A Dunakanyar gyöngyszeme, Zebegény látnivalói

Zebegény, a természetvédelmi területekkel körülvett, festői szépségű falu a Duna partján, a Dunakanyarban fekszik. A csupán 1200 állandó lakosú település lakóinak száma nyáron megduplázódik. Zebegény látnivalói, természeti értékei és kulturális programjai egész évben sok látogatót vonzanak. Számos túraútvonal indul a falu központjából. A dunakanyari hajójárattal is megközelíthetjük a művészek által is kedvelt festői települést.

Zebegény látnivalói

Zebegény rövid története

Zebegény a Duna bal partján, Pest megye északi részén, a Dunakanyarban található. Vele átellenben fekszik a Komárom-Esztergom megyei Pilismarót. A déli Börzsöny hegység nyugati oldalánál, a Malomvölgy patak partján fekszik.

Zebegény határában folyik a Medres-patak, amely szintén a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik. A természetes növénytakaróját, bükk, tölgy, és kőris alkotja. Agrokultúráját málna, szőlő és némi szántóföld alkotja. Az erdeiben honos a szarvas, őz, vaddisznó.

A zebegényi Malom-patak völgyében már 1251-ben bencés zárda állt. A település első írásos említése Zebeguen-ként 1295-ből származik. 1483-ban a bencés monostor már elhagyott volt.

A falu községként a török uralom utáni időszakban alakult ki. Az 1700-as évek első felében a lakosság pótlására németeket, magyarokat és szlávokat telepítettek le. A katolikus németek 1735 táján a rajna-pfalzi Mainz vidékéről jöttek, a Sebegin nevet adták a településnek. 

A község első templomát, amit a Kálvária-domb sziklájába bevájták 1813-ban építették. Ezt 100 évvel később az új templom megépítésekor elbontották.

A település fejlődésének nagy lendületet adott a Budapest-Pozsony vasútvonal 1846-ban kezdődött építése. Ekkor épült meg a hétlyukú zebegényi vasúti völgyhíd, ami a maga kategóriájában Magyarországon a második legnagyobb híd. A vasút állomás épülete a Monarchia stílusában épült.

Az 1900-as évek elejétől egyre ismertebbé vált Zebegény, a fővárosi polgárok közül is egyre többen fölfedezték. Ekkor épülnek az első nyaralóházak, villák.

Zebegényi ajánló

Budapestről érdemes lejönni vonattal Zebegényig. Ott kiszállni, és egy kellemes sétát tenni. Zebegény látnivalói közül egy nagyon szép festett templom az első, amit nem szabad kihagyni.

Zebegény látnivalói

A következő a Szőnyi múzeum. Aki bírja még, az egy csodálatos emlékhelyben gyönyörködhet. És ha már ott jártok, vétek lenne kihagyni a híres Zebegényi rétesházat. Világbajnok rétesek hatalmas választékával várja az ínyenceket.

Ezután vissza lehet szállni a hajóra, és átmenni Visegrádra. Ugye nem is kell mondanom, hogy látnivalók sokasága vár rátok. – ajánlotta figyelmünkbe Farkas Ancsa.

Zebegény látnivalói, nevezetességei 

 • A Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus templom – Györgyi Dénes, Jánszky Béla, Kós Károly szecessziós, magyaros formavilágú alkotása 1910-ből,
 • Kálvária-kápolna és a mellette lévő kálvária
 • Sziklaszentély a Kálváriahegy lábánál – a hagyomány szerint eredetileg remetebarlang volt és lakója faragta a barlang falán látható Szűz Mária domborművet. 1938-ban díszes homlokzatot és kovácsoltvas kaput építettek a barlang elé
 • Szőnyi István Emlékmúzeum: a Zebegényt lakóhelyül választó művészek legismertebbje, Szőnyi István egykori műterem-házában találjuk a kiállítóhelyet, ahol a művész legfontosabb munkáit alkotásuk helyszínén csodálhatjuk meg.
 • Zebegényi szabadstrand
 • Viadukt
 • Maróti-villa
 • Sárkánydomb
 • Dőry-kastély
 • Hajózástörténeti gyűjtemény – Farkas Vince magyar hajóskapitány emlékei alapján hozták létre. A hajómaketteken, hajózási eszközökön túl tengeri és szárazföldi élőlények preparátumait, totemoszlopokat, afrikai maszkokat is megcsodálhatunk. Igény esetén tárlatvezetés segít eligazodni az izgalmas kincsek között.
 • Országzászló és nemzeti hőseink emlékparkja a Kálvária-dombon. Csodálatos a panoráma a falura, és a Dunakanyarra. A trianoni emlékmű és a kápolna mellett elhaladva a Kálvária stációit játhatjuk végig. A szép fekvésű temetőtől már nincs messze a központ.
 • A kétszintes Koós Károly kilátót megmászva bámulatos látkép tárul elénk. 
 • Színesre festett, faszerkezetű szlovák és sváb parasztházak, az úgynevezett„napraforgó-házak” – az 1930-as években gróf Károlyi Lászlóné vette meg a házsort, itt működött a szegény gyerekeket segítő Zebegényi Virágegylet
 • Monarchia stílusában épült vasútállomás
 • Öreg malom a Fischer közben
 • Nepomuki Szent János kápolna

A rendezett és nagyon virágos településen 1968 óta nyaranta képzőművészeti szabadiskolát rendeznek. 17 kiskereskedelmi bolt, 11 vendéglátóhely és panzió várja az ide érkezőket.

Még testvértelepülésüknek, a gőzgombóc fesztiváljáról ismert Baranya megyei Geresdlaknak is van itt virágágyása.

Zebegény megközelítése

A Budapest–Szob közötti villamosított vasúti fővonalon, illetve a 12-es főközlekedési úton közelíthető meg. Utóbbiból itt ágazik ki Márianosztra irányába a 12 108-as út. Nyáron a Dunán, hajóval érhető el, illetve egész évben komppal Pilismarótról.

Zebegény a napokban újrainduló dunakanyari körjáratokkal, hajóval is megközelíthető. A Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonalon közlekedő járatokra egy napi jeggyel bárhol le és felszállhatunk.

Nagyon köszönöm Farkas Ancsának az ajánlót!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük