Turizmus Világnapja 2023 rendezvények

Minden év szeptember 27-én a Turizmus Világnapját ünnepeljük. 2023-ban ezen a napon és az ezt megelőző és követő néhány napban turisztikai szolgáltatók ingyenes vagy kedvezményes programokkal várják a résztvevőket a Turizmus Világnapja 2023 rendezvénysorozatra. A budapesti programok mellett vidéki Tourinform irodák ajánlataiból is szemezgettem.

platán "híd" a Cseke-tó partján Tatán, az Év Fája 2022 győztese

Turizmus Világnapja 2023 rendezvényei Budapesten

Szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kezdeményezésére a turisták és a turisztikai szolgáltatók, valamint a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelik a turizmust. A kiemelt nappal felhívják a figyelmet a szektor társadalmi, kulturális és gazdasági értékére.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2011. szeptember 27-én ünnepelte először a Turizmus Világnapját. 2013 óta a BKIK által létrehozott BUM (Bevásárlóutca Menedzsment) is állandó szereplője a Turizmus Világnapja budapesti programjainak.

Az igen széles programkínálatban többek között buszos városnézést, élménylátogatásokat, ingyenes vagy kedvezményes gyalogos- és kerékpáros sétákat, hajókázást, szabadulószobás programot is találunk.

Vannak rendezvények, amelyek a korlátozott létszám miatt regisztráció kötelesek, míg teljesen ingyenes programokat is találunk.

Bár nem kimondottan a rendezvény részeként, de 2023. szeptember 26-án nyílik meg Budapest jelenleg legnagyobb Zsolnay-kiállítása. A Dózsa György út és Városligeti fasor sarkán álló ResoArt villa a főváros egyik legszebb szecessziós stílusú villája, ahol a szélesebb nyilvánosság számára eddig nem ismert Zsolnay-gyűjtemény legszebb darabjaival találkozhatnak az ide látogatók. A villába belépve a Róth Miksa műhelyében készült hatalmas üvegablak nyűgöz le először.

A budapesti program kínálatról itt tájékozódhatsz.

Millenium háza Budapesten

Tourinform irodák ajánlatai

Szeptember utolsó napjaiban is érdemes betérni bármelyik Tourinform irodába, mert a Turizmus Világnapjához kapcsolódóan országszerte rengeteg érdekes programmal készülnek az idegenforgalmi szakemberek. A klasszikus épület- és városi séták mellett természetközeli élményekkel is csábítanak: darules, mókusfigyelés és naplemente séta egyaránt szerepel a kínálatban.

Hazánban 90 településen találunk Tourinform irodát, amelyek közel 100 programot szerveznek a Turizmus Világnapja alkalmából. A Turizmus.com oldal a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével összegyűjtötte a porgramokat és az oldalukon bárki számára elérhetővé tették. Innen tölthető le a teljes programválaszték. A táblázatban azt is jelezték, ha egy program egész évben elérhető.

Egyes helyeken, mint például Mohácson vagy Bükfürdőn nyereményjátékkal egybekötött programot hírdettek. Hajdúszoboszlón helyi ízekkel ismerkedhetünk, míg a tatai Öreg-tó partján borkóstolóval egybe kötött naplementés sétát tehetünk. Hatvant pedig ingyenes buszos városnézésen fedezhetjük fel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük