Nymphenburg kastély Münchenben

A München külvárosában található Nymphenburg kastély a Wittelsbach-dinasztia nyári rezidenciája volt. Itt született a bajor kastélyok építéseiről elhíresült és őrültnek tartott kastélykirály, II. Lajos.

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

A kastély építését 1664-ben kezdték meg olasz vidéki palazziók stílusában. Két év alatt el is készült, de továbbra is folytak az építkezések, de a barokk stílus megmaradt. 1702 és 1704 között újabb négy lakótömböt és az ezeket a főépülettel összekötő szárnyakat építettek. 1719-ben a déli részen kiegészült egy udvari istállóval (Marstall), majd 1723-ban északon egy melegházzal (Orangerie).

1747-ben az épület északkeleti végén kapott helyet a porcelánüzem. A kőterem építtetése III. Miksa József választófejedelem nevéhez fűződik. I. Lajos király megbízásából jött létre a Szépségek csarnoka (Schönheitengalerie) 1827 és 1850 között.

A kastélyban született 1845. augusztus 25-én II. Miksa fia, a későbbi II. Lajos király, aki 1864-től haláláig, 1886-ig volt Bajorország uralkodója. A kastélyépítéseiről elhíresült II. Lajost gyakran az Őrült Lajos királyként”, („Der Verrückte König Ludwig”) emlegetik

A kastély egyes részeit delfti csempék burkolják, legnépszerűbb része a Szépségek Csarnoka, melyben a király szeretőinek portréjai, nemes hölgyek, városi nők és táncosok arcképei kaptak helyet. A porcelán múzeum az emeleten tekinthető meg. A növényekkel és állatokkal teli hatalmas parkban több tó és azokat összekötő csatornarendszer, pavilon, házikó, szökőkút  található. A kastély egyik oldalépületében látogatható a Marstallmuseum, azaz a kocsi-, és szánmúzeum.

Lia Liacska áprilisban járt a kastélyban, az alábbi szavakkal küldte meg a fotókat: „Tavaszodik II. Lajos bajor király rezidenciáján Nymphenburgban. Sok virág még nincs, de kárpótoltak a hattyúk, kacsák és szeretettel megosztom veletek.”

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

Nymphenburg kastély

Nagyon köszönjük Lia Liácskának a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...