Tarpa látnivalói: fazsindelyes szárazmalom

Tarpa, a híres „kuruc” település a Beregi-síkságon található a Tisza ölelésében, a Kárpátok lábai és az Alföld találkozásánál. Legfőbb látványossága a fazsindelyes szárazmalom. Nézzük, melyek Tarpa látnivalói!

Tarpa fazsindelyes szárazmalom

Fotó: Kiss P Dóra

Tarpa történelme

Tarpa’ nevét 1299-ben említették először egy oklevélben Tarpa néven, majd 1321-ben Thorpa, 1332-ben Corpa, Torpa -ként írták.

Ekkor már állt Szent Andrásról elnevezett temploma. A középkorban már mezővárosi ranggal bírt. 1626. március 1-jén Bethlen Gábor fejedelem kiváltságlevelet adott a településnek, ami szabad kereskedelmet és teljes vámmentességet biztosított az egész ország területén.

1665-ben pedig országos vásártartási jogot kapott I. Lipót királytól.

A helyi születésű Esze Tamásnak, II. Rákóczi Ferenc jobbágyának múlhatatlan érdeme, hogy 1703 tavaszán nem a törökországi száműzetésben élő Thököly Imrét, hanem a lengyel földön bujdosó fiatal Rákóczit nyerték meg a felkelés ügyének. A szabadságharc előkészítésében fontos szerepet játszott a közeli Vay kastély. A győzelem után Rákóczi Tarpának is hajdúvárosi kiváltságot adott.

A népi klasszicista lakóházas mai utcák zöme már a 18. században is megvolt. A szabálytalan, legtöbbször íves vonalú utcákat közök kötik össze. A szalagtelkek általánosak, ahol nincs csűr, az udvart a kerttől legtöbbször vesszőből font, néha deszkakerítés választja el.

Tarpa egykor kereskedelmi útvonal mentén feküdt, Trianon után azonban periférikus helyzetbe szorult. 1920–1924 között Csonka-Bereg vármegye székhelye volt. 1924-ben Szatmár, Ugocsa és Bereg k.e.e. vármegye Vásárosnaményi járásához került. Az első bécsi döntést követően a járás előbb Bereg és Ugocsa k.e.e. vármegye, majd Kárpátalja visszacsatolása után ismét Bereg vármegye része lett.

Tarpa látnivalói

Református temploma késő gótikus stílusban a 15. században épült. Az egy hajós egy tornyos templom első terében legértékesebbek a gótikus freskók.

A kétemeletes épületben működő tájházban megtekinthetők a község néprajzi tárgyai, hagyományai és történelmi múltja. Külön termet szenteltek a Esze Tamásnak, a falu híres szülöttének, valamint Bajcsy-Zsilinszky Endrének, aki a körzet országgyűlési képviselője volt.
Bajcsy-Zsilinszky Endre síremléke a tarpai temetőben,

szobra pedig a könyvtár mögötti parkban látható.

Fokozottan védett erdei a Nagyerdő és a Téb-erdő, ahol 35 m magas, sok évszázados tölgyfa látható. A község határában, a kis vulkáni kúpon magasodik a 154 m magas Nagy-hegy.

Természetesen megkóstolhatjuk a híres tarpai szilvapálinkát és a szilvalekvárt is.

Tarpai fazsindelyes szárazmalom

A falu fazsindelyes szárazmalma az Észak-Tiszántúl egyetlen megmaradt szárazmalma. A mai napig teljes épségben megőrizte eredeti szerkezetét, értékes agrártörténeti emlék.

Az 1800-as években megindult a keleti országrészben is az intenzívebb földművelés. A fellendülő gabonatermelés a gabonaőrlő szárazmalmok felvirágzását eredményezte a vízszegény területeken.

Az úgynevezett járgányos malmot 1885-ben építette a Hegyi család, majd ifj. Tokai János és felesége, Bede Julianna vásárolta meg. A malomházra és járószínre (kerengősátor) osztott épületet  fazsindellyel fedték.

A kerengősátorban, a járószínben állt a malom hajtására szolgáló nagykerék, a kerengő. A járókereket általában két lóval húzatták, egyenletes tempóban. Egy kört egy perc alatt tettek meg az állatok.

A gőzmalmok 19-20. századi elterjedésével a szárazmalmok elveszítették jelentőségüket. A tarpai szárazmalom 1929-ben őrölt utoljára.

A szárazmalmot 1930-tól közösségi célra használták (mozi, bálok, lakodalmak, stb.), ezért a kerengősátorból a gépészeti berendezéseket elbontották.

Az Országos Műemléki Felügyelőség 1975-ben elhatározta, hogy az igen értékes ipartörténeti emléket megmenti. A felújított szárazmalom műszaki átadására 1981. december 15-én került sor. Ez alkalommal az újjáépített szárazmalom újból búzalisztet őrölt.

A szárazmalomnak nincs meghirdetett nyitvatartási ideje, az önkormányzatnál meg tudják mondani, ki az aki felvilágosítást ad az egykori malom működésével kapcsolatban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük