami szó jelentése cseresznyevirág-nézés. Az emberek családostul, kollégákkal, étellel-itallal megrakott kosarakkal vonulnak ki a cseresznyefák alá. Leterítenek egy pokrócot, és élvezik a napsugarait, a tavaszt. Esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, táncolnak.

A cseresznyefák hatalmas, tömött virágai akkor nyílnak, amikor a többi fa még kopár, épp csak ébredezni kezd. A csak szépségük miatt nemesített fák gyorsan elnyíló, apró szirmai az élettől elválaszthatatlan múlandóságot, a folyamatos megújulást, az újjászületés körforgását szimbolizálják. A cseresznyevirág Japán nemzeti virága, országszerte szinte minden parkban, iskola udvarban, szentély mellett megtalálható.

Sakura virágzás

Japán, a gazdasági nagyhatalom

A négy Magyarországnyi területi országban 127 millióan élnek. A helyzetet nehezíti, hogy az ország kb. 75%-a erdős, hegyes terület, amely alkalmatlan mezőgazdasági, ipari és lakossági használatra a meredek lejtők, a földrengések, a szélsőséges időjárás, a gyenge talaj és az esőzések által okozott földcsuszamlások miatt. Ennek ellenére Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom és a Föld leggazdagabb országainak egyike.

Sakura virágzás

A több évszázados hagyomány sokáig csak a tehetősek időtöltése volt. A 700-as évek végén kezdett el szélesebb körben is népszerűvé válni. Ma az emberek hosszú kilométereket utaznak, hogy gyönyörködjenek a déli szigetektől induló, és észak felé haladó, folyamatosan virágba boruló cseresznyefákban. Az időjárás-jelentések leginkább várt része, amikor elmondják, az ország melyik részén hány százalékos nyílási állapotban pompáznak a sakurák.

Sakura virágzás

A fesztiválok megszervezését nehezíti, hogy a különböző fajta cseresznyefák eltérő időpontban nyílnak és a csupán néhány napig tartó virágzás időpontját az időjárás is jelentősen befolyásolja. Ezért is olyan népszerű a rendszeresen frissülő oldal, ahol pontos információt kaphatunk a sakura virágzás aktuális állapotáról.

A legkedveltebb cseresznyevirág-néző helye a Mjógi-hegy lábánál lévő Sakura-no-Sato, azaz “Cseresztnyefalva”, ahol jelenleg több mint 15 ezer cseresznyefa csodálható meg.

Sakura virágzás

Magyarországon is egyre több városban csodálhatunk meg sakura fákat. Többek közt a Budai várban és a Szombathelyen is találunk csodálatos díszcseresznye fasort.

Budapesten, az Elte Füvészkertben szintén sok sakura fa található, és itt minden év áprilisában megrendezik a hagyományos Sakura ünnepet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük