Plovdiv látnivalói: a mesés kelet kapuja

Plovdiv, Bulgária második legnagyobb városa az egyik legősibb város, 6000 évvel ezelőtt alapították. Bár merre lépünk trák, görög, bizánci és római hatásokat fedezhetünk fel. Plovdiv kanyargós, girbegurba utcácskáival, ókori emlékeivel, a bolgár reneszánsz jellegzetes épületeivel és keleti hangulatával mindenképp megér egy napos sétát. Már is mutatom, milyen csodálatosak a korábbi magyar nevein Filippopoly vagy Filipápoly, azaz Plovdiv látnivalói.

Plovdiv

Plovdiv rövid történelme

6000 éves múltjával Plovdiv a világ 6. legrégebb óta lakott települése, Európában pedig ezen a téren a lista élén áll. Eredetileg trák település volt, majd a i.e. 4000 körüli időkből neolitikus település nyomaira bukkantak.

I. e. 342-ben Nagy Sándor apja, Makedóniai Fülöp elfoglalta és nevezte el Philippopolisznak, innen ered korábbi magyar neve: Filippopoly vagy Filipápoly.

A római időkben fontos, virágzó központ volt. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok a hatodik században jelentek meg a területen.

970-ben Bizánci Birodalom része lett, 1362-től pedig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Az 1878-as plovdivi csata után Kelet-Rumélia fővárosa lett, 1885-ben vált az egyesült Bulgária részévé.

Plovdiv látnivalói

Plovdiv igazán gazdag látnivalókban. Több mint 200 régészeti lelőhely található a városban, amelyek közül 30 országos jelentőségű. Azon kevés városok közé tartozik, ahol két ősi színház is található. Emellett láthatók itt ókori és középkori falak és tornyok maradványa, de oszmán fürdőkkel és mecsetekkel is találkozunk.

Plovdiv óvárosa

A plovdivi város nézést érdemes az óvárosban kezdeni. A római emlékek mellett a bolgár reneszánsznak hívott építészeti stílus házai hívják fel magukra a figyelmet. A házak alsó része kőből, felső része fából épült, jellegzetes kiemelkedő zárt erkélyekkel.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Római erődítmény romjai

A városkaputól vezet felfelé az út a Nebet-hegyre, ahol a római erődítmény komplexum romjai állnak és ahonnan megcsodálható Plovdiv városa. Itt láthatók az első település maradványai, amely az ie. 12. században Eumolpias trák városává nőtte ki magát, amely Délkelet-Európa egyik első városa. A templomot és a palotát körülvevő hatalmas falakat feltárták. Az erőd legrégebbi része nagy szienit tömbökből épült, az úgynevezett „ciklopean építmény”.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Ortodox templomok, dzsámik, zsinagógák

A 19. században épült vallási épületei között ortodox templomokat, török kori dzsámikat és zsinagógát is találunk.

Plovdiv

Plovdiv

Szent Konsztantin és Elena templom

Szent Konsztantin és Elena templom a bulgáriai Plovdiv egyik legfontosabb látványossága, amelynek helyén már a 4. században is szentély állt. Az ortodox templomnak a belső terén és berendezésén túl a tornáca is lenyűgöző.

Szent Konsztantin és Elena templom Plovdivban

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

2. századi római színház és stadion

Kihagyhatatlanok a 2. századból való, épen maradt római kori műemlékek. A mai város szintje alatt elhelyezkedő stadiont Hadrianus császár parancsára építették. Több mint 30 ezer néző foglalhatott itt helyet. Az eredeti márvány oszlopokból ma is több látható. Nyaranta színházi előadásokat, koncerteket rendeznek a csodás romok között.

Plovdiv

Plovdiv

Modern városrész

Természetesen Plovdivnak van egy modern városrésze is, de itt is gyakran visszaköszön a múlt emléke.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

A vasútállomás épületét a híres török építész, Mimar Kemaleddin Bey tervezte.

Plovdiv múzeumai

  • A Régészeti Múzeumot 1882-ben hozták létre Kelet-Ruméliai Népi Múzeum néven. A három részből áll gyújteménye, úgy mint: „Őstörténet”, „Ókor”, és „Középkor”. Értékes leleteket tartalmaz a paleolitikumtól a korai oszmán időszakig (15.–16. század). A híres Panagyurishte kincs a múzeum gyűjteményének része.
  • A Plovdiv Regionális Történeti Múzeumot 1951-ben alapították tudományos és kulturális intézetként, amely a 16–20. századi Plovdivról és a környező régióról szóló történelmi bizonyítékok gyűjtésére, mentésére és kutatására szolgál. 
  • A Plovdiv Regionális Néprajzi Múzeumot 1917-ben avatták fel. Több mint 40 000 kiállítási tárgy tekinthető meg benne.
  • A Természettudományi Múzeumot 1955-ben avatták fel Plovdiv város régi, 1880-ban épült épületében. Őslénytani, ásványtani és botanikai részlegében gazdag gyűjteményekkel az ország egyik legfontosabb múzeuma. Számos szoba található a vadon élő állatok számára, és Bulgária legnagyobb édesvízi akváriumát tartalmazza, 40 halfajjal. Ásványgyűjteményének darabjai a Rhodope-hegységből származnak.
  • A Repülési Múzeumot 1991. szeptember 21-én hozták létre a Krumovo légibázis területén, a várostól 12 km-re. A múzeumban 59 repülőgép, valamint bel- és kültéri kiállítás található. 

2019-ben Plovdiv volt Európa Kulturális Fővárosa.

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésed Plovdiv és Bulgária iránt. Gyere vissza, mert hamarosan folytatom Bulgária nevezetésségeinek bemutatását.

További olvasnivalók Bulgáriából

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük