Leghíresebb tulipánfesztiválok a nagyvilágban

A tulipánok és tulipánfesztiválok egyre népszerűbbek szerte a világban. Nem csoda, hisz a sok színben és formában pompázó tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi hagymásnövény. Elegáns kastélykertben, városi parkban és egyszerű kiskertben egyaránt jól mutat és igénytelensége miatt a világ bármely részén nevelhető. A leghíresebb tulipánfesztiválok helyszíne között magyart nem találunk, da hazánkban is sok helyen gyönyörködhetünk a tulipánok viágözönében. 

 

Leghíresebb tulipánfesztiválok a nagyvilágban

 A tulipán ára a középkorban még az aranyéval vetekedett, mára pedig viszont szinte mindenki számára elérhető. 

Keukenhof, Hollandia

Mi mással kezdeném a sort, mint személyes kedvencemmel, az egy hete megnyílt holland Keukenhof parkkal. A világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert virágparkot Európai virágoskertjének is nevezik. A 32 hektáros park neve szó szerinti fordításban konyhakertet jelent, ami arra utal, hogy az itt állt vadászkastély konyhájához itt termesztették a zöldségeket.

Keukenhof minden évben csak két hónapig, a tavaszi virágzások idején várja a szemgyönyörködtető és illatos virágélményekre vágyókat. A kertészek az év többi részében azon munkálkodnak, hogy ebben a két hónapban tökéletes látvány fogadja a több százezer látogatót.

A park szabadtéri területén évente 7 millió hagymás növényt ültetnek el. A tulipánok mellett illatozó jácintok, színpompás krókuszok, nárciszok, gyöngyikék, kockás liliomok és rododendronok között élvezhetjük a tavasz első napsugarait, illatát.

Keukenhof 2022

Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

Holland Tulip Time fesztivál, Michigan, USA  

A Holland Tulip Time fesztivált az Egyesült Államok legnagyobb tulipánfesztiválját közel 90 éve rendezik meg május elején. Michigan városi parkjaiban, a közterületein és az utcákon közel 5 millió tulipán kerül beültetésre. Kiegészítő programok is várják az egy hetes fesztiválra érkezőket. 

A fesztivál nevéből is látszik, hogy Hollandiában termesztett tulipánokat ültetnek el. Napjainkban Hollandia a legnagyobb tulipán és tulipánhagyma termesztő ország, pedig ide is csak a 16. században jutottak el az első hagymák. 

 

Kanadai Tulipánfesztivál, Ottawa, Kanada 

Az első Kanadai Tulipánfesztivált 1953-ban rendezték, emlékezve a kanadai katonák szerepére, amit Hollandia és Európa felszabadításában játszottak a második világháború idején. Megemlékeznek továbbá a holland hercegnő, Margriet születéséről, aki Ottawában látta meg a napvilágot a második világháború alatt. Ő az egyetlen királyi személyiség, aki valaha Kanadában született. A tulipán Ottawa hivatalos virága, a kanadai és holland barátság és a tavasz jelképe.

 

Tesselaar Tulip Fesztivál, Silvan, Ausztrália 

A világ túloldalán, Ausztráliában szeptember közepétől egy hónapon át tart a tulipánünnep a Melbourne-től egy órányira található Silvan városában. A családi rendezvényt több mint egymillió tavaszi virág lélegzetelállító szépségét mutatja be.

Tulipánözön Vácrátóton, kedvenceitek 2018-ban

 

Holland tulipánpark Kínában

A 2018-ban megnyílt parkhoz egy fás, bokros, kihasználatlan területet hat hónap alatt varázsoltak csodálatos tulipánfölddé. A Kelet Keukenhofjaként is emlegetett parkban a tavaszi virágzáshoz 7 millió Hollandiából importált tulipánt ültettek el.

Kelet Keukenhofja

Persze ahhoz, hogy tulipáncsodákban gyönyörködhessünk, nem kell iylen messze utazni. Az országban egyre több helyen vannak látogatható tavaszi kertek. A legszebb tulipánözön azonban hazánk legnagyobb botanikus kertjében Vácrátóton várja, hogy elbűvölje a virágimádókat.

Vácrátóti Botanikus kert

Ha még is külföldre mennénk tulipánokat nézni, akkor a szlovéniai Volčji Potok Arborétum a legközelebbi helyszín.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük