Devon megye meseszép tájain – Agatha Christie nyomában

Dél-Anglia legszebb tájának tartják Devon megye tengerparti szakaszokkal szeldelt partvidékét. Együtt van itt a virágzó rét, a kellemes tengerpart, bübájos halászfalvak, és történelmi városok látványa. A csodálatos látvány a krimi királynőjét, Agatha Christie-t is többször megihlette, szívesen időzött az itteni nyaralójában. Itt található Anglia egyetlen természeti UNESCO világörökségi helyszíne, a dorseti és kelet-devoni part, amelyet geológai és földrajzi jellegzetességei alapján Jura-partnak is neveznek.

Devon megye, Dél-Anglia

Devon megye meseszép tájai

Ez a mesés vidék Devon, itt együtt van a virágzó rét, a kellemes tengerpart, bübájos halászfalvak, és történelmi városok látványa. Itt forgatták a Nyaraló gyilkosok című Poirer filmet, a hotelben játszódik és a szigeten. A járgány bár labilisnak tűnik, teljesen biztonságos, nagy kerekei vannak. Ezzel lehet átmenni a szigetre, apálykor száraz lábbal vissza lehet jönni. – írta a csodálatos fotói mellé Ménis Veronika.

Devon megye

Devon megye Anglia délnyugati részében található. Történelmi szövegekben gyakran Devonshire-ként emlegetik. A Devon név a római hódítás idején, 50 körül itt élő kelta népnek a nevéből származik.

Devon megye

Devon 6707 km²-es területével a negyedik legnagyobb angol, nem nagyvárosi megye. Valamivel nagyobb, mint a mi Pest megyénk. Népsűrűsége angliai viszonylatban alacsony, mert más megyékhez képest kevésbé városiasodott. Székhelye Exeter.

Ez az egyetlen angol megye, amelynek két különálló partvonala van. Déli partjait az La Manche csatorna, az északiakat a Bristoli csatorna vize nyaldossa. Nyugati szomszédja Cornwall, a keletiek Dorset és Somerset.

Devonban található Anglia egyetlen természeti UNESCO világörökségi helyszíne, a dorseti és kelet-devoni part, amelyet geológai és földrajzi jellegzetességei alapján Jura-partnak is neveznek. A devoni Dartmoor és Exmoor hangái nemzeti parkok.

Nem véletlenül kedvelt úti cél a britek körében is, hiszen a kedvező klíma mellett itt mindenki megtalálja a számára ideális kikapcsolódási lehetőséget, legyen az sportos vagy pihenős időtöltés, kultúrára vagy természetre vágyódás.

Devonban járva nem szabad kihagyni a közeli látnivalókat sem. Érdemes ellátogatni a 14. századi Vicars’ Close-hoz, mely Európa legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt lakóházakból álló utcája.

Vicars' Close

A világörökségi Jura-part leglátványosabb része a Lulworth falucska közelében található Durdle Door, az 180 millió éves leleteket rejtő mészkő-képződmény. 

Durdle door

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Ménis Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük