A Dunakanyar gyöngyszeme, Zebegény látnivalói

Zebegény, a természetvédelmi területekkel körülvett, festői szépségű falu a Duna partján, a Dunakanyarban fekszik. A csupán 1200 állandó lakosú település lakóinak száma nyáron megduplázódik. Látnivalói, természeti értékei és kulturális programjai sok látogatót vonzanak. Számos túraútvonal indul a falu központjából. A dunakanyari hajójárattal is megközelíthetjük.

Zebegény látnivalói

Zebegény a napokban újrainduló dunakanyari körjáratokkal, hajóval is megközelíthető. A Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonalon közlekedő járatokra egy napi jeggyel bárhol le és felszállhatunk. 

Budapestről érdemes lejönni vonattal Zebegényig. Ott kiszállni, és egy kellemes sétát tenni. Zebegény látnivalói közül egy nagyon szép festett templom az első, amit nem szabad kihagyni.

Zebegény látnivalói

A következő a Szőnyi múzeum. Aki bírja még, az egy csodálatos emlékhelyben gyönyörködhet. És ha már ott jártok, vétek lenne kihagyni a híres Zebegényi rétesházat. Világbajnok rétesek hatalmas választékával várja az ínyenceket.

Ezután vissza lehet szállni a hajóra, és átmenni Visegrádra. Ugye nem is kell mondanom, hogy látnivalók sokasága vár rátok. – ajánlotta figyelmünkbe Farkas Ancsa.

Zebegény látnivalói

  • A Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus templom – Györgyi Dénes, Jánszky Béla, Kós Károly szecessziós, magyaros formavilágú alkotása 1910-ből,
  • Kálvária-kápolna és a mellette lévő kálvária
  • Sziklaszentély a Kálváriahegy lábánál – a hagyomány szerint eredetileg remetebarlang volt és lakója faragta a barlang falán látható Szűz Mária domborművet. 1938-ban díszes homlokzatot és kovácsoltvas kaput építettek a barlang elé
  • Szőnyi István Emlékmúzeum
  • Maróti-villa
  • Dőry-kastély
  • Hajózástörténeti gyűjtemény – Farkas Vince magyar hajóskapitány emlékei
  • Országzászló és nemzeti hőseink emlékparkja a Kálváriahegyen
  • Színesre festett, faszerkezetű szlovák és sváb parasztházak, az úgynevezett„napraforgó-házak” – az 1930-as években gróf Károlyi Lászlóné vette meg a házsort, itt működött a szegény gyerekeket segítő Zebegényi Virágegylet
  • Öreg malom a Fischer közben

A rendezett és nagyon virágos településen 1968 óta nyaranta képzőművészeti szabadiskolát rendeznek. 17 kiskereskedelmi bolt, 11 vendéglátóhely és panzió várja az ide érkezőket.

Még testvértelepülésüknek, a gőzgombóc fesztiváljáról ismert Baranya megyei Geresdlaknak is van itt virágágyása.

Nagyon köszönöm Farkas Ancsának az ajánlót!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 7 =