Plovdiv látnivalói: a mesés kelet kapuja

Plovdivot, Bulgária második legnagyobb városát 6000 évvel ezelőtt alapították. Bár merre lépünk trák, görög, bizánci és római hatásokat fedezhetünk fel. Kanyargós, girbegurba utcácskáival, ókori emlékeivel, a bolgár reneszánsz jellegzetes épületeivel és keleti hangulatával mindenképp megér egy napos sétát. Már is mutatom, milyen csodálatoak Plovdiv látnivalói.

Plovdiv

Plovdiv történelme

6000 éves múltjával Plovdiv a világ 6. legrégebb óta lakott települése, Európában pedig ezen a téren a lista élén áll. Eredetileg trák település volt, majd a i.e. 4000 körüli időkből neolitikus település nyomaira bukkantak.

I. e. 342-ben Nagy Sándor apja, Makedóniai Fülöp elfoglalta és nevezte el Philippopolisznak, innen ered korábbi magyar neve: Filippopoly vagy Filipápoly.

A római időkben fontos, virágzó központ volt. A rómaiak Trimontiumnak, azaz a Három hegy városának nevezték. A szlávok a hatodik században jelentek meg a területen.

970-ben Bizánci Birodalom része lett, 1362-től pedig az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Az 1878-as plovdivi csata után Kelet-Rumélia fővárosa lett, 1885-ben vált az egyesült Bulgária részévé.

Plovdiv látnivalói

A város nézést érdemes az óvárosban kezdeni. A római emlékek mellett a bolgár reneszánsznak hívott építészeti stílus házai hívják fel magukra a figyelmet. A házak alsó része kőből, felső része fából épült, jellegzetes kiemelkedő zárt erkélyekkel.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

A városkaputól vezet felfelé az út a Nebet-hegyre, ahol a római erődítmény komplexum romjai állnak és ahonnan megcsodálható Plovdiv városa.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

A 19. században épült vallási épületei között ortodox templomokat, török kori dzsámikat és zsinagógát is találunk.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Kihagyhatatlanok a 2. századból való, épen maradt római kori műemlékek. A mai város szintje alatt elhelyezkedő stadiont Hadrianus császár parancsára építették. Több mint 30 ezer néző foglalhatott itt helyet. Az eredeti márvány oszlopokból ma is több látható. Nyaranta színházi előadásokat, koncerteket rendeznek a csodás romok között.

Plovdiv

Plovdiv

Természetesen Plovdivnak van egy modern városrésze is, de itt is gyakran visszaköszön a múlt emléke.

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Plovdiv

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődésed Plovdiv és Bulgária iránt. Gyere vissza, mert hamarosan folytatom Bulgária nevezetésségeinek bemutatását.

További olvasnivalók Bulgáriából

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük