Csontház Hallstattban – bizarr látnivaló a festői városban

A Hallstatti-tó partján elterülő barokk kisvárost, Hallstattot Ausztria egyik legszebb városának tartják. Az egyetlen főutcából álló település – a tó és a sziklafal közti szűk hely miatt – a szikla lábához, szorosan egymásra épült házak sorából áll. Ez a helyszűke tette szükségessé a város bizarr látványosságának, a Csontháznak (Beinhaus) a létrejöttét. Már is mutatom, milyen a csontház Hallstattban.

Csontház Hallstatt

Hallstatt látnivalói közül nem maradhat ki a csontház, vagy ahoyg sokan hívják csontkápolna.

A télen is varázslatos, 7000 éves sóbányász város még a temetője is gyönyörű panorámával rendelkezik. A Érdemes felsétálni ide és megnézni a teraszos kialakítású temetkezési helyet és a gyönyörűen gondozott sírokat.

Az itt található templom nagyon kedvelt a helyiek körében, gyakran tesznek itt házassági fogadalmat az ifjú párok.

A plébániatemplom mellett találjuk a Csontházat (Beinhaus), ahol 1.200 koponyát helyeztek el. A Csontház vagy osszárium, csontkamra (latinul: ossarium) a középkorban igen gyakori volt építmény volt a temetőkben. A kis kápolnaszerű épületbe rakták be az új sírok ásása alkalmával a temető szentelt földjében talált csontokat.

Csontház Hallstattban

A hallstatti temető a korlátozott mérete miatt hamar betelt, ezért jobb megoldás nem lévén, a 18-19. században a 8-10 éves sírokat fokozatosan felszámolták, hogy helyet biztosítsanak a friss halottaknak.

Csontház Hallstattban

A régi sírokból kiemelt koponyákat megtisztították, kifehérítették, majd kalligrafikus betűkkel ráírták az elhunyt,születésének és halálának évét. A koponyák kb. felére ezen kívül díszes motívumokat (kereszt, virág, tölgylomb) is festettek és így helyezték el a csontkápolnában. Gondosan ügyeltek arra, hogy a közeli hozzátartozók koponyái egymás mellé kerüljenek.

Csontház Hallstatt

Ma már a temetkezés modernebb formáját, a hamvasztást választják az emberek. Az utolsó koponyát, egy 1983-ban elhunyt nőét 1995-ben helyezték el a csontkápolnában. Neki az volt az utolsó kérése, hogy a csontházba kerüljön.

Csontkápolna Hallstatt

Olvasnivalók Hallstattról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük