Leghíresebb tulipánfesztiválok a nagyvilágban

A tulipánok és tulipánfesztiválok egyre népszerűbbek szerte a világban. Nem csoda, hisz a sok színben és formában pompázó tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi hagymásnövény. Elegáns kastélykertben, városi parkban és egyszerű kiskertben egyaránt jól mutat és igénytelensége miatt a világ bármely részén nevelhető. A leghíresebb tulipánfesztiválok helyszíne között magyart nem találunk, da hazánkban is sok helyen gyönyörködhetünk a tulipánok viágözönében. 

Leghíresebb tulipánfesztiválok a nagyvilágban

 A tulipán ára a középkorban még az aranyéval vetekedett, mára pedig viszont szinte mindenki számára elérhető. 

Keukenhof, Hollandia

Mi mással kezdeném a sort, mint személyes kedvencemmel, az egy hete megnyílt holland Keukenhof parkkal. A világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjeként ismert virágparkot Európai virágoskertjének is nevezik. A 32 hektáros park neve szó szerinti fordításban konyhakertet jelent, ami arra utal, hogy az itt állt vadászkastély konyhájához itt termesztették a zöldségeket.

Keukenhof minden évben csak két hónapig, a tavaszi virágzások idején várja a szemgyönyörködtető és illatos virágélményekre vágyókat. A kertészek az év többi részében azon munkálkodnak, hogy ebben a két hónapban tökéletes látvány fogadja a több százezer látogatót.

A park szabadtéri területén évente 7 millió hagymás növényt ültetnek el. A tulipánok mellett illatozó jácintok, színpompás krókuszok, nárciszok, gyöngyikék, kockás liliomok és rododendronok között élvezhetjük a tavasz első napsugarait, illatát.

Holland Tulip Time fesztivál, Michigan, USA  

A Holland Tulip Time fesztivált az Egyesült Államok legnagyobb tulipánfesztiválját közel 90 éve rendezik meg május elején. Michigan városi parkjaiban, a közterületein és az utcákon közel 5 millió tulipán kerül beültetésre. Kiegészítő programok is várják az egy hetes fesztiválra érkezőket. 

A fesztivál nevéből is látszik, hogy Hollandiában termesztett tulipánokat ültetnek el. Napjainkban Hollandia a legnagyobb tulipán és tulipánhagyma termesztő ország, pedig ide is csak a 16. században jutottak el az első hagymák. 

Tulipánfesztivál, Herceg Novi, Montenegró

A montenegrói Herceg Novi városában minden évben megrendezik a Tulipánfesztivált, amelynek keretében a város parkjaiban és kertjeiben több mint 100 000 tulipánt ültetnek el.

Tulipánözön Vácrátóton

Kanadai Tulipánfesztivál, Ottawa, Kanada 

A kanadai Ottawa városában minden évben megrendezik a Tulipánfesztivált, amely a világ legnagyobb tulipánfesztiválja. Az első Kanadai Tulipánfesztivált 1953-ban rendezték, emlékezve a kanadai katonák szerepére, amit Hollandia és Európa felszabadításában játszottak a második világháború idején. Megemlékeznek továbbá a holland hercegnő, Margriet születéséről, aki Ottawában látta meg a napvilágot a második világháború alatt. Ő az egyetlen királyi személyiség, aki valaha Kanadában született. A tulipán Ottawa hivatalos virága, a kanadai és holland barátság és a tavasz jelképe.

A fesztiválon több mint 1 millió tulipánt csodálhatunk meg, és számos program várja az érdeklődőket, koncertektől tűzijátékig.

Tesselaar Tulip Fesztivál, Silvan, Ausztrália 

A világ túloldalán, Ausztráliában szeptember közepétől egy hónapon át tart a tulipánünnep a Melbourne-től egy órányira található Silvan városában. A családi rendezvényt több mint egymillió tavaszi virág lélegzetelállító szépségét mutatja be.

Tulipánözön Vácrátóton, kedvenceitek 2018-ban

Morges Tulipánfesztivál, Svájc

A svájci Morges városában minden évben megrendezik a Tulipánfesztivált, amelynek keretében a Genfi-tó partján több mint 150 000 tulipánt ültetnek el.

Keukenhof

Skagit Valley Tulipánfesztivál, USA

Az USA Washington államában található Skagit Valley a tulipántermesztés egyik központja. A Skagit Valley Tulipánfesztivál minden évben áprilisban kerül megrendezésre, és a látogatók több mint 300 hektárnyi tulipánmezőt csodálhatnak meg.

Tulipánözön Vácrátóton

Isparta Tulipánfesztivál, Törökország

Isparta városa Törökországban híres a tulipánültetéseiről és az évente megrendezett tulipánfesztiválról. A fesztiválon lenyűgöző tulipánmezők mellett kulturális programok, néptáncok és gasztronómiai élmények várják a látogatókat.

Tulipánözön Vácrátóton

Tonami Tulipánfesztivál, Japán

A Japánról elsősorban a cseresznyevirágzás jut eszünkbe, pedig a tulipánok is igen népszerűek. A Tonami Tulipánfesztivál Japán egyik legnépszerűbb tavaszi eseménye, ahol számos tulipánfajta és szín található meg. A fesztiválon nemcsak a tulipánokat, hanem a japán kultúrát és hagyományokat is meg lehet ismerni.

Tulipánözön Vácrátóton

Holland tulipánpark Kínában

A 2018-ban megnyílt parkhoz egy fás, bokros, kihasználatlan területet hat hónap alatt varázsoltak csodálatos tulipánfölddé. A Kelet Keukenhofjaként is emlegetett parkban a tavaszi virágzáshoz 7 millió Hollandiából importált tulipánt ültettek el.

Persze ahhoz, hogy tulipáncsodákban gyönyörködhessünk, nem kell ilyen messze utazni. Az országban egyre több helyen vannak látogatható tavaszi kertek. A legszebb tulipánözön azonban hazánk legnagyobb botanikus kertjében Vácrátóton várja, hogy elbűvölje a virágimádókat.

Ha még is külföldre mennél tulipánokat nézni, akkor a szlovéniai Volčji Potok Arborétum a legközelebbi helyszín.

Volčji Potok Arborétum Szlovénia leglátogatottabb parkja. Népszerűségét elsősorban az áprilisi tulipánvirágzásnak köszönheti. Csaknem 2 millió tulipánt csodálhatunk meg a kertben.

Tippek a tulipánfesztiválok látogatásához

  • Tájékozódj a fesztivál nyitvatartási idejéről és a belépőjegyek áráról.
  • Vedd figyelembe, hogy a tulipánfesztiválok csak rövid ideig látogathatók, és a tulipánok virágzási ideje az időjárástól függően változhat.
  • Kényelmes cipőt viselj, és öltözzön rétegesen, az időjárásnak megfelelően.
  • Vigyél magaddal fényképezőgépet, hogy megörökíts a tulipánok szépségét.
  • Élvezd a tavaszi hangulatot, és töltődjön fel a tulipánok színpompás kavalkádjában!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük